Dnevni.ba - PRELOADER

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao ključnu pomoć Ukrajini vrijednu 60 milijardi dolara

20 Tra 2024


Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao ključnu pomoć Ukrajini vrijednu 60 milijardi dolara
U trenutku kada se ova država suočava sa crnim izgledima na frontu prema Rusiji

Predstavnički dom Američkog kongresa izglasao je 61 milijardu dolara vrijednu pomoć predviđenu za Ukrajinu u trenutku kada se ova država suočava sa crnim izgledima na frontu prema Rusiji.

Paket Predstavničkog doma sličan je zakonu koji je Senat usvojio u februaru, osim što su republikanci Predstavničkog doma dodali četvrti zakon koji uključuje druge prioritete GOP-a, uključujući sankcije Iranu i mjeru koja bi mogla dovesti do zabrane TikToka.

Paket je vrijedan skoro 95 milijardi dolara, uključuje tri zakona koji imaju za cilj pružanje pomoći Ukrajini, Izraelu i Indo-pacifičkom regionu.

Kongres izglasao je skoro 61 milijardu dolara pomoći za Ukrajinu. Oko 23 milijarde dolara bi se koristilo za popunu američkog oružja, zaliha i objekata 11 milijardi dolara bi finansiralo tekuće američke vojne operacije u regionu. Skoro 14 milijardi dolara pomoglo bi Ukrajini da kupi napredne sisteme naoružanja i drugu odbrambenu opremu.

Izglasan je i novi paket sankcija Iranu, te zakon koji omogućava zabranu Tik Toka u SAD-u. Izglasan je i zakon koji omogućava da se zamrznuta ruska sredstva koriste za pomoć Ukrajini.

Izglasano više od 26 milijardi dolara za Izrael, 4 milijarde dolara za raketne odbrambene sisteme Iron Dome i David's Sling, 1,2 milijarde dolara za odbrambeni sistem Iron Beam, koji se suprotstavlja raketama kratkog dometa i prijetnjama od minobacača, 4,4 milijarde dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga pruženih Izraelu, 3,5 milijardi dolara za nabavku naprednih sistema naoružanja i drugih artikala kroz program stranog vojnog finansiranja, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći.

Za paket pomoći Izraelu glasalo je 366 članova kongresa, a 58 je bilo protiv.

Za usvajanje je glasalo 311 članova Kongresa, a protiv je bilo 112.

Senat je izglasao i više od 8 milijardi dolara za indo-pacifičku sigurnost: 3,3 milijarde dolara za razvoj podmorske infrastrukture, 2 milijarde dolara stranog vojnog finansiranja za Tajvan i druge ključne saveznike, 1,9 milijardi dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga koje se pružaju Tajvanu i regionalnim partnerima.

Potrebno je da pomoć izglasa i Senat, a zatim da ga potpiše predsjednik Joe Biden, što će se desiti u narednim danima, prneosi Klix.

Vijesti iz svijeta


NEVRIJEME U KARLOVCU

Grom izazvao požar, prilikom gašenja ozlijeđen vatrogasac: “Vjerojatno ga je pogodio geler”

U gašenju požara koji je planuo u kući nakon udara groma tijekom nevremena u Karlovcu, ranjen je ...

28 Svi 2024

CIKLON REMAL

Više od 30 poginulih u ciklonu Remal u južnoj Aziji

Najmanje 36 ljudi umrlo je u Indiji i Bangladešu nakon što je tropski ciklon Rema...

28 Svi 2024

ITALIJA

Dva muslimanska djeteta u Italiji oslobođena od učenja o Danteu: Sporan prikaz poslanika Muhameda

Odluka italijanske škole da izuzme muslimansku djecu od proučavanja djela Dantea Alighieri...

28 Svi 2024