Dnevni.ba - PRELOADER

SAD: Blokirat ćemo puno članstvo Palestine u UN-u, trebaju pregovarati s Izraelom

18 Tra 2024


SAD: Blokirat ćemo puno članstvo Palestine u UN-u, trebaju pregovarati s Izraelom
Ujedinjeni narodi

SAD ĆE GLASATI protiv palestinskog zahtjeva za punim članstvom u Ujedinjenim narodima i blokirati to svjetsko tijelo da prizna palestinsku državu. "SAD i dalje ostaje na stajalištu da je najbrži put prema državnosti za palestinski narod kroz direktne pregovore s Izraelom i Palestinskom vlašću uz potporu SAD-a i ostalih partnera", rekao je američki dužnosnik.

Vijeće od 15 članica trebalo bi glasati o nacrtu rezolucije koja Općoj skupštini UN-a, koja ima 193 zemlje, preporučuje da se "Država Palestina primi u članstvo UN-a". Da bi rezolucija prošla treba joj najmanje devet glasova i bez veta bilo SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije ili Kine. Diplomati procjenjuju da bi rezolucija mogla prikupiti 13 glasova, što bi primoralo SAD da stavi veto.

Palestinci imaju status nečlanice promatrača
"Odavno jasno dajemo do znanja da preuranjene akcije u New Yorku, čak i ako su u najboljem interesu, neće polučiti državnost za palestinski narod", poručio je američki dužnosnik. Palestinci trenutno imaju status nečlanice promatrača, što je de facto priznanje državnosti koji je Opća skupština UN-a dodijelila 2012.

No, zahtjev za punopravno članstvo treba odobriti Vijeće sigurnosti i potom barem dvije trećine članica Opće skupštine. Palestinski pojačani napori za punopravno članstvo uslijedili su šest mjeseci nakon pokolja Hamasa u južnom Izraelu i ratu u Pojasu Gaze nakon pokretanja izraelske ofenzive  te širenja židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres smatra da je "više nego ikada potrebno podržati napore u dobroj vjeri kako bi se uspostavio trajni mir između Izraela i neovisne, održive i suverene palestinske države".

Izraelski veleposlanik: Palestinci ne ispunjavaju kriterije za punopravno članstvo u UN-u
Izraelski veleposlanik u UN-u Gilad Erdan je ustvrdio da Palestinci ne ispunjavaju kriterije za punopravno članstvo u UN-u: trajno stanovništvo, definiran teritorij, vladu i kapacitete za odnose s ostalim državama.

"O čijem priznanju glasa Vijeće i kome bi dali status za punopravno članstvo?. Hamasu u Gazi? Palestinskom islamskom džihadu u Nablusu? Kome?", pitao je Erdan Vijeće sigurnosti. Davanje punopravnog članstva Palestincima u UN-u "neće imati nikakav pozitivan učinak za bilo koju stranu, samo može u godinama koje dolaze prouzročiti destrukciju i naštetiti šansi za bilo kakav dijalog u budućnosti", istaknuo je Erdan, prenosi Index.

Vijesti iz svijeta


UKRAJINA

Ukrajinci izvršili protunapad u regiji Harkova: Rusi imaju velike gubitke

Ukrajinske obrambene snage zaustavile su napredovanje ruske kopnene ofanzive u regiji Harkovu na ...

22 min

ANDREJ PLENKOVIĆ

Plenković: Vlada funkcionira odlično. Novi kolege iz DP-a brzo hvataju konce

ŠEF HDZ-A Andrej Plenković sudjelovao je na predstavljanju kandidata za europski parlament...

26 min

KRUZER

Filipinka rodila na kruzeru pa skrivala bebu, beba umrla

ISTRAŽNI sudac iz talijanskog Grosseta odbacio je optužbu za ubojstvo protiv Chan Jheansel Pia Sa...

36 min