Dnevni.ba - PRELOADER

Sprema se tužba protiv ministarstva zbog kamenoloma kraj Mostara

10 Srp 2024


Sprema se tužba protiv ministarstva zbog kamenoloma kraj Mostara
Članovi neformalne grupe građana „Kuti“ najavili

Članovi neformalne grupe građana „Kuti“ u srijedu su u Mostaru održali konferenciju za novinare na kojoj su najavili tužbe protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Naime, neformalna grupa građana „Kuti“ u prethodnom je razdoblju pokrenula Žalbu na prethodnu vodnu suglasnost o čemu je obaviješteno i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, budući da je ista uvjet za izdavanje okolinske dozvole. Više od mjesec dana članovi neformalne grupe građana „Kuti“ nisu uspjeli doći do traženih informacija, a onda su neslužbeno doznali kako je FMOIT zaustavilo postupak izdavanja okolinske dozvole do rješenja Žalbe na prethodnu vodnu suglasnost. Nakon što je odbijena Žalba na prethodnu vodnu suglasnost koju je uputila neformalna grupa građana, FMOIT je izdalo okolinsku dozvolu.
-O izdavanju okolinske dozvole smo saznali u subotu preko medija koji je već tada bio u posjedu dokumenta. Sramotno je to što u slučaju u kojem smo stranka u postupku, odgovorne osobe dozvoljavaju da dokumenti izlaze u javnost, a da mi nismo uopće upoznati s njihovim donošenjem, naglasio je Aner Omanović, predstavnik neformalne grupe građana „Kuti“.
Aktivisti naglašavaju kako izdavanje okolinske dozvole ne predstavlja pobjedu investitora, te najavljuju da će pokrenuti upravni spor protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma čim dođu u posjed dokumenta i upoznaju se s njegovim sadržajem budući da postoji sumnja da nijedan od njihovih komentara na Nacrt dokumenta nije uvažen.
Osim navedene tužbe, neformalna grupa građana „Kuti“ će uputiti i tužbu protiv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva radi poništenja Rješenja o odbacivanju žalbe protiv prethodne vodne suglasnosti. Naime, prethodna je vodna suglasnost bez koje se ne
može izdati okolinska dozvola istekla krajem 2023. godine. Prije njenog isticanja investitor je podnio zahtjev za produženje koje je Agencija za vode uzela u razmatranje unatoč činjenici da procedura produženja prethodne vodne suglasnosti nije predviđena Zakonom o vodama. Time je Agencija za vode načinila propust u procesu jer je trebala odbiti Zahtjev, a ne ga uzeti u
razmatranje. Uz to je Agencija investitoru dala precizne upute kako dopuniti nepotpuno predani Zahtjev.
Podsjetimo, javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za kamenolom Kuti održana je 18.1.2024. godine kada su članovi NGG „Kuti“ priložili argumente i jednoglasno se izjasnili da su protiv otvaranje kamenoloma koji je udaljen nešto manje od 140 metara od kuća.
-Svoje smo komentare i dokaze poslali u pisanoj formi Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, a odgovor smo, suprotno našim očekivanjima, dobili tek neposredno prije prve objave o izdavanju okolinske dozvole na službenoj stranici Ministarstva, poručio je Omanović.
Na kraju naglasili su kako mještani naselja Kuti jesu za investicije, ali van naseljenih mjesta.

BIH


Ranjena žena u teškom stanju nakon incidenta kod Stoca

MOSTAR - Žena koja je ranjena u glavu u subotu 13. srpnja u mjestu Prenj kod Stoca nalazi se u te...

1 h 52 min

BOŠNJAČKE POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE SE NE MOGU BEZ HRVATA SUPROTSTAVITI VUČIĆU I DODIKU

Odnosi između Bošnjaka i Srba u fazi 'patološke' mržnje

Od održavanja 'svesrpskog sabora' i usvojene Deklaracije o zaštiti svih Srba u regiji, glavne srp...

2 h 50 min

YOKO KAMIKAWA

Japanska šefica diplomatije Yoko Kamikawa dolazi u posjetu BiH

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa posjetit će Bosnu i Hercegovinu u sklopu regio...

3 h 33 min