Dnevni.ba - PRELOADER

SAMO POSKUPLJUJE: Kruh u BiH nikad nije pojeftinio

06 Ožu 2024


SAMO POSKUPLJUJE: Kruh u BiH nikad nije pojeftinio

Jeste li ikada čuli da je kruh u Bosni i Hercegovini pojeftinio. Sugovornici portala Faktor se ne sjećaju da se to nekada desilo, nakon što je pala cijena pšenice, odnosno brašna. I ovo je burzanska roba i kada poraste cijena pšenice raste i cijena brašna, ali kada se snižava cijena pšenice na burzi nikada se ne vraćaju cijene kruha.

Kada je u pitanju gorivo, prilikom rasta cijena sirove nafte dolazi do poskupljenja, ali kada se smanji cijena nafte desi se i snižavanje cijena goriva, istina puno sporije nego kada se povećavaju cijene.

- Koliko me služi pamćenje nikada nije došlo do vraćanja cijena kruha i ostalih pekarskih proizvoda, nakon što je snižena cijena pšenice - kazao je Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja Futura.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović, također se ne sjeća da su cijene pekarskih proizvoda smanjene nakon smanjenja cijena pšenice, odnosno brašna.

- Bilo bi za očekivati da će cijene kruha i peciva biti niže kada na burzi cijena pšenice padne. Međutim, mi živimo u neobičnoj državi i sve utječe na cijenu kruha, od nedostatka radnika, pa vlasnici pekara moraju povećati plaće svojim radnicima da ne bi dali otkaz, do poskupljenja goriva ili struje. Ima i niz drugih opravdanja, gdje osnovni zakoni logike i ekonomije ne postoje, a to sve na kraju mora platiti kupac – pojašnjava Pavlović.

Cijene pšenice i brašna na tržištu znatno su niže u odnosu na raniji period, te bi, poručuju proizvođači, bilo očekivano da dođe i do smanjenja cijena pekarskih proizvoda. Istog su mišljenja i mlinari. Ipak, u pekarskom sektoru tvrde da snižavanja cijena pekarskih proizvoda neće biti.

Jedan kilogram kruha u Republici Srpskoj košta 3,15 maraka, a u Federaciji BiH 3,82 marke. Na burzama u svijetu tona pšenice 4. ožujka koštala je 367 maraka.

Proizvođači pšenice iz Semberije navode podatak da je cijena jednog bureka u pekari jednaka cijeni 20 kilograma pšenice.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

11 h 39 min

U novom broju donosimo

Novi broj

23 Svi 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

22 Svi 2024