Dnevni.ba - PRELOADER

RAZOTKRIO GA SKY Mito pronađen, Galić pobjegao u Hrvatsku

09 Srp 2024


RAZOTKRIO GA SKY Mito pronađen, Galić pobjegao u Hrvatsku
Osumnjičen za korupciju, surađivao s krijumčarima cigareta

Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pobjegao je u Hrvatsku kako bi izbjegnuo uhićenje! Galić nije pronađen danas na svojoj adresi kada su pripadnici policijskih agencija iz BiH došli pred njegovu kuću u Posušju kako bi ga priveli. 

Što se dogodilo

Tužiteljstvo BiH priopćilo je u utorak da su dan ranije, 8. srpnja 2024., po naredbi Tužiteljstva BiH slobode lišeni pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Milović Blagoje i državljanin BiH i Hrvatske Bago Ivica, osumnjičeni za kaznena djela organiziranog kriminala, nedopuštenog prometa akciznih proizvoda, zlouporabu položaja ili ovlasti te druga kaznena djela. 

Kako se napominje, istragu u ovom predmetu Tužiteljstvo BiH provodi zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, dok je u realizaciju aktivnosti lišenja slobode uključena Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužiteljstvo BiH obznanilo je da je istragom, uz druga lica, obuhvaćen i zamjenik direktora SIPA-e BiH Galić Zoran, a zbog sumnje u izvršenje kaznenih djela 'Primanje dara i drugih oblika koristi' te 'Zlouporaba položaja ili ovlasti', počinjenih u vremenu dok je obnašao dužnost direktora Granične policije (GP) BiH. 

Curenje informacija

Također, postoje osnovi sumnje da je, za sada nepoznato lice iz gore navedenih institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Galić Zoranu dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo kazneno djelo 'Povreda tajnosti postupka'. 

Stoga će Tužiteljstvo BiH, zajedno s domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, provesti istragu kako bi identificiralo i sukladno zakonu procesuiralo navedeno lice. Osumnjičeni Galić je, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH, nakon što je dobio te informacije, 8. srpnja 2024. godine, u poslijepodnevnim satima, nezakonito prešao granicu BiH i prebjegao u Hrvatsku, gdje se i sada nalazi. Istraga u ovom predmetu korupcije visoke razine se nastavlja, a provodi ju se uz izravnu podršku EUROPOL-a.

Passat kao mito

Prema informacijama portala Istraga.ba, čelništvo SIPA-e obaviješteno je krajem prošlog tjedna da će zamjenik direktora te državne policijske agencije biti uhićen u okviru akcije koja se provodi u saradnji s EUROPOL-om. U samoj akciji uhićenja trebali su sudjelovati pripadnici SIPA-e. 

Međutim, neko je o svemu obavijestio Zorana Galića, pa je bivši čelnik Granične policije u ponedjeljak ujutro, iako je trebao doći na posao, obavijestio svoje kolege u SIPA-i da “do daljnjeg neće dolaziti na posao”. 

Dan kasnije, u utorak, pripadnici više policijskih agencija započeli su akciju. Galića, međutim, nisu pronašli na adresi. Ali ispred njegove kuće pronašli su automobil Passat.

Upravo taj automobil Zoran Galić je 2021. godine dobio od krijumčara cigaretama koji su iz Crne Gore robu uvozili na područje BiH i Hrvatske. Sve je dokumentirano nakon otvaranja Sky aplikacije. U Skyu se pojavljuju i fotografije prepiske Zorana Galića i Ivice Bage. Iz toga se jasno vidi da su Ivelja i Bago poklonili automobil Galiću, koji se 'od srca zahvalio'. Galić je ujedno 'imao zadatak' da provjeri istražuje li netko Borisa Ivelju. 

Inače, portal Istraga piše da je, prema obavještajnim podacima, Ivelja organizirao kriminalnu grupu koja je godinama krijumčarila cigarete iz Crne Gore prema Zapadu. Nakon raspakiranja Skya, utvrđeno je da je ovaj kriminalac koristio tu aplikaciju, te su, dijelom razotkrivene njegove veze s policijskim agencijama u BiH i Crnoj Gori. Tako je u Sky-u zabilježeno kako Ivelji određeni pripadnici Granične policije dojavljuju gdje se nalaze policijske patrole i kada se provode akcije. Nerijetko, veza između policajaca i Borisa Ivelje bio je vozač autobusa Siniša Crnogorac. Glavni policijski suradnik Borisa Ivelje na području Trebinja bio je granični policajac Blagoje Milović, navodi Istraga.ba.

Vijesti


KAŽE DA SE LJUTE NIJEMCI I AUSTRIJANCI

'PROBLEM PEŠKIRA': Bijesna vlasnica apartmana snimila plažu u 8 ujutro pa objavila video

Traganje za najboljim mjestom ili hladom na plaži uobičajeni je dio rutine na godišnjem od...

1 h 24 min

PRIVILEGIJA

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala

30. Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 16. kolovoza svečanom ceremonijom u Narodnom p...

1 h 30 min

Ranjena žena u teškom stanju nakon incidenta kod Stoca

MOSTAR - Žena koja je ranjena u glavu u subotu 13. srpnja u mjestu Prenj kod Stoca nalazi se u te...

1 h 40 min