Dnevni.ba - PRELOADER

ŠTA KAŽU POLITIČKI LIDERI O OVOME? Sindikalna potrošačka košara za svibanj oko tri tisuće KM

11 Lip 2024


ŠTA KAŽU POLITIČKI LIDERI O OVOME?  Sindikalna potrošačka košara za svibanj oko tri tisuće KM
Država za političare, uhljebe i kriminalce

SARAJEVO - Sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za svibanj ove godine, iznosi 2.950,10 KM. Prosječna plaća, isplaćena u Federaciji BiH za ožujak 2024., iznosila je 1.335 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plaća, prema Odluci Vlade FBiH, je 619 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,25 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,98 posto.
Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku korpu čini nekoliko kategorija (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi).

- Prehrana - 43,84 posto; stanovanje i komunalne usluge – 13,06 posto; higijena i održavanje zdravlja – 8,59 posto; obrazovanje i kultura 10,85 posto; odjeća i obuća – 12,20 posto; prijevoz – 4,68 posto te o održavanje domaćinstva – 6,78 posto - navodi se.

Kako se navodi u priopćenju za javnost Službe za informiranje Sindikata, u kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kad je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, prenosi Fena.

BIH


MONS. TOMO VUKŠIĆ

Čestitka nadbiskupa Vukšića u povodu Kurban Bajrama

Mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinar...

10 min

UPIS U SREDNJE ŠKOLE

HNŽ: Idući tjedan počinju upisi u srednje škole, predviđeno 2.330 mjesta i nova zanimanja

Upisi u srednje škole za školsku 2024./2025. godinu na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije...

35 min

OPASNA SITUACIJA

NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i BiH

Saveznici u NATO-u usvojit će niz mjera kako bi se zaštitili od neprijateljskih ruskih akt...

2 h 7 min