Dnevni.ba - PRELOADER

ROKADE Talijan Luigi Soreca u Sarajevu, Sattler u Crnoj Gori

15 Tra 2024


ROKADE Talijan Luigi Soreca u Sarajevu, Sattler u Crnoj Gori
Promjene

Glavni tajnik Službe Europske unije (EU) za vanjske poslove Stefano Sanino poslao je zemljama članicama spisak veleposlanika i specijalnih izaslanika koje je imenovao šef diplomacije EU-a Josep Borrell.

Na listi u koju je Radio Slobodna Europa imao uvid može se vidjeti da je značajna promjena napravljena u diplomatskom kadru vezanom za zemlje Zapadnog Balkana.

 

Lajčak u Švicarskoj

Očekuje se da će Služba EU za vanjske poslove uskoro objaviti ovu listu. U okviru rotacije na diplomatskim mjestima EU-a, dosadašnjeg fasilitatora dijaloga između Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka Borrell je imenovao za veleposlanika Europske unije u Švicarskoj.

Na ovoj listi nema imena Lajčakovog nasljednika u ulozi specijalnog izaslanika EU-a za dijalog Kosova i Srbije. Za to se očekuje da će Služba za vanjske poslove EU, u suradnji sa zemljama članicama, donijeti odluku kasnije, po mogućnosti tokom ljeta.

Mandat će prestati i šefu Ureda EU-a na Kosovu, koji je ujedno i specijalni predstavnik EU-a za Kosovo, Tomasu Sonongu. Umjesto njega, Ured EU-a u Prištini vodit će sadašnji veleposlanika Estonije pri EU Aivo Ora.

Budući šef Ureda EU-a na Kosovu ima iskustvo u regiji Balkana, a prethodno je bio šef delegacije EU-a u Sjevernoj Makedoniji i šef delegacije EU-a u Crnoj Gori.

U okviru ove rotacije, talijanski diplomat Luigi Soreca imenovan je za šefa Delegacije EU-a u Sarajevu, što je, pored Kosova, i viši položaj od veleposlanika u drugim zemljama regije, jer ima status specijalnog predstavnika EU-a. Tokom diplomatske karijere Soreca je bio veleposlanika EU-a u Albaniji.

Aktualni veleposlanik EU-a u Sarajevu Johann Sattler ostaje u regiji, jer ga je Borrell imenovao za veleposlanika EU-a u Crnoj Gori.

 

Eichhorst u Egipat

Veleposlanik EU-a u Sjevernoj Makedoniji bit će grčki diplomat Rokas Mihalis koji je do sada bio veleposlanika EU-a u Meksiku.

Među dužnosnicima koji su imali funkcije vezane za Zapadni Balkan je i ona koju je do sada imala Angelina Eichhorst, kao generalni direktor za Europu u Službi EU-a za vanjske poslove.

Ranije je bila zamjenik generalnog direktora i njen ured je bio angažiran u dijalogu između Kosova i Srbije, prije nego što je Lajčak imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog. Angelina Eichhorst sada je imenovana za veleposlanicu EU-a u Egiptu.

S liste onih koje je Borrell imenovao vidi se da su velika većina ili diplomate zemalja članica, ili službenici Službe za vanjske poslove EU. Iako je vanjska politika i dalje u nacionalnoj nadležnosti država članica, EU ima zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i prilično veliku diplomatsku službu širom svijeta.

 

EU


EU u BiH povodom aktualne političke situacije u BiH

Srebrenički genocid je povijesna činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivič...

1 h 58 min

PROGRAM

U Ljubuškom predstavljene mogućnosti i potencijali Programa Kreativne Europe

Dvodnevna konferencija 'Mogućnosti i potencijali programa Kreativna Europa' otvorena je u petak u...

3 h 52 min

U OKVIRU JEDINSTVENOG REGIONALNOG KLIMATSKOG PARTNERSTVA

1,5 milijardi eura vrijedna podrška Njemačke zemljama Zapadnog Balkana

Koliko je neophodna pravedna energetska tranzicija na području Zapadnog Balkana možemo ilustrovat...

21 Svi 2024