Dnevni.ba - PRELOADER

Poslovodni odbor BHRT-a - BHRT je opredijeljen za poštivanje zakonitosti

09 Svi 2024


Poslovodni odbor BHRT-a - BHRT je opredijeljen za poštivanje zakonitosti
Saopćenje za javnost

Poslovodni odbor BHRT-a je zbog, kako navodi u saopćenju za javnost, pogrešnih interpretacija i tumačenja odluke Radiotelevizije Bosne i Hercegovine o uskraćivanju usluga Radio televiziji Federacije Bosne i Hercegovine, saopćio da je BHRT  opredijeljen za poštivanje zakonitosti i u cjelosti je ispoštovao rješenje o privremenoj sudskoj mjeri o stavljanju van snage odluke o uskraćivanju usluga.

- Javnost, još jednom, obavještavamo da BHRT nije ugasio signal RTV FBiH, o čemu svjedoči i jučerašnje emitovanje Vijesti i Dnevnika. Mjera BHRT-a se odnosila, isključivo, na uskraćivanje produkcijskih i drugih usluga zbog neplaćanja tih usluga BHRT-u. Napominjemo da dug Federalne radiotelevizije, samo za protekla četiri mjeseca,  iznosi cc. 1,5 milion KM, a da je ukupan utuženi višegodišnji dug RTV FBiH za pružene produkcijske i logističke usluga cc. 15 miliona KM, što je predmet sudskih postupaka - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da sve produkcijske i ostale usluge za RTV FBiH rade zaposlenici BHRT-a i to po cijenama koje se nisu mijenjale punih 20 godina.

- Takođe, u javnosti se plasiraju netačne informacije da BHRT pruža usluge Radio-Televiziji Republike Srpske, te da im prebacuje sredstva od RTV takse što je, ponavljamo, netačno. RTRS raspolaže vlastitim produkcionim kapacitetima i prenosnom mrežom na koje BHRT nema nikakav uticaj, a zbog nepoštivanja Zakona o RTV sistemu i neprebacivanja pripadajućeg dijela RTV takse, dug RTRS-a prema BHRT-u  je dostigao 80 miliona KM, što je opet predmet sudskih postupka - navode iz Poslovodnog odbora BHRT-a, javlja FENA.

Dodaju da je po problema finansiranja došlo "zbog nepoštivanja zakona od strane oba entitetska emitera, dakle zbog toga što RTRS i RTV FBiH direktno krše Zakon o javnom rtv sistemu koji definiše naplatu i raspodjelu prihoda od RTV takse".

- Znači, BHRT ne prikuplja i ne raspoređuje RTV taksu jer je to nadležnost entitetskih emitera. I prilikom donošenja odluke o privremenoj mjeri uskraćivanja usluga RTV FBiH kao i reakcije javnosti tokom jučerašnjeg dana, bili smo svjesni težine i ozbiljnosti cijele situacije ali  Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, koja baštini tradiciju emitovanja programa još od 1945., ima sve manje mogućnosti da nastavi rad i egzistenciju - navodi se u saopćenju Poslovodnog odbora BHRT-a.

BIH


BH POŠTA

Građani BiH sve češće dobijaju sumnjive SMS-ove, iz BH Pošte poručili: Riječ je prevari, ne odgovarajte

Kompanija BH Pošta poslala je novo upozorenje za korisnike povodom sve češćih sluča...

56 min

DRAGAN ČOVIĆ

ČOVIĆ U POŠTI Prijavljen zbog zlouporabe javnih resursa, Središnjem izbornom povjerenstvu ništa nije sporno

Izmjene Izbornog zakona BiH koje od ove godine omogućavaju kažnjavanje političkih stranaka ako vo...

1 h 3 min

DJECA U BIH

Država ne štiti djecu od nasilja

Centri za socijalni rad u Bosni i Hercegovini ne štite dovoljno djecu nakon konfliktnih razvoda r...

1 h 12 min