Dnevni.ba - PRELOADER

'Spasitelji' i 'reformisti' žitelje Federacije zadužili za još 30 milijuna maraka

05 Lip 2024


'Spasitelji' i 'reformisti' žitelje Federacije zadužili za još 30 milijuna maraka
Vlada FBiH

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

Kada su dolazili na vlast predstavnici sarajevske 'trojke' (SDP, NiP, NS) obećavali su ekonomski i demografski procvat. Obećavali su punu slobodu i pravnu sigurnost. U praksi smo dobili da smo iza Rusije najkorumpiranija država Europe, a po BDP-u po glavi stanovnika peta najsiromašnija država Europe, po kupovnoj moći pak druga najsiromašnija država od onih obuhvaćenih mjerenjem (iza nas samo Albanija). 

Ali, niti to, kao i čitav sijaset negativnih ekonomskih pokazatelja samoprozvane spasitelje i reformiste ne sprječava da idu od lošeg ka gore. 

Nova zaduženja

Tako u utorak dolazi vijest da se Federacija nakon uspješne 80. emisije trezorskih zapisa zadužila za novih 29,16 milijuna maraka. Investitorima je ponuđeno tri tisuće trezoraca, nominalna vrijednost je 10 tisuća maraka, a ukupna vrijednost emisije iznosi 30 milijuna maraka. Ponderirana prosječna kamatna stopa iznosi 3,8416 posto, a ukupan iznos pristiglih ponuda premašio je 50 milijuna maraka. Datum dospijeća je 5. ožujak 2025. godine. 

Podsjećanja radi, poslije četiri uspješne aukcije trezorskih zapisa, FBiH je odlučila otkazati prethodnu aukciju koja je planirana u iznosu od 30 milijuna maraka, a bila je zakazana za 21. svibanj 2024. Tada su iz Vlade FBiH naveli da 'uzimajući u obzir tržišne uvjete i adekvatan nivo likvidnosti Jedinstvenog računa trezora FBiH, Federalno ministarstvo financija odlučilo je da otkaže aukciju trezorskih zapisa planiranu za 21. svibanj 2024. 

Kakva likvidnost? 

Što se to dogodilo u proteklih petnaestak dana pa od likvidnosti sada se ide u novo zaduženje? Nije nikakva tajna kako dolaskom nove vlasti niti FBiH, slično kao i Republici Srpskoj (koja je ipak u znatno gorem financijskom stanju) 'ne cvjetaju ruže' i kako se pojavljuje čitav niz 'pukotina'. Vlasti ih popunjavaju onako kako jedino i znaju – poskupljenjima brojnih usluga i novim zaduživanjima. Požar se ponovo gasi benzinom. A tome ide u prilog i činjenica kako se FBiH od početka godine samo putom emisije trezorskih zapisa zadužila više od 125 milijuna maraka.

Politika


IZBORI

Što podrazumijeva sporazum SDA, SBiH i DF u Sarajevu: Poznati svi kandidati, NES odbio sudjelovati

U Sarajevu je održana Zajednička konferencija za medije županijskih organizacija, Stranke demokra...

5 h 9 min

DAN GRADA KONJICA

Izaslanstvo Vlade HNŽ-a na proslavi Dana grada Konjica

Izaslanstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, na čelu s predsjednicom Marijom Buhač, sudje...

6 h 3 min

LIDIJA BRADARA

Čestitka predsjednice Bradare povodom Kurban-bajrama

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara u povodu Kurban-bajrama uputila je čes...

6 h 31 min