Dnevni.ba - PRELOADER

Struka pred izazovom polusezone

16 Tra 2024


Struka pred izazovom polusezone
Između Veleža i Sloge

Repovi Mostarskog derbija vući će se još neko vrijeme pa nema potrebe ni naglašavati da će se sutrašnji uzvrat polufinala Kupa sa Slogom odigrati u jednom naslijeđenom raspoloženju koje će jednostavno trebati - kanalizirati. 

Da, bila je to pobjeda nad Veležom, ali i potencijalno skupa pobjeda. Koja bi Zrinjski mogla koštati. Bodova, novca. Znat će se već u petak, kada zasjedala Disciplinska komisija NS BiH. No, do tad će se znati još nešto – hoće li se Zrinjski u četvrtak od 12 sati naći u ždrijebu domaćinstva prve utakmice finala BiH. Znat će se to već sutra oko 20 sati, kada se u Mostaru završi uzvratni susret polufinala Kupa BiH protiv Sloge (prva utakmica 0:0), koju će u atmosferi koja trenutno vlada Pod Bijelim brijegom trebati znalački pripremiti. Struka je pred izazovom polusezone. 

Pomiješani osjećaji 

Eto, odradio je Željko Petrović i taj svoj prvi Mostarski derbi. Dobio ga je, ali Zrinjski bi svejedno mogao izgubiti bodove – zbog navijačkog incidenta nakon utakmice o kojem se trebaju očitovati disciplinari Saveza, a koji će dijelom krojiti atmosferu za ostatak sezone. Najprije za ono prvo što slijedi – Slogu u Kupu. Za razliku od najave derbija, kada je Petrović svojim igračima poručio da 'uzoru travnjak', Crnogorac se ovog puta mora nositi s nešto drukčijim ozračjem… i opet pokušati pronaći način kako do pobjede. Kako do finala Kupa. A neće to biti lako, jer mnogima su Pod Bijelim brijegom sada pomiješani osjećaji – jer ostvarena je pobjeda, ali sada se u jednoj neizvjesnosti čeka reakcija Saveza. Koja bi vrlo vjerojatno mogla staviti 'točku na i' šampionske kampanje koja je dio proljeća djelovala mrtvom, da bi povratak na minus sedam ipak probudio zatomljene aspiracije. Ali baš u toj mogućoj tragičnosti odluke Saveza po Zrinjski – može se naći motiv. 

Bitka za jedini preostali trofej

Jer ako je borba za naslov gotova, to borba za trofej u Kupu nije. Borba za obranu naslova osvajača Kupa. Petrovićevim rječnikom – kud ćeš većeg motiva?! Trofej bi sezonu u kojoj je napravljen povijesni europski iskorak, u kojoj je igrana europska jesen, definitivno izvukao iz skupine diskutabilnih, kampanja od kojih se puno, puno više očekivalo… ali da ne trčimo prebrzo – najprije Sloga. Sloga koja je u gornjem dijelu tabele, Sloga s kojom je Zrinjski ove sezone u tri dosadašnja duela dva puta remizirao i jednom slavio. Sloga koja je, kako ono Petrović reče, 'jedna od najviših ekipa Europe', koja definitivno ima svoje adute. Slogu koju Zrinjski mora vrlo, vrlo ozbiljno shvatiti, usprkos jednom podatku koji naoko djeluje kao olakotna okolnost. 

Sloga zavarava formom… 

Naime, Sloga je u zadnje vrijeme u prvenstvu najednom osjetno popustila. Očito svjesno, jer ambicija za nešto više definitivno nije prisutna. Dobojlije su tako u tri zadnja WWin duela izgubili u Konjicu (0:2), kući od Željezničara (0:3) i minimalno kod Borca… sve ne bi li se fokusirali na uzvrat Kupa, na mogući napad na prvi klupski trofej na državnoj razini. Drugim riječima, i tim Vlade Jagodića želi isto kao i Zrinjski i zato je sutrašnji duel Pod Bijelim brijegom utakmica koju Plemići moraju shvatiti – kao finale svih finala… što nadolazeći, vezani prvenstveni duel gotovo sigurno neće biti.  

Čak i problemi kadra u stranu, ozljede Ilinkovića, Bradarića, pa i problemi u igri koji su bili vidljivi i u derbiju, Sloga je jednostavno utakmica koju treba izvaditi iz konteksta i pokušati je iskoristiti - kao oruđe za usmjeravanje sezone. 

Piše: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.ba

 

 

SPORT


DŽUDO

JK Neretva učestvovala na Judo Festivalu u Ljubljani

Proteklog vikenda u Ljubljani je održan Dječji judo kata festival & Kata seminar za trenere, ...

28 Svi 2024

NOVE MEDALJE

Univerzitetski Karate klub „Student“ niže nove medalje!

25. i 26. svibnja u Cazinu je održano 19. Federalno prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore ...

28 Svi 2024

PROPUCAN AUTOMOBIL

HNS osudio napad na sportskog direktora Osijeka

'Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u Osijeku gdje je propucan ...

28 Svi 2024