Dnevni.ba - PRELOADER

Skupština MIZ Mostar: Na lokalitetu Lakišića harema izgraditi Interkulturni centar 'Mevlana'

24 Velj 2024


Skupština MIZ Mostar: Na lokalitetu Lakišića harema izgraditi Interkulturni centar 'Mevlana'

MOSTAR, (FENA) - Na prijedlog mostarskog muftije dr. Salem-ef. Dedovića, Skupština Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra "Mevlana" na lokalitetu Lakišića harema koji izradio Projektni biro Modular d.o.o., te obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade.  

Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju "Centra Mevlana". S ovim rješenjima u narednim danima s projektom će bit upoznati svi džemati na području Medžlisa Mostar.

U pojašnjenjima ideje zastupnicima Skupštine muftija je kazao kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora sa predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

- Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže Islamska zajednica (IZ), ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni Grada Mostara i nije samo pitanje IZ i mostarskog muftije. To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra "Mevlana" kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići - istakao je, između ostalog, muftija.

Interkulturni centar "Mevlana" baziran je na baštini koju Mostar ima više stoljeća, a zasniva se na izučavanju Rumijeve Mesnevije.

- Katedru Mesnevije u Mostaru je utemeljio Derviš-paša Bajezidagić. Sam koncept Mesnevije je koncept inkluzivnosti, povezivanja, ljubavi i mirotvornosti. Mi na tom mjestu nudimo takav koncept, nasuprot zatvorenom i isključivom konceptu koji je ponuđen sa zgradom Hrvatskog narodnog kazališta. Koncept Kazališta, kako je predstavljen, je politički-hegemonistički zatvoren koncept - kazao je muftija.

Projekat Interkulturnog centra "Mevlana", dodao je, dobio je punu podršku međunarodnih zvaničnika, koji će podrškom ovom projektu ponovo skrenuti fokus svog djelovanja na stvarnu integraciju Mostara i države Bosne i Hercegovine, javila je Mina.

Mostar


Provale i razbojstvo u Mostaru i Čapljini

U ponedjeljak, u ranim jutarnjim satima, Policijska uprava (PU) Mostar i PU Čapljina zabilježile ...

10 Lip 2024

SREDNJA ELEKTROTEHNIČKA ŠKOLA

Srednja elektrotehnička škola 'Salih-Salko Ćurić' Mostar proglašena najuspješnijom školom u HNŽ

U Pedagoškom zavodu Mostar održana je manifestacija dodjele nagrada i priznanja učenicim...

07 Lip 2024

SIPA

SIPA u akciji u Mostaru pronašla mitraljez, automatske puške, "zolju", ručne bombe, 5.500 eura..., uhapšena jedna osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u sklopu opera...

06 Lip 2024