Dnevni.ba - PRELOADER

Šef Delegacije Europske unije u posjeti Banja Luci i Prnjavoru

15 Velj 2024


Šef Delegacije Europske unije u posjeti Banja Luci i Prnjavoru

BANJA LUKA, (FENA) - Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler posjetit će danas i sutra Banja Luku i Prnjavor.

Tokom ove dvodnevne posjete, ambasador Sattler će posjetiti Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u Banjoj Luci te održati pres-konferencijiu o temi digitalna transformacija u BiH zajedno sa direktorom Agencije Almirom Badnjevićem i ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom.

Ambasador Sattler će posjetiti Centar za personalizaciju dokumenata i tom prilikom direktoru Badnjeviću zvanično uručiti sedam terenskih vozila koje je donirala Evropska unija kako bi podržala aktivnosti Agencije na terenu. 

Od 2015. godine, Evropska unija je izdvojila više od 10 milijuna eura za jačanje kapaciteta IDDEEA koja uključuje i nabavku opreme za nadzor i kvalitetu kontrole, nabavku servera, IT opreme, vozila i druge specijalizirane opreme. 

U Banja Luci će ambasador Sattler posjetiti i Upravu za indirektno/neizravno oporezivanje BiH (UINO) i tom prilikom najaviti novi projekat koji financira Europska unija s ciljem jačanja kapaciteta UINO.

Europska unija kontinuirano podržava rad UINO, a novi projekt u vrijednosti milion eura podržat će rad Uprave u primjenjivanju najboljih praksi i zakonodavstva o indirektnom oporezivanju u skladu sa standardima EU.

Projekt će pružiti podršku cjelokupnoj poslovnoj zajednici u BiH s ciljem nastavka prakse prelaska na bezpapirno poslovanje i potpuno elektronsko okruženje.

U Prnjavoru će ambasador Sattler zvanično otvoriti prostorije Osnovnog suda koje je obnovila Europska unija.

Obnova Osnovnog suda u Prnjavoru dio je šire podrške Evropske unije za saniranje zgrada sudova i tužilaštava, a do sada je Evropska unija financirala obnovu i izgradnju 32 pravosudne institucije u 17 gradova širom BiH.

U sklopu ove dvodnevne posjete ambasador Sattler će se sastati i s predstavnicima vlasti u Banjaluci i Prnjavoru, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

BIH


SAŠA MAGAZINOVIĆ

U parlamentarnu proceduru upućen prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama

Prijedlog izmjena zakona o javnim nabavkama upućen je u parlamentarnu proceduru - saopćeno je iz ...

22 min

ELMEDIN KONAKOVIĆ

Konaković: Ministarstvo vanjskih poslova ne odobrava angažman helikoptera

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne odobrava angažman helikoptera, izjavio je ministar Elmedin K...

28 min

PREKRŠEN POSLOVNIK

Skupština HNŽ-a krije nepravilnosti?

Trećina zastupnika u Skupštini HNŽ-a prije određenog vremena potpisala je i predala inicijativu z...

1 h 14 min