Dnevni.ba - PRELOADER

Svećenici SPC-a pušteni iz pritvora

16 Svi 2020


Svećenici SPC-a pušteni iz pritvora

Episkop Srpske pravoslavne crkve Joanikije i još osmoro svećenika te vjerske organizacije pušteni su u subotu rano ujutru iz policijskog pritvora, pola sata prije nego što im je isteklo 72-satno tužilačko zadržavanje.

Oni su uhićeni nakon što su u utorak u Nikšiću organizirali litiju kojoj je prisustvovalo nekoliko tisuća vjernika čime su prekršili mjeru zabrane okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Veliki broj vjernika čekao je u petak navečer na ulicama više crnogorskih gradova odluku osnovnog tužiteljstva u Nikšiću, koje je vijećalo hoće li osloboditi svećenike ili će im produžiti pritvor. Episkopa i svećenike građani su dočekali skandirajući "Ne damo svetinje" i "Ne damo te vladiko", ali i sa cvijećem i bakljama.

Dan nakon njihovog uhićenja došlo je do sukoba vjernika i crnogorske policije koja je koristila suzavac i šok bombe kako bi razbila prosvjede u Pljevljima i Nikšiću. Također, jedan od čelnika prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić zaprijetio da će se u Crnoj Gori "oblačiti uniforme" ako episkopu i svećenicima bude produžen pritvor, prenosi Hina.

Stranke u crnogorskoj vlasti ocijenile su takav stav Mandića, koji je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog organizaciju pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, kao njegovu manipulaciju građanima koje svjesno huška na nasilje.

„Mandićeva izjava kojom po zna koji put priziva građanski rat u Crnoj Gori sramotna je, neodgovorna i očekivana. Njegove riječi su kontinuitet njegovog političkog djelovanja i terorističkih prijetnji u kojima on, kao i obično, ne pita za cijenu tuđih života“, priopćeno je iz vladajuće Demokratske partije socijalista.

I oporbeni i građanski nastrojeni SDP i URA osudili su ratnohuškačku retoriku Demokratskog fronta, poručivši im da dobijanje nekoliko mandata u parlamentu nije vrijedno pokušaja destabiliziranja Crne Gore.

Crnogorski premijer Duško Marković ranije je u obraćanju javnosti, nakon sukoba policije i prosvjednika, rekao kako se radi o „jednoj gruboj političkoj destrukciji usmjerenoj protiv države i njenih institucija“, te je ustvrdio da je „Crna Gora izložena brutalnom napadu“.

Srpska pravoslavna crkva od početka ove godine dva je puta tjedno organizirala dobro posjećene prosvjedne šetnje u svim gradovima Crne Gore, kojima su se protivili zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji regulira vlasništvo nad crkvenom imovinom. SPC tvrdi da joj crnogorska država tim zakonom želi oteti crkve i manastire, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

Nakon što je sredinom ožujka crnogorska vlada uvele epidemiološke mjere zbog koronavirusa, SPC je zaustavila litije, ali je istodobno najavila da će nastaviti s prosvjedima nakon što se situacija normalizira.

REGIJA


UBOJSTVO U SRBIJI

Užas u Srbiji: Muškarac ubio susjede, u tijeku je potraga

Poslije požara, kako prenose mediji, došlo je do svađe, a osumnjičeni je zatim ubio bračni...

15 Srp 2024

TOPLINSKI VAL

Očekuje se vrhunac toplinskog vala u Srbiji, temperature će ići i do 42 stupnja

CIJELA Srbija danas je pod crvenim upozorenjem na snažan toplinski val, a meteorolozi i zdravstve...

15 Srp 2024

DUNAV

Tragičan slučaj u blizini Vukovara: Muškarac se utopio u Dunavu

U Dunavu kod Vukovara u subotu se utopio 65-godišnji muškarac za kojim je prethodno...

15 Srp 2024