Dnevni.ba - PRELOADER

Savjet stručnjaka za sigurnost: Ako imate ove modele iPhonea - bacite ih!

12 Lip 2024


Savjet stručnjaka za sigurnost: Ako imate ove modele iPhonea - bacite ih!
iPhone

Appleovi telefoni općenito se smatraju sigurnijim od Androida jer ta tvrtka godinama pruža sigurnosne nadogradnje i nadogradnje operativnih sustava starijim modelima. Sličnu taktiku počele se primjenjivati i druge kompanije, pa tako Samsung i Googlea nude sedam godina sigurnosnih nadogradnji, kao i nadogradnji operativnog sustava, što je čak više i od Applea koji, kada je u pitanju iPhone 15 Pro Max, nudi minimalno 5 godina.

Kada Apple prestane sa sigurnosnom podrškom za svoje starije telefone, o tome uvijek obavijesti javnost i korisnike kako bi ih upozorio na potencijalnu opasnost koja im prijeti od toga i u biti im savjetuje da - promijene telefon.

Svake godine s novim telefonima, odnosno s novim verzijama operativnih sustava jedna starija generacija izgubi podršku za iOS i sigurnosne nadogradnje. Kada jučer predstavljena verzija Appleova mobilnog operativnog sustava iOS 18 postane dostupna, što bi trebalo biti u rujnu, softversku podršku izgubit će iPhone 6, odnosno 6 Plus, a tu podršku već nemaju svi stariji modeli od tih uređaja. Dakle, svi modeli iPhonea koji su predstavljeni od 2008. do 2014. godine.

Općenito, Apple prestaje s podrškom za telefone sedam godina nakon što prestane s njihovom prodajom. S obzirom na to da nema sigurnosne podrške, ti su modeli ranjivi na kibernetičke napade i ne preporučuje se njihovo daljnje korištenje. Ako ljudi i dalje koriste telefone za koje se više ne objavljuju nadogradnje, koliko god da je to frustrirajuće, trebali bi razmisliti o njihovoj zamjeni novijim, sigurnijim uređajima, objašnjava stručnjak za kibernetičku sigurnost iz tvrtke ESE Jake Moore.

Naglasio je kako se takvi telefoni ponekad koriste čak i kada za njih više nisu dostupne sigurnosne nadogradnje, pa čak i kada postoje opasni sigurnosni propusti. Na pitanje o tome što napraviti s takvim, starijim Appleovim telefonima za koje tvrtka više ne objavljuje sigurnosne nadogradnje, Moore kaže da bi bilo najbolje da ih se jednostavno - baci, javlja Zimo.

Za one kojima ni veliki sigurnosni rizik nije dovoljan razlog da zauvijek ugase svoj stari iPhone, Moore kaže kako bi mogli imati problema s dijelovima u slučaju kvara jer Apple više ne proizvodi dijelove za takve uređaje. Jedna dobra vijest za korisnike takvih uređaja jest što oni hakerima ipak nisu toliko zanimljivi jer je broj takvih korisnika jako malen, pa hakeri ne gube vrijeme na njih.

Izvor: Daily Mail

TEHNOLOGIJA


OpenAI radi na puno naprednijem modelu umjetne inteligencije

OpenAI, tvrac ChatGPT-a, razvija novi projekt kodnog naziva "Strawberry" (Jagoda), prema internoj...

14 Srp 2024

PLATFORMA X

Platforma X „obmanjuje korisnike“

Platforma X Elona Muska krši digitalne zakone EU obmanjivanjem korisnika i nedostatkom transparen...

13 Srp 2024

SAMSUNG

Radnici Samsunga proglasili štrajk na neodređeno vrijeme

Sindikat koji predstavlja radnike kompanije Samsung Electronics u Južnoj Koreji objavio je u srij...

10 Srp 2024