Dnevni.ba - PRELOADER

Predsjednik SDS-a Milan Miličević – načelnik, liječnik i DJ

13 Ruj 2023


Predsjednik SDS-a Milan Miličević – načelnik, liječnik i DJ

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

www.cin.ba

Dugogodišnji načelnik Teslića Milan Miličević sa obitelji ima: dva stana, kuću, vikendicu, 20 duluma zemljišta, poslovne prostore u Tesliću i Banjoj Luci te ušteđevinu od skoro 117.000 KM. Imovinski profil predsjednika SDS-a sa najznačajnijim biografskim podacima je objavljen u CIN-ovoj bazi „Imovina političara“.

Milan Miličević, načelnik Teslića i v.d. predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS), i njegova supruga Željka imaju vikendicu sa skoro 20 duluma zemljišta, kuću i poslovne prostore ukupne površine 130 kvadrata u Tesliću. U ovom gradu imaju i stan od 52, a u Banjoj Luci još jedan od 49 kvadrata. U imovinskom kartonu iz 2020. godine prijavio je ušteđevinu supruge od 116.400 KM.

Miličević je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) rekao da su on i supruga većinu nekretnina kupili ili dobili od roditelja prije nego što se on aktivno počeo baviti politikom.

O trenutnoj ušteđevini nije htio govoriti, navodeći da imaju „za ne daj, Bože“.

„Neću reći ništa. Imam onoliko koliko sam ja mislio da trebam da imam, a nemam mnogo zato što sam mnogo toga ulagao u kupovinu svega ovoga i gradnju.“

On je u politiku ušao 2008. godine nakon što je skoro dva desetljeća radio kao liječnik. Tada je na lokalnim izborima bio nositelj liste SDS-a za Skupštinu Opštine Teslić i osvojio četverogodišnji odbornički mandat. Sljedeće lokalne izbore se kandidirao za načelnika i prvi put biva biran za prvog čovjeka Teslića. Uspjeh ponavlja i na izborima 2016. i 2020. godine.

Međutim, tokom drugog načelničkog mandata 2019. godine Savez nezavisnih socijaldemokrata je pokrenuo opoziv Miličevića.

-Pa, bio je izglasan pošto sam izgubio skupštinsku većinu kao u Bijeljini. (…) Radio sam bez većine skoro tri godine i onda su izglasali referendum o opozivu koji sam ja dobio sa +4.000 glasova razlike i nastavio mandat do kraja, rekao je.

Iste godine protiv Miličevića je Okružno javno tužiteljstvo Doboj podiglo optužnicu za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja. Tužiteljstvo ga je teretilo da je u veljači 2015. godine kao načelnik Teslića tokom javne nabavke za proširenje vodovodne mreže omogućio imovinsku korist firmi „Prijedorputevi a.d.“ time što je propustio aktivirati bankarsku garanciju od 60.000 KM nakon što se ova firma povukla iz posla za koji je izabrana. Međutim, Osnovni sud u Tesliću je Miličevića prvostupanjskom presudom iz 2022. godine oslobodio odgovornosti.

-Nije bilo nikakvih dokaza da postoje elementi zloupotreba službenog položaja. Mislim da se nakon toga tužilac žalio i da to treba ići na neki drugi stepen, ali nemamo o tome informaciju, rekao je Miličević, dodavši da je ovu i više drugih krivičnih prijava protiv njega podnosio Opštinski odbor SNSD-a

Miličević je rođen u Zenici i kaže da je imao namjeru ostati i raditi u rodnom gradu nakon što je diplomirao 1988. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Međutim, skoro godinu dana nije mogao naći posao zbog hiperprodukcije kadrova, a u Teslić je došao slučajno. Konkurirao je za posao svuda i jedini poziv dobio iz ove općine čiji će načelnik postati 23. godine poslije.

-Onako naslijepo i došao u Teslić krajem 1989. na razgovor i odmah i dobio posao u jednoj područnoj seoskoj ambulanti koja se zove Zdravstvena stanica ‘Blatnica’, prisjetio se Miličević.

Nakon godinu dana zapošljava se u Domu zdravlja „Sveti Sava“ u Tesliću kao doktor medicine. Na ovoj poziciji ga zatiče rat pa je mobiliziran u Vojsku Republike Srpske. Od 1992. i naredne četiri godine bio je liječnik na terenu u zoni odgovornosti iznad Teslića.

Po završetku rata odlazi na specijalizaciju iz neurologije koju završava 2000. godine na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci. Tokom specijalizacije je radio vikendima kao DJ na Radiju „Džungla“.

„To mi je hobi bio. Ja sam to volio raditi, ali, naravno, bio i plaćen za taj posao.“

Nakon specijalizacije se vraća u Dom zdravlja „Sveti Sava“ u Teslić gdje je radio kao specijalista neurolog do 2004. kada prelazi u Centar za mentalno zdravlje gdje postaje rukovodilac.

Od 2005. do 2012. godine je radio kao ljekar porodične medicine, a zatim i pomoćnik direktora Doma zdravlja.

Miličević je član je SDS-a od 1992. godine. Od 2015. je bio predsjednik Glavnog odbora nakon čega je u novembru 2022. godine postao v.d. predsjednika Stranke.

Njegov imovinski profil je dio CIN-ove baze podataka „Imovina političara“. Ovo je najpotpunija baza podataka o prihodima te pokretnoj i nepokretnoj imovini više od 220 zvaničnika i političara vladajućih i opozicionih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Bazu podataka čine informacije o: njihovom obrazovanju, profesionalnoj i političkoj karijeri te podaci o ušteđevini, kreditima i njihovim udjelima u preduzećima. U njoj možete pronaći i informacije o tužbama i sudskim presudama protiv političara i funkcionera.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024