Dnevni.ba - PRELOADER

Priča o bh. putu ka NATO-u popločana uvredama

11 Tra 2024


Priča o bh. putu ka NATO-u popločana uvredama
U BiH sve po starom

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

Tema sa političke svađe u Bosni i Hercegovini ne nedostaje. Nema područja života u koje se 'zagrebe', a da se od toga ne napravi prvorazredni skandal. Onda je sasvim logično da tzv. velike teme izazovu i velike tenzije. Tim više što ovdašnjim političkim (kvazi)elitama to itekako odgovara. I u moru takvih tema posljednjih dana ponovno se aktualizirala i tema priključenja naše države u NATO Savez. 

Nakon sastanka člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom poslane su uistinu ohrabrujuće poruke kada je u pitanje put BiH ka ovom savezu. Međutim, svi su svjesni kako taj put i dalje neće biti niti lagan niti brz, iako nam geopolitička preslagivanja idu u korist. Uz to, Bošnjaci i Hrvatsku su itekako zainteresirani da što je prije moguće postanemo punopravna članova NATO-a, dok su Srbi protiv toga. I upravo u tom rascjepu posljednjih dana dolaze oštre poruku, pa čak i vrijeđanja među koalicijskim partnerima na državnoj razini. 

 

Helez vs. Nešić

Tako u srijedu ministar obrane BiH Zukan Helez reagira je povodom izjava ministra sigurnosti Nenada Nešića o tome da BiH nema suglasnost Republike Srpske za ulazak u NATO.

- Poručujem mu da institucije BiH odlučuju o članstvu u međunarodnim organizacijama te da su već, što se tiče NATO puta, odlučile. Podsjećam Dodikovog potrčka ministra Nešića da je Predsjedništvo BiH 2009. godine donijelo Odluku o članstvu naše zemlje u NATO savezu, za koju je glasao član Predsjedništva iz RS-a Nebojša Radmanović te da je Parlamentarna skupština BiH usvojio Zakon o odbrani koji članom 84 obavezuje sve institucije BiH da sprovedu sve aktivnosti za članstvo BiH u NATO savezu za koji su glasali i zastupnici i izaslanici iz RS-a, kazao je Helez. Dodaje da 'što smo se usuglašavali, usuglašavali smo' te da BiH nije donijela nijednu drugu odluku koja bi bila suprotna NATO putu.

- Naša zemlja je, putem institucije BiH, učinila sve sto je do nas. Vjerujem da bi nelegalni predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegov potrčko ministra Nešić da nas približe ruskim agresorskim vrijednostima i sjevernokorejskim demokratskim idealima, ali to se neće dogoditi. BiH će, usprkos opstrukciji političara iz RS-a biti punopravni član NATO saveza, kao što smo, usprkos opstrukciji istih, dobili i kandidatski status za pristupanje EU. Članstvo i u jednoj i u drugoj međunarodnoj organizaciji donosi samo dobro žiteljima u čitavoj BiH, rekao je Helez.

Nešić je ponovio da nema članstva BiH u NATO bez suglasnosti RS i srpskog naroda, jer se kada je riječ o tome RS i te kako pita.

- Helez neka odgovori gdje su helikopteri koje je najavljivao i gdje su ti vojni kampovi u RS koji su mu se priviđali, gdje su ti navodni dronovi samoubice i brojne Helezove gluposti, rekao je Nešić. Smatra kako Helez, zarad dobivanja jeftinih političkih poena, svakodnevno na prvom mjestu truje bošnjačku populaciju. Navodi da se Bećirović nalazi na mjestu člana Predsjedništva BiH sasvim slučajno, te da nije pročitao ni Ustav BiH ni Daytonski mirovni sporazum.

- Nije mu jasno da bez suglasnosti RS ne može biti priče o članstvu u NATO paktu. Možda dio BiH, ali onaj dio koji predstavljaju Bećirović i Zukan, ali bez RS. Ove njihove izjave, potvrđuju da je mirna disolucija jedno od rješenja za političku krizu unutar BiH, ustvrdio je Nešić.

 

Stavovi Milorada Dodika

Dodik je pak boravio u Francuskoj, gdje očekivano nije uspio dobaciti niti do drugog, a kamoli prvog ešalona onih koji donose odluke, ali to ga nije spriječilo da ponovno pošalje poruke koje će dodatno uzburkati vladajuću koaliciju na državnoj razini. 

Dodik je za RTRS rekao da će francuske senatore informirati o stanju u BiH i pritiscima na RS i njeno rukovodstvo i jasno reći da RS nije za pristupanje NATO.

Naglasio je kako će ih upoznati i s odlukama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koje su, kako kaže, ugrozile put BiH ka EU. RS će, ukoliko ne budu povučene odluke Schmidta, donijeti svoj izborni zakon i provesti izbore, ponovio je Dodik.

- Volio bih da francuski partneri razumiju naš odnos prema tome, istaknuo je Dodik

BIH


GENERALNA SKUPŠTINA UN-A

Ovo je spisak zemalja koje su glasale protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Na današnjem zasjednju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) usvojena je Rezolucija o g...

6 h 9 min

GENERALNA SKUPŠTINA UN-A

Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

U četvrtak, 23. maja, historijski dan kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela his...

6 h 25 min

BIVŠI PREDSJEDNIK HRVATSKE

Mesić: Tko podržava Čovića, ujedno podržava predsjednika RS-a, to je ista politika

Iznoseći za Klix.ba svoje viđenje politike Andrej Plenković intenzivno vodi posljednjih osam godi...

6 h 27 min