Dnevni.ba - PRELOADER

PROIZVOĐAČI KRIZA: BiH u blokadi, političari uvjetuju, građani trpe

14 Lip 2024


PROIZVOĐAČI KRIZA: BiH u blokadi, političari uvjetuju, građani trpe
Čime se bave?

Već mjesec dana nema sastanaka ni pregovora partnera na državnom nivou vlasti, a ni onaj posljednji u Sarajevu nije donio rješenja i pomake. Sastanak bi trebao biti održan u Mostaru idući tjedan, ukoliko se svi lideri pojave. Jesu li interesi građana ispred stranačkih?, piše BHRT.

Od ubrzanog europskog optimizma i usvajanja zakona kojim nas je uslovila Europska unija, vladajuće stranke u BiH brzo su stigle do faze ponovnih blokada. Tako mjesecima optimizma nema, kao ni konkretnog dogovora. Pokušaja za razgovor istina je bilo, ali još više tema koje su udaljile partnere. Od Rezolucije o genocidu u Srebrenici, do Svesrpkog sabora, pa do najnovije - uvjetovanja. I ovaj put prednjači lider SNSD-a. Traži, kaže, odgovornost za rušenje Ustava Bosne i Hercegovine.

"Ako hoće dalje da razgovaramo, mora da se utvrdi odgovornost za rušenje Ustava BiH, da se smijene Lagumdžija i Konaković zato što su prekršili Ustav, a da se otpočne procedura smjene Bećirovića koji je skrivao od organa BiH tu aktivnost i koje su proveli u UN-u poptuno ilegalano, tajno, to je minimum, možda onda da sjednemo i pričamo", kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. 

"Volio bih znati kako misli Bećirovića smijeniti? To je krucijalno pitanje i pokazuje stanje u kom se Dodik nalazi, Dodik se nije snašao na realnu politiku koju je trojka donijela na scenu, nije iskoristio priliku da iza sebe ostavi taj populizam, svakodnveno političko blato u kojem želi da živi", kategoričan je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković. 

I dok se dva partnera politički prepucavaju, jasno je sve je manje šanse za dogovor. Prepreke na tom putu u vidu izbornog zakona, zakona o Ustavnom sudu BiH, usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Sve se to prelama preko neusvojenog budžeta institucija BiH i rada u parlementarnim klupama. Strasti pokušava smiriti treći partner - lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Dok jedni uvjetuju, on poziva na razgovor u Mostaru. 

"Iako imamo tih nesporazuma, naših nadmudrivanja koja dolaze svaka tri-četiri mjeseca u valovima, da ih stavimo po strani, a da ono što je strateško, da nas natjera da sjednemo za stolom, moja je obveza, obzirom da sam dobio zadatak da naredni koordiniram sastanak lidera, da pokušamo to iskoordinirati ovaj tjedan, a naredni se sastati u Mostaru", navodi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

Kao glavni adut Čović navodi europski put BiH i to da se sredstva iz EU tranši ne mogu realizirati bez budžeta. I poručuje: sve ove avanture mogu zaustaviti ono što se do sada postiglo.

Samo partnerstvo na državnom nivou od početka je avantura, smatraju poznavaoci političkih prilika. Odnosi se zaoštravaju, bitne stvari blokiraju, a jedan je razlog državna imovina. 

"Tako da se može pretpostaviti da slijedi nametanje zakona o imovini, ono što je bilo najavljeno prije više mjeseci možda je sada došlo do tačke da bi se moglo realizovati, a ovo je samo možda izlazna strategija ili posipanje pepelom za sve ono što bi moglo uslijediti", stava je politički analitičar iz Banjaluke Mladen Bubonjić. 

"Njima treba kriza u ovom momentu, svima, ne samo u RS Miloradu Dodiku, nego jednako i Čoviću i u ovom dijelu Federacije BiH, jer građani ih neće pitati šta se uradili, jer nisu uradili ništa, e to je to izbjegavanje sučeljavanja licem u lice sa ljudima, da vidimo rezultate vašeg rada", navodi novinar Almir Terzić.

A umjesto rezultata, ako je suditi prema prognozama, slijedi dodatno zaoštravanje odnosa i opstrukcije. Prva smjernica kako će se stvari odvijati biće sastanak u Mostaru, ukoliko Dodik pristane doći. Sve do sada, kažu sagovornici, pokazatelj je da je optimizam naivan pristup. 

BIH


NENAD VUKOVIĆ

Nenad Vuković preuzeo uvjerenje o dodjeli mandata u Domu naroda PSBiH

Generalni sekretar PDP-a Nenad Vuković danas je u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosn...

42 min

MILORAD DODIK

Amerikanci: Dodik milijune iz proračuna prebacivao na račune bliskih tvrtki

VLASTI Republike Srpske od 2023. godine kroz različite su ugovore s više od 35 milijuna eu...

53 min

DOBOJ

Doboj: Dva brata pronađena mrtva u stanu

Dva tijela pronađena su u stanu u Nemanjinoj ulici u Doboju, potvrđeno je iz dobojske Policijske ...

2 h 19 min