Dnevni.ba - PRELOADER

Rusi priveli Alekseja Navalnog

17 Sij 2021


Rusi priveli Alekseja Navalnog

Policija je privela istaknutog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog po dolasku na moskovski aerodrom u nedjelju nakon što je iz Njemačke prvi put otputovao kući u Rusiju otkad je otrovan prošlog ljeta, javlja Reuters.

Potez, zbog kojeg bi Navalni mogao biti zatvoren na 3,5 godine zatvora zbog navodnog kršenja zatvorske kazne, vjerovatno će potaknuti niz 'zapadnjačkih' kritika na račun predsjednika Vladimira Putina.

U slučaju koji je privukao široku međunarodnu pozornost, Navalni je otrovan prošlog ljeta onim što su njemačka vojna ispitivanja pokazala da je nervni agens Novichok, verziju događaja koju Kremlj odbacuje.

Navalnijev avion iz Berlina preusmjeren je na drugi moskovski aerodrom u posljednji trenutak, u naporu vlasti da osujete novinare i pristalice koji su ga čekali.

Kritičaru ruskog predsednika Vladimira Putina pozlilo je 20. augusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalni je hitno prebačen u bolnicu, gde je proveo dva dana prije nego što je poslan na liječenje u Berlin.

Portparol njemačke vlade Steffen Seibert 2. septembra je kazao kako je Navalni otrovan hemijskim agensom iz grupe novičoka, a dvije nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francusoj potvrdile su da je Navalni otrovan. Rusija uporno negira tvrdnje o trovanju.

Vijesti iz svijeta


VLADIMIR PUTIN

Putin: Razmatramo promjenu doktrine upotrebe nuklearnog oružja

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da Rusija razmišlja o promjeni svoje ...

26 min

KRUZER

Kruzer spasio 68 migranata u Atlantskom oceanu

Veliki turistički kruzer spasio je 68 migranata u Atlantskom oceanu iz drvenog čamca koji je plut...

49 min

UBOJSTVO U HRVATSKOJ

DORH otkrio detalje dvostrukog ubojstva u Slavonskom Brodu

O dvostrukom ubojstvu u Slavonskom Brodu izjavu je dao Davor Smoljan, zamjenik županijske državne...

53 min