Dnevni.ba - PRELOADER

Tamo gdje perač prozora i Nigel Mansell uživaju jednak status

03 Svi 2024


Tamo gdje perač prozora i Nigel Mansell uživaju jednak status
Racing putopis

U Londonu ste, nekom igrom slučaja, a iako u gradu djeluje 17 profesionalnih nogometnih klubova, trenutno niste zagrijani za neku utakmicu?

Ništa zato - samo 40 minuta od Tower Bridgea mjesto je na kojem ćete vidjeti perača prozora iz Milton Keynesa kako 'dere' trkaći auto legendarnom stazom na kojoj je prvu pobjedu ostvario Nigel Mansell. Zainteresirani? I mislili smo da ćete biti...

Brands Hatch. Nekoć staza na kojoj su se kačili Mansell i Senna, danas i dalje ikona od staze, ali bez velike svjetske utrke. Ali zato je malih mali milijun - kao što je bila ova na kojoj smo se našli proteklog vikenda. Opcije su bile utakmica Millwall - Plymouth ili Brands Hatch. Neke utrke, Minija između ostalog. Kako su obje opcije uskočile u plan naknadno, utakmica je brzo otpala - nije bilo ulaznica za kvartovski nam meč.  

Brands hatch Civic Paddock Hill

Brands hatch civic razbijen

Ali je onih za Brands Hatch bilo koliko hoćeš - za deset funti (23 marke) po danu. Uneseš pivo, hranu, fotoaparat i lagano na glavnu tribinu. I sve to nakon nešto više od pola sata vožnje od velegradske vreve. Naravno da smo se izgubili, zadnjih par stotina metara tražili smo upute u lokalnom selu, gdje nam je prolaznik priznao da ga često pitaju - gdje je Brands Hatch?

Kad smo ga našli - našli smo vjeru! Type R Civici, Miniji, Clijaći Sportovi... svi oni u rukama većinom amatera, ali uglavnom utreniranih amatera. Koji se žestoko utrkuju. Posebno braća Kirkpatrick u Minijima koji su se međusobno borili za pobjedu ... Dok jedan nije izletio.

 

Englezi su tu s djecom, ispijaju pivo po ledenom vjetru kao da je 35, a ne nekih desetak stupnjeva. Ništa ih ne može omesti, pa ni komentatori koji preko razglasa ne prestaju pričati, donositi vam detalje o svakom od trkača... Od perača prozora iz Milton Keynesa, do 'racera' koji je napravio pauzu od 21 godine! Gdje je bio u međuvremenu, nisu znali, a sve i da jesu - od akcije na stazi nisu imali kada ubaciti taj detalj. Posebno zbog činjenice da svakih 15 minuta ide iduća utrka - s drugim autima. Ritam je razbila tek pauza za ručak.

Brands hatch (8)

Brands hatch Civic Crveni Paddock Hill

Posebno zanimljive bile su male formulice, F1000 'kade', ali uvjerljivo najbrža vozila tog dana... Koja su počela opasno plesati kada je kišica okupala stazu. Upadljivo žuta Subaru Impreza s pogonom na sva četiri kotača najbolje se snalazila u tim britanskim uvjetima - u utrci u kojoj se utrkuju aktivni vojnici i veterani. Dovoljno je tek ispuniti online aplikaciju... Biti britanski vojnik i znati par stvari o autima za stazu. Sve ostalo, sva magija, dogodi se na stazi...

Brands hatch Bmw Paddock Hill 

U našem slučaju Brands Hatchu koji se, poput kakve oaze, savršeno uklopio u pitoresknu dolinu okruženu šumovitim brežuljcima. Koju smo dok su trajale utrke, u potrazi za savršenim pogledom, čitavu obišli... gdje smo susreli i Nigela Mansella! On, legendarni trkaći brko, F1 prvak iz 1992., nije se baš tijelom našao na stazi, ali jeste duhom - u vidu fotografije na kojoj je ovjekovječena ta njega debi pobjeda s Brands Hatcha... Iz 1985.

Brands hatch (5)

Kad smo se vratili u grad, upitali su nas očekivano - 'I, kako je bilo?' Odgovor sam prepustio prijatelju Willu koji je odgovorio: 'Odlično, Slaven ima fotografiju s fotografijom Nigela Mansella.'

Piše: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.ba

FOTO


BENJAMIN NETANYAHU

Španjolska, Irska i Norveška priznale palestinsku državu

Španjolska, Irska i Norveška objavile su danas da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku dr...

22 Svi 2024

FRANC MCCOURT

Šta se zna o Franc McCourtu, milijarderu koji pokušava kupiti TikTok?

Milijarder, investitor i preduzetnik Franc McCourt organizuje ponudu za kupovinu TikToka putem Pr...

17 Svi 2024

DONALD TRUMP

Trump želi obnoviti zabranu putovanja za neke većinski muslimanske zemlje

Vjerovatni republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump rekao je da će, ako bude izabran, ...

17 Svi 2024