Dnevni.ba - PRELOADER

Tektonske promjene u Borcu guraju Zrinjski u ulogu prvog favorita

12 Lip 2024


Tektonske promjene  u Borcu guraju Zrinjski  u ulogu prvog favorita
WWin liga BiH

I da iz konteksta izvučemo odlazak Vinka Marinovića iz Borca, bilo bi upitno koliko će Banjolučani biti u stanju obraniti naslov? No, vraća li to Zrinjski u ulogu prvog favorita za iduću sezonu? 

Borac je pripreme startao bez Jovana Nišića, Stefana Fićovića, Alena Jurilja, Jakova Blagaića i Vasilija Terzića. Naravno, i bez Vinka Marinovića koji je na svoj zahtjev raskinuo ugovor, a kako bi otišao na Istok – za unosnijom ponudom. I, što to znači za prvaka Bosne i Hercegovine? Već same po sebi, promjene su to koje ne možemo nazvati malima, zanemarivima… a to će reći da će u Banja Luci morati zasukati rukave, posebno misle li opet biti u vrhu. Morat će nekako nadomjestiti zvučne odlaske. 

Jasno, to će biti samo dio izazova, jer ni rivali neće sjediti skrštenih ruku. A tu se posebno misli na Zrinjski. Zrinjski koji je i na početku prošle sezone bio favorit broj jedan, samo što ga Europa maksimalno potrošila, a nije puno mogao ni protiv očite sudačke protekcije za Banjolučane. Zrinjski koji je između sezona išao drugom rutom. 

Mostarci su za razliku od Banjolučana produžili ugovore s važnim karikama (Kiš, Ćorluka, Ramić), a za očekivati je da će trener Željko Petrović na ruke dobiti i neko svježe pojačanje… kao i da će maksimizirati potencijal pojačanja pristiglih zimus – poput povratnika Igora Savića te Nardina Mulahusjenovića, ali i Besarta Abdurahimija. Posebno igrača koji bi trebali zamijeniti, barem u uvodnom dijelu sezone, Nemanju Bilbiju kojem će nakon operativnog zahvata trebati više mjeseci oporavke. 

Velež? Iza Rođenih je odlična sezone, treće ih je mjesto vratilo u Europu, a sada po prvi puta čujemo i priče o mogućem napadu na vrh. Već iduće sezone? Ne čini se realnim na prvu, ali ako značajno povećan budžet dovede i značajnija pojačanja… tko zna, u Mostaru bi možda mogli dobiti i internu bitku za naslov! Mada bi, po mnogočemu, Zrinjski ostao favorit.

U odnosu na gradskog rivala, u odnosu na ostale… pa i Sarajevo koje je, čini se, ostalo bez trenera Simona Rožmana, vjerojatno ne i vječnog optimizma, ali i ogromnog pritiska pod kojim operira tim s Koševa. 

Drugdje zaista ne vidimo pretendente za tron, bez obzira što se u našem nogometu puno može napraviti s malo više ulaganja. Ni na Pecari, ni na Grbavici – gdje definitivno trebaju jedan zaokret u planiranju i taktiziranju. A to će reći da će sve oči opet biti uprte u Zrinjski… 

Piše: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.ba

SPORT


AKO PROĐU DALJE

Zrinjskog u trećoj rundi možda dočeka i Panathinaikos!

Prođe li dalje preko slovenskog Brava, Zrinjski bi u 3. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu...

6 h 35 min

POSUŠJE

DUŠKO VRANEŠEVIĆ: Za mnoge će ovo biti presudna sezona

U novu sezonu Wwin lige nogometaši Posušja ulaze kao najveće iznenađenje pro&scaron...

7 h 13 min

BORAC

Vjeruju u čudo

U Borcu su već napravili dobar posao, ali sada ga treba privesti kraju – osigurati plasman u skup...

8 h 28 min