Dnevni.ba - PRELOADER

Proizvođač iz doline Neretve: ‘Dvadeset godina koristimo taj pesticid i sad je odjednom otrovan‘

09 Stu 2023


Proizvođač iz doline Neretve: ‘Dvadeset godina koristimo taj pesticid i sad je odjednom otrovan‘

Pakiranje mandarina iz Hrvatske, koje je bilo namijenjeno izvozu na tržište Srbije, zaustavljeno je nedavno na granici sa Srbijom i naloženo je njegovo uništenje na siguran način zbog pronađenog nedozvoljenog pesticida. Neven Mataga, proizvođač mandarina iz Opuzena gostovao je danas u Novom danu N1 televizije gdje je govorio o zabrani izvoza i pesticidima.

Rekao je da ne zna zašto od Hrvatske poljoprivredne komore ili neke druge institucije nije još došla jasna informacija zašto je 18. 10. sustav Europske unije za brzo obavještavanje o sigurnosti hrane objavio da je pronađeno 0.044 mg po kilogramu mandarina pesticida koja je izvezena u Srbiju i nakon tog uništena.

“Ta mandarina je došla na loš glas, mi ne znamo zbog čega. Najvjerojatnije se dogodio neki mali propust", kaže Mataga.

Mataga dodaje kako je na području Neretve oko četiri tisuće registriranih OPG-a, od kojih se njih oko dvije tisuće bavi proizvodnjom mandarina. “Ima manjih i većih proizvođača, postoji mogućnost da se neka mala sitnica dogodila unutar toga”.

Smatra kako nije isključeno da netko potencira da na ovaj način neretvanske mandarine budu proglašene kao nešto što ne valja.

“Našao se jedan pesticid, insekticid, koji je bio u uporabi do prije dvije godine. 20 godina smo ga koristili i sad odjednom ispada da se truju djeca, da se truju naši konzumenti. To ne stoji i vi možete biti sigurni da jedete neretvansku mandarinu koja je svježa, prava, koja sigurno ima sve najbolje u sebi.”

Mataga kaže da su velike riječi kad se kaže da je nešto zatrovano, ali ako je mandarina u sebi imali male ostatke pesticida to je minorno.

“Sigurni smo da se 99,9 posto proizvođača koristi listama koje su dozvoljena zaštitna sredstva. Na našem području imamo članove EuroGAP-a gdje je kontrola proizvodnje od zimske rezidbe do berbe – kompletno ste u sistemu. Provjera i stabla i lista i ploda tako da naši konzumenti mogu biti zadovoljni.”

Ni Mataga ne zna zašto od Hrvatske poljoprivredne komore ili neke druge institucije nije još došla jasna informacija zašto je 18. 10. sistem EU za brzo obavještavanje o sigurnosti hrane objavio da je pronađeno 0.044 mg po kilogramu mandarina pesticida koja je izvezena u Srbiju i nakon tog uništena.

“Da se ide tako daleko da se neretvanska mandarina proglasi kao takva, da se baca van toga. Kad imate proizvod koji je do jučer bio jedan glavni proizvod na području cijele Hrvatske. Sad naglo imate ogromni pad cijena, ogromno nezadovoljstvo proizvođača. Ovo je došlo kao vatra da spali sve to što je u Neretvi rađeno godinama. I mi stojimo iza toga da je to jedan brend, a ne otrovni proizvod.”

Na uzgoj mandarina ove godine su utjecale i neizbježne klimatske promjene.

“Ove godine, na današnji dan još beremo mandarine kratkih rukava. Klimatske promjene su napravile veliku štetu i veliki vjetrovi koji pušu na našim područjima, zadnjih mjesec dana. Neću govoriti o jednoj tuči koja je došla, tako da imamo i jedan veći urod. Mandarine, mi koji beremo, imamo oko 10-12 sorti različitih koje dozrijevaju od 15.9. do 15.12. Beru se po sortama, te mandarine su ove godine gorke mandarine za naš proizvođače.”

“Cijena mandarine po našim poljima, otkupnim centrima je toliko srozana da mi proizvođači ćemo ove godine biti u minusu 20 do 30 posto. Hrvatska država ne čini ništa, ona radi probleme proizvođačima.”

Mataga navodi kako je nasad mandarina pored kojeg stoji brisan iz ARKO sustava, evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta.

“Kome može pasti na pamet da briše ove nasade iz tog sustava.”

Poručuje kako ne zna što će biti s mandarinama iduće godine zbog ovogodišnje urušene cijene.

“Jer ako vi nemate dogovorenu cijenu, kako ćete vi njoj vratiti ono što je ona vama dala. Nju treba pognojiti, zalijevati, zaštititi, obrezati. Sve to treba napraviti. To su ljudi koji rade, ajmo reći, ništa. Mislim da će se pojaviti dogodine problemi glede kakvoće proizvoda i drugih segmenata vezano uz proizvodnju mandarina.”

“Mi sve uvjete imamo da budemo bolji nego bilo tko u Europi. Bog nam je dao ovako vrijeme i ovakvu zemlju, ali netko nas uništava. Ne znamo razlog zašto.”

Mataga poziva hrvatske potrošače da se ne plaše neretvanskih mandarina, navodi N1.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024