Dnevni.ba - PRELOADER

Serološko istraživanje koronavirusa u Sloveniji pokazalo nisku prokuženost

06 Svi 2020


Serološko istraživanje koronavirusa u Sloveniji pokazalo nisku prokuženost

Prokuženost slovenskog stanovništva koronavirusom relativno je mala i manja od očekivane, pokazalo je serološko ispitivanje stanovništva, koje je protekla dva tjedna među prvima u svijetu provela Slovenija, a čiji su rezultati predstavljeni u srijedu. 

Iz istraživanja o novom koronavirusu, provedenom na karakterističnom nacionalnom uzorku od 1368 stanovnika, tijekom kojeg je uzeto 1367 brisova iz ždrijela i 1318 uzoraka krvi, može se s velikom dozom sigurnosti zaključiti da je prosječna prokuženost populacije između dva i četiri posto, odnosno relativno mala i manja od očekivanog, istaknuo je prilikom predstavljanja studije Miroslav Petrovec, jedan od voditelja istraživanja koje je proveo Mikrobiološki laboratorij Medicinskog fakulteta u Ljubljani.

To postavlja i pitanje kako će se epidemiološka situacija razvijati idućih mjeseci, naveo je Petrovec. 

"Virus je još u populaciji. Ako  ne budemo poštovali propisane mjere, održavali socijalnu distancu i dezinfekciju ruku, može nam se dogoditi da ćemo restrikcije morati ponovo uvesti na završetku ljeta, no po onome što vidim zadnjih dana bojim se da bi se to moglo dogoditi i prije", kazao je, odgovarajući na pitanja novinara Petrovec.

On i njegovi kolege upozoravaju, s obzirom na velik interes za turistička putovanja i odlaske u inozemstvo nakon višemjesečne karantene, da je u sadašnjem trenutku teško najaviti kako će se to odvijati i hoće li biti moguće s obzirom da su brzi serološki testovi za otkrivanje protutijela na koronavirus većinom neverificirani i nedovoljno kvalitetni da bi mogli u većem obujmu poslužiti kao "dokaz" da netko nije pozitivan i da može slobodno putovati.

Po riječima Petrovca, mnogo toga u pogledu slobode putovanja ovisit će o odlukama na razini Europske unije, a sve više država članica naginje mogućnosti korištenja mobilnih aplikacija kojima bi se kontroliralo kretanje oboljelih od Covida-19.
"Neke će države zahtijevati upotrebu takve aplikacije za ulazak u zemlju, a i sam sam pristaša takvog pristupa", rekao je Petrovec, te upozorio da potvrda da netko u krvi ima antitijela ne jamči da se kod njega bolest neće razviti.

Svaki trideseti stanovnik bio u kontaktu s virusom

Analiza o novom koronavirusu u Sloveniji, tvrdi Petrovec i njegovi suradnici, među prvima je u svijetu, nakon što su slično u Europi napravile Island i Austrija, a provedena je u rekordno kratkom vremenu i s trenutno najkvalitetnijim serološkim testovima.

Prema riječima suradnika u istraživanju Marija Poljaka, analiza karakterističnog nacionalnog uzorka pokazala je prisutnost antitijela kod 41 sudionika ispitivanja, odnosno njih  3,1 posto od ukupnog broja, dok je analizom briseva prisutnost samoga virusa potvrđena samo kod dvojice ispitanika.
Zbog toga se može zaključivati da je do prošlog tjedna u kontakt s virusom došao svaki trideseti stanovnik Slovenije, odnosno 66.000 osoba, kazao je Poljak, zaključivši kako to znači da se sa 95 posto sigurnosti može reći da se prokuženost slovenske populacije novim koronavirusom kreće u rasponu od dva do četiri posto.
To je otkriveno analizom uzoraka krvi, dok su analizom briseva iz nosa i ždrijela otkrivena samo dva nositelja virusa. U jednom od tih dvaju slučajeva radilo se o novootkrivenoj zarazi, dok je kod drugog ispitanika utvrđeno da je imao dijelove virusa u uzorku iz ždrijela, ali da nije aktivno zaražen.
Stanje onih koji su sudjelovali u serološkom testiranju pratit će se na permanentnoj osnovi sve do kraja kolovoza, a svaka dva tjedna će se ponovo testirati, s time da će im na kraju cijelog postupka ponovo biti analizirana krv, a u svakom će trenutku moći stupiti u kontakt s mikrobiolozima ako osjete znakove bolesti.

(Hina)

Vijesti iz svijeta


RAMZAN KADIROV

Čečenski lider Kadirov: Sanjam da nakon rata Zelenski završi u mom podrumu u Čečeniji

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je kako bi volio da predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski n...

23 Svi 2024

SPLIT

U Splitu udario ženu šakom u glavu jer mu je ušla u traku bez žmigavca

DANAS oko 13 sati je na Sućidru, točnije u Velebitskoj ulici u Splitu, došlo do narušavanja javno...

23 Svi 2024

ANDREJ PLENKOVIĆ

Plenković o prijetnji Nacionalu: Osuđujem sve prijetnje novinarima

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio je Postaju granične policije Cetingrad, a tom prig...

23 Svi 2024