Dnevni.ba - PRELOADER

Sajam zapošljavanja u Mostaru: Mladima omogućen direktan kontakt s kompanijama te razvoj vještina

04 Ožu 2024


Sajam zapošljavanja u Mostaru: Mladima omogućen direktan kontakt s kompanijama te razvoj vještina

MOSTAR, 4. marta (FENA) -  U Kulturnom centru "Kralj Fahd" u Mostaru u ponedjeljak je otvoren Sajam zapošljavanja, koji je zainteresiranim studentima pružio priliku direktnog kontakta s predstavnicima kompanija.

Pored Sajma, za mlade su organizirane i radionice na teme pisanja projekata, kao i "hard skills" radionice koje mogu pomoći u razvoju vještina i kompetencija.

Amina Kotlo, glavna organizatorica 'Soft skills akademije', istakla je kako su današnji događaj pripremali četiri mjeseca te da očekuju veliki broj sudionika.

- Studenti će danas imati priliku da razgovaraju s kompanijama i saznaju šta je ono što je u suštini važno za njihovu karijeru, da se unaprijede, koje su vještine potrebne, kao i da se približe kompanijama i saznaju one najvažnije detalje. Sutra i prekosutra nas očekuje 'Soft skills akademija' koja je također organizirana za studente, a gdje će oni učiti o raznim vještinama. Neke od tema su pisanje CV-a, motivaciono pismo, timski rad i slične teme koje će biti pogodne da studenti realiziraju sebe i da se ostvare što je moguće bolje - kazala je Kotlo.

Dodala je kako se na Sajmu predstavilo 14 kompanija i organizacija.

- IT zanimanja su sve aktuelnija i stalno se pojavljuju neka nova, pa smo htjeli da i pored IT kompanija učestvuju i neke druge firme kako bi prošili okvir. Nastavit ćemo i dalje da radimo u tom kontinuitetu - poručila je.

Ajla Deronja iz firme "Competent office Solutions", koja se predstavila na današnjem sajmu, istakla je kako je riječ o firmi koja traži radnu snagu za njemačko tržište.

- U našu firmu se mogu prijaviti svi oni koji imaju EU papire ili termin za vizu. Trenutačno tražimo radnike za DHL, uglavnom područje logistike, oni mogu biti dostavljači paketa, kao i radnici u lageru, ali tražimo i neka druga zanimanja kao što su električari, vodoinstalateri, bravari, bagerisi, u biti sve ono što je u Njemačkoj trenutno u deficitu. Mladi su jako zainteresirani jer je to jednostavan način da odu u Njemačku, ali i prilika da steknu radno iskustvo koje mogu primijeniti ovdje. Naš fokus nije iseljenje stanovništva, pretežno mladih, nego u biti da im damo priliku da steknu neko novo iskustvo - kazala je Deronja.

Organizator Sajma je Tehnički klub Univerziteta "Džemal Bijedić" - BEST Mostar.