Dnevni.ba - PRELOADER

Pravilno reagirati ključno je za zdravlje djeteta: Ovo su razlozi zašto bebe plaču

06 Srp 2024


Pravilno reagirati ključno je za zdravlje djeteta: Ovo su razlozi zašto bebe plaču
Beba

Bebe plaču i to je jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje duže vrijeme, to može biti nevjerovatno uznemirujuće i za roditelje i za skrbnike. Razumijevanje zašto bebe plaču i kako pravilno reagirati ključno je za zdravlje i razvoj djeteta te njegov odnos s roditeljima u budućnosti.

Pretjerana stimulacija
Jedan od najčešćih razloga za bebin plač je glad. Novorođenčad ima mali želudac i treba jesti često, obično svaka 2 – 3 sata. Ako je prošlo dosta vremena od zadnjeg hranjenja vaše bebe, razmislite o tome da joj ponudite mlijeko ili formulu. Obratite pozornost na znakove gladi poput mljackanja usnama, pokreta rukama i stavljanja ruku na usta.

Neudobnost od mokre pelene ili uske odjeće može uzrokovati nervozu kod beba. Provjerite postoji li fizička nelagoda i napravite potrebne prilagodbe. Provjerite je li bebina pelena čista i suha. Obucite ih u udobne, prozračne tkanine.

Preumorna beba će vjerovatnije plakati. Bebe trebaju puno sna i mogu postati pretjerano stimulirane ako su predugo budne. Uspostava dosljedne rutine spavanja može spriječiti plač uzrokovan umorom. Obratite pažnju na znakove pospanosti poput trljanja očiju, zijevanja ili nervoze bez vidljivog razloga.

Bebe žude za fizičkom blizinom svojih roditelja ili skrbnika. Kontakt koža na kožu, ljuljanje ili nježno njihanje mogu pružiti osjećaj sigurnosti i ugode.

Gasovi i grčevi
Probavni problemi kao što su gasovi i grčevi mogu biti bolni za bebu, što dovodi do dugotrajnog plača. Ako se plač vaše bebe čini glasnijim i popraćen stisnutim šakama i podignutim nogama, to bi mogao biti uzrok. Nježno trljajte bebin stomak ili isprobajte tehnike masaže bebe kako biste ublažili nelagodu. Ako ste isprobali uobičajene metode da umirite bebu, a ona i dalje pretjerano plače, posavjetujte se s pedijatrom.

Znaci uzbune
Bebe imaju osjetljiv nervni sistem i lako ih može preopteretiti prevelika stimulacija, kao što su jaka svjetla, glasni zvukovi ili previše ljudi. Stvaranje mirnog i umirujućeg okruženja može pomoći. Kako bebe rastu i razvijaju se, mogu proći kroz razdoblja povećane nemirnosti zbog razvojnih promjena, poznatih i kao skok u razvoju. To može uključivati nicanje zubića, fizički rast i učenje novih vještina. Pružite dodatnu udobnost i podršku tokom ovih perioda i budite strpljivi. Odmah nazovite pedijatra ako vaša beba ima temperaturu i mlađa je od tri mjeseca, piše avaz.

MAME I BEBE


BEBA

Hodalica prisiljava dijete da hoda prije nego što je spremno: Evo i kako

Mnoge današnje majke sjetit će se svojih fotografija u hodalicama, pa često ne vide razlog zašto ...

12 Srp 2024

BEBA

Zašto se beba stalno budi

Mnogo je male djece koja imaju probleme sa spavanjem ili prečestim buđenjem. Dijete nekad ne može...

08 Srp 2024

BEBA

Opadanje kose kod beba: Zašto se dešava

Nakon rođenja, beba prolazi kroz brojne promjene, a roditelji se nekada iznenade ili uspaniče. V...

05 Srp 2024