Dnevni.ba - PRELOADER

Svečano otvoren rudnik u Varešu

05 Ožu 2024


<strong>Svečano otvoren rudnik u Varešu</strong>

Premijer FBiH Nermin Nikšić, zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić nazočili su u utorak u Varešu svečanom otvaranju rudnika Rupice tvrtke Adriatic Metals BiH.

Premijer je tim povodom iskazao zadovoljstvo što svi prisutni, među kojima su bili i predstavnici diplomatskog kora, prepoznaju značaj ovog projekta i što su došli podržati početak rada rudnika koji, kako smatra, znači mnogo za cijelu zemlju.

- Ovaj projekt značajno utječe na bruto društveni proizvod cijele BiH. Zahvalan sam čelnicima kompanije Adriatic Metals BiH Paulu Croninu i Saneli Karić koji su vodili jednu tvrdoglavu, nadljudsku bitku s administrativnim preprekama. Zadovoljstvo mi je da su i lokalna zajednica te vlade Zeničko-dobojske županije i FBiH prepoznale i učinile sve da ovaj projekt dovedemo do kraja. Investicija od 450 milijuna dolara te još oko 500, što izravno ili neizravno, zaposlenih, sigurno je nešto iza čega sve vlasti moraju stati u punom kapacitetu, kazao je premijer ističući da se ovom uspješnom investicijom šalje poruku i svim budućim investitorima da mogu doći u BiH i uspješno ulagati. I veleposlanik Velike Britanije u BiH Julian Reilly je iskazao zadovoljstvo što je prošloga tjedna proizveden prvi koncentrat rude u okviru vareškog rudnika, na čemu je zahvalio vladama FBiH i ZDŽ-a i vlastima Općine Vareš na podršci ovom projektu.

- Dokazali ste da FBiH može biti dobro mjesto za ulaganja, unatoč nekad teškoj lokalnoj i široj politici, rekao je veleposlanik Reilly. Kako je istaknuto na svečanosti, riječ je o najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH a Adriatic Metals BiH trenutno ima 255 izravno zaposlenih, od čega je njih 73 posto iz lokalne zajednice. Poručeno je i da će rudnik primjenjivati standarde modernog rudarenja.

BIH


UDRUŽENJE AUTOŠKOLA SARAJEVO

Autoškole u Sarajevu podigle cijene usluga: Obuka za B kategoriju 1.480 KM

Udruženje autoškola Sarajevo donijelo je odluku o promjeni cijena usluga sa ciljem, kako kažu, un...

49 min

ZEMLJOTRES

Zemljotres pogodio BiH

Naime, navedeno je da je zemljotres zabilježen 14 kilometara od Žepča magnitude 3,9 po Rihteru. ...

1 h 25 min

GLAVNI ODBOR SDA

Izetbegović: Svjedočit ćemo dramatičnim ali pozitivnim promjenama u BiH i na Balkanu

ZENICA, (FENA) - Svečana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) održana je dana...

2 h 56 min