Dnevni.ba - PRELOADER

Postaje li Milanović 'persona non grata'?

10 Srp 2024


Postaje li Milanović 'persona non grata'?
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović

Piše: V.S.Herceg

mostar@dnevni-list.ba

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, nakon pauze od nekoliko mjeseci, u subotu je boravio u posjetu Tomislavgradu na 32. obljetnice osnutka Brigade 'Kralj Tomislav'. 

Milanović, koji je nedavno istaknuo svoju ponovnu kandidaturu za predsjednika uz opasku kako se “kandidirao da zaštiti Hrvatsku od Plenkovića”, u tome je dobio podršku SDP-a. Milanovićev posjet, jedan od niza sličnih, skoro potpuno je ignoriran od strane HNS-a i vladajućeg HDZ-a BiH. 

Iako je to, manje-više, bilo za očekivati s obzirom na Milanovićevo nevjerojatno i skandalozno ponašanje prije i tijekom nedavne izborne kampanje u Hrvatskoj, a što je zadavalo mnoge glavobolje tamošnjem HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću, kao nikada do sada, zanemaren je Milanovićev posjet te ipak nije dočekan kako priliči instituciji hrvatskog predsjednika. 

Iz svega proizilazi da je Milanović postao svojevrsna 'persona non grata' kod Hrvata BiH, ili bolje kazati HDZ-a i HNS-a. No, on i dalje ustrajava na uručivanju brojnih odličja i "motivacijskim govorima" kod bh Hrvata, ne propuštajući poručiti kako je za sve njihove probleme kriv - HDZ Andreja Plenkovića.

 

Kako Milanović danas „vidi stvari“

-Borili ste se teško i krvavo u nedavnom ratu. Niste imali oružja, opreme, novca. Hrvatska država je pomagala koliko je mogla, Hrvatska je dala puno, međutim, i HVO je dao puno, rekao je Milanović u Tomislavgradu.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika Milanovića  u prigodnom obraćanju Milanović podsjetio je kako je odlikovao hrvatske gardijske brigade HVO, brigadu Vojne policije te Brigadu „Kralj Tomislav“ odlikovanjima Nikole Šubića Zrinskog.

-To je iznimno odlikovanje koje pokazuje kako ja, kao trenutni hrvatski predsjednik, vidim stvari. A vidim tako da je vaš doprinos isti kao doprinos Hrvatske vojske, da ste se borili i stradali na isti način i da ste dio jednog borbenog korpusa i jedne ideje i obrane, jednog braniteljstva i jednog osloboditeljstva, poručio je.

-Bez Hrvatske vojske ne bi bilo današnje slobodne BiH koju poštujemo, za kojom ne posežemo, ali u kojoj za Hrvate tražimo jednaka prava kakva su u pismu propisana, a to pismo je Daytonski sporazum. I on se ne poštuje. Hrvati BiH zaslužuju da se poštuju njihova prava, dodao je predsjednik Milanović istaknuvši kako su hrvatske brigade HVO-a odlikovane za te ogromne zasluge.

-Ako se ratovalo temeljem sporazuma i pisma da smo mi, naša vojska i vi u susjednoj državi po zakonu ratovali, onda nije lijepo slušati prigovore o nekakvom udruženom zločinačkom poduhvatu ili o tome da je Hrvatska vojska bila okupatorska vojska, rekao je, između ostaloga,hrvatski predsjednik.

 

Milanović o 'tretmanu' prema HVO – kad je bio premijer imao je drukčije mišljenje

Milanović ne propušta govoriti o 'tretmanu' pripadnika HVO-a i njihovim pravima, iako je njegova vlada za njegovog mandata kao premijera željela značajno smanjiti njihova prava. Tada, u listopadu 2014. godine izbili su veliki prosvjedi branitelja nazvani '100 posto za Hrvatsku' koji su trajali čak 555 dana i najduži su prosvjedi u povijesti Hrvatske.

-Njihova prava nisu do kraja riješena, a siguran sam da to nije zato jer netko u sadašnjoj hrvatskoj izvršnoj vlasti ima išta protiv HVO-a. To je nešto što će hrvatska država i nakon 30 godina morati preuzeti na sebe jer ti ljudi su još uvijek živi i nisu zadovoljni, nastavio je predsjednik Milanović. Ovo je njegova, do sada, najblaža izjava kada je riječ o ovoj temi. 

No, dok Milanović kaže kako se kandidirao kako bi "Hrvatsku obranio od Plenkovića", jedini koji mogu promijeniti status branitelja HVO-a na bolje je upravo Plenkovićeva vlada. Milanović to ne može - on jedino može držati populističke govore s kojima se dobrim dijelom ne slaže ni SDP, stranka koju podršku permanentno uživa iako je on, kao ljevičar, cijeli mandat proveo u "očijukanju" s desničarenjem, što mu je donijelo i simpantije dijela desnice. Međutim, SDP mu to prešućuje jer smatraju da je to sve u cilju prikupljanja glasova.

 

Bh Hrvatima „prodaju priču“ o pravima

Ali, za podsjetiti je kako je upravo na temi "izjednačavanja prava branitelja HVO s HV", svoju kampanju zasnivala i lista hrvatskog generala Ljube Ćesića Rojsa koji također nije štedio premijera Plenkovića i njegovu vladu. Lista, na kojoj su bila još dva generala (Ivan Tolj i Ivan Kapular) je doživjela pravi fijasko, niti jedan kandidat nije se uspio probiti u Hrvatski sabor, a među generalima je došlo do nesuglasica i tijekom same kampanje. Očito je kako među bh Hrvatima više "ne pali" ovakav populizam. 

To pokazuje i kako su jako dobro upućeni i u politička zbivanja u Hrvatskoj. Očito je kako su se bh Hrvati - promijenili. Puno teže dopuštaju da ih se manipulira, pa bili to i nekadašnji generali. Ali, i hrvatski predsjednik Milanović.

-Svi ratni vojni invalidi (RVI) iz HVO-a, sve obitelji naših poginulih i nestalih branitelja prepoznati su u našem Zakonu o hrvatskim braniteljima, kao i u mirovinskom sustavu RH. Išli smo korak po korak, a ovaj posljednji čin izmjena i dopuna Zakona, koji je stupio na snagu početkom ove godine, omogućio je svim RVI, bez obzira na postotak invalidnosti, podnošenje zahtjeva za ostvarenje prava na mirovinu, rekao je u ožujku ove godine poptredsjednik hrvatske vlade i ministar branitelja Tomo Medved tijekom sastanka s predstavnicima branitelja HVO u Mostaru. 

Ovime su doslovno anulirani Milanovićevi "asovi" na koje je računao kod bh Hrvata.

S druge strane, Milanović je i istaknuo kako "Hrvatska želi, kao i bh Hrvati, da BiH uđe u EU, ali na pravi i dostojanstven način, a ne kao socijalni slučaj jer Hrvati u BiH nisu nikada bili socijalni slučaj“, te poručio da "bh Hrvati iz Zagreba i od njega osobno, neće nikada čuti riječi ni geste koja bi ih naputila da rade protiv države kojoj pripadaju, a to je BiH".

Ovo je poručio isti onaj hrvatski predsjednik koji je u svom proteklom mandatu oštro kritizirao EU, često vrijeđao najviše dužnosnike, a imao je i vrlo diskutabilan stav o NATO-u, a sam hrvatski premijer nazvao ga je "štetočinom". 

Na koncu, Milanović od bh Hrvata teško može očekivati značajniju podršku na predsjedničkim izborima, ali može nastaviti iskorištavati svoj položaj i slati poruke kojima nastavlja "cimati" tamošnji HDZ, a ponekad i podignuti prašinu u bh i hrvatskim medijima zbog nekih od svojih izjava. Ali, teško da će moći "cimati" Hrvate u BiH. No, ipak mu se mora priznati kako se trudi, kao što se trude i politički predstavnici bh Hrvata ignorirati njegov posjet.

Politika


BOŠNJAČKE POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE SE NE MOGU BEZ HRVATA SUPROTSTAVITI VUČIĆU I DODIKU

Odnosi između Bošnjaka i Srba u fazi 'patološke' mržnje

Od održavanja 'svesrpskog sabora' i usvojene Deklaracije o zaštiti svih Srba u regiji, glavne srp...

2 h 26 min

UOČI IZBORA

Sumorne prognoze: Središnja Bosna okreće leđa Čovićevom HDZ-u BiH?

Hrvati u Bosni žele promjene, ne mogu i ne žele više trpjeti teror i jaram potrošenog HDZ-a BiH i...

14 Srp 2024

NAKON FIJASKA O „MIRNOM RAZDRUŠIVANJU“

Dodik nepovratno izgubio dignitet

Piše: V.S.Herceg mostar@dnevni-list.ba Nakon što je ovaj tjedan s dnevnog reda sjednice Narodne...

14 Srp 2024