Dnevni.ba - PRELOADER

Putujete avionim sa bebom: Evo što bi trebalo da znate

28 Lip 2024


Putujete avionim sa bebom: Evo što bi trebalo da znate
Beba

Ako ste isplanirali ljetovanje, a sada se pitate kako ćete izvesti putovanje avionom sa bebom, ne brinite, ovo je nekoliko savjeta koji će taj put učiniti prijatnijim, i vama i bebi.

Kada beba smije da leti avionom
Ne postoji neka zvanična granica kada beba smije da leti avionom, ali Američka akademija za pedijatriju ne savjetuje da novorođenčad putuju avionom odmah poslije rođenja, ako to baš nije neophodno. Razlog tome je što let avionom povećava rizik od infekcija, a novorođene bebe nemaju razvijen imuni sistem.

Svakako, ako je vaša beba mala, najbolje je da se posavjetujete sa svojim pedijatrom o putovanju, koji će vam možda savjetovati neke vakcine u zavisnosti od toga gdje putujete. Mala priprema prije odlaska na ovakvo putovanje učinit će vam let prijatnijim.

Obezbijedite mjesto
Ukoliko ste u mogućnosti, kupite kartu i za bebu, kako bi imala svoje sjedište. Ponesite auto-sjedište u kojem će beba boraviti na svom mjestu u avionu, sigurnije je, a i vama će biti lakše, piše whattoexpect.com, dodajući da obavezno provjerite da li je sjedište namijenjeno i za korištenje u avionu.

Pripremite tečnost
Inače postoje pravila o količini tečnosti koja se nosi, ali nošenje mliječne formule, izmuzenog majčinog mlijeka ili soka ne podleže tim pravilima ukoliko je dijete mlađe od dvije godine, mada je najbolje da to prije putovanja provjerite sa aviokompanijom kojom ćete putovati.

Izbjegnite dosadu pri ukrcavanju
Dobro isplanirajte ukrcavanje – najvjerovatnije će vam dati prednost sa bebom pri ulasku u avion, ali ćete se onda naći u situaciji da morate da sjedite i zabavaljte bebu dok se svi ostali putnici ukrcaju. Ukoliko ne putujete sami već sa partnerom ili nekim drugim, najbolje je da se on ukrca sa ručnim prtljagom, dok vi još malo prošetate sa bebom po terminalu.

Spakujte nešto za zabavu
Ponesite nekoliko omiljenih igračaka, a poželjno je i neku novu, da biste zabavljali bebu tokom leta.

Ponesite hranu za bebu
U zavisnosti od toga kog je uzrasta dijete, ponesite mlijeko ili neke kašice, sve je to uglavnom dozvoljeno da se unese u avion – opet, da biste izbjegli neprijatnosti, najbolje je da provjerite sa aviokompanijom kojom putujete.

Olakšajte bebi pritisak u ušima
Najveći pritisak u ušima putnici aviona osjećaju pri polijetanju i slijetanju aviona, a gutanje može da pomogne da se to ublaži. Zato je savjet da isplanirate da bebu hranite upravo kada avion polijeće i slijeće.

Vežite stvari
Sve bebine stvari koje možete, vežite za nešto – igračke, cucle i slično – kako biste izbjegli da se saginjete i skupljate stvari s poda. Svakako ne želite da bebi dajete u ruke igračku koja je završila na podu aviona. Bebe i putovanje avionom mogu da budu izazovna kombinacija, ali kada sve što možete isplanirate unaprijed i budete pripremljeni, izvjesno je da će let biti prijatniji, piše avaz.

MAME I BEBE


BEBA

Hodalica prisiljava dijete da hoda prije nego što je spremno: Evo i kako

Mnoge današnje majke sjetit će se svojih fotografija u hodalicama, pa često ne vide razlog zašto ...

12 Srp 2024

BEBA

Zašto se beba stalno budi

Mnogo je male djece koja imaju probleme sa spavanjem ili prečestim buđenjem. Dijete nekad ne može...

08 Srp 2024

BEBA

Pravilno reagirati ključno je za zdravlje djeteta: Ovo su razlozi zašto bebe plaču

Bebe plaču i to je jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje ...

06 Srp 2024