Dnevni.ba - PRELOADER

Tko će ugrabiti komad sunca u Mostaru?

15 Tra 2024


Tko će ugrabiti komad sunca u Mostaru?
Solari

MOSTAR - Tematska sjednica Gradskog vijeća Mostara o analizi utjecaja na životnu sredinu u prigradskim naselja nakon izmjene i dopune Prostornog plana Grada Mostara, kojim su planirana solarna postrojenja, okončana je usvajanjem tri zaključka.

U prvom zaključku navodi se da prilikom izrade prostorne osnove, odnosno prostornog plana za razdoblje 2021. – 2031. stručne službe trebaju definirati konkretne kriterije koji se tiču obuhvata predviđenih za obnovljive izvore električne energije, a koji se odnose na udaljenost obuhvata od naselja, cesta, vodozahvata, susjednih parcela, kao i općeg zahtjeva da se obnovljivi izvori primarno planiraju na zemljištu lošijeg boniteta.

Stručne službe su zadužene da obave komunikaciju sa svim zainteresiranim stranama u postupku pripreme prostornog plana.

Drugim zaključkom definira se izrada studije koja će na principima struke analizirati utjecaj fotonaponskih elektrana na životnu sredinu i stanovništvo i definirat će kriterije za određivanje obuhvata u određenom prostoru. Ovu studiju izradit će i prezentirati Gradskom vijeću stručna ustanova.

Potrebno je da nadležni odjel Grada Mostara pripremi odluku o definiranju posebne naknade koja će se ubirati po osnovu korištenja solarnih fotonaponskih elektrana, a koristit će se za gradnju infrastrukturnih objekata u obuhvatu fotonaponskih elektrana, stoji u trećem zaključku.

Oporbeni vijećnici predložili su još nekoliko zaključaka koji nisu dobili potrebnu većinu.

 

Mještani prosvjedovali

Istovremeno dok su vijećnici raspravljali o tome koga će 'mostarsko sunce' više obasjati, ispred zgrade vijećnice prosvjedovali su mještani naselja u kojima se grade solarne elektrane. Njima je bilo zabranjeno prisustvovati jučerašnjoj sjednici. 

Riječ je o neformalnoj grupi građana ''Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru'', koji su kazali da im nije dozvoljeno nazočiti sjednici, pojasnivši da su dobili pismeni odgovor od Kolegija Gradskog vijeća Grada Mostara u kojem stoji da svi zainteresirani građani prijedloge mogu dostaviti vijećnicima jer su vijećnici predstavnici građana.

Predstavnik naselja Miljkovići i Kozice Mario Ćosić rekao je da je zadnji Prostorni plan nametnut od strane gradonačelnika Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića.

Naglasio je da su, bez stručne analize i lokalne zajednice, ''jednom odlukom dozvolili da se grade solarna postrojenja na mjestu gdje je studija rekla da se mogu graditi vjetroelektrane''. Ćosić je dodao da se ne slažu s investicijama na brdima oko njihovih naselja i traže brisanje svih područja planiranih za elektroenergetska postrojenja.

- Federalni zakon o lokalnim principima koji se primjenjuju na razini cijele Federacije kaže da se bez suglasnosti lokalnog stanovništva ne može kreirati životni prostor. Ako se nešto radi mimo zakona, to je jedan vid kriminala. Tražili smo da na sjednici svaki predstavnik naselja iznese svoje probleme kroz prezentaciju i da zajedno dođemo do rješenja jer smatram da ni Gradu nije u interesu da ima nezadovoljnu lokalnu zajednicu, a ni investitoru, poručio je on.

Armin Dubljević, predstavnik za naselje Međine traži da se iz ovoga naselja maknu sva postrojenja. On je pojasnio da je navedeni teren izbačen iz studije, na koju se i Grad poziva, zbog nagnutosti prema naselju.

- Postoji odluka Vlade HNŽ-a iz 2012. godine koja kaže da se mora poštivati Zakon o poljoprivrednom zemljištu i bonitetna karta. Grad Mostar to nije poštovao. Na Gubavici ili Pijescima 60 posto privatnoga zemljišta, oko 12 tisuća duluma, pretvoreno je u građevinsko zemljište. Tražimo poštivanje zakona i zakonit Prostorni plan, pojasnio je predstavnik građana Džemal Kodro ispred naselja Gubavica i Pijesci.

Ako se to ne dogodi, Kodro kaže da će tražiti izjašnjenje druge instance vlasti, odnosno sudske.

- Obnovljivi izvori energije uništavaju neobnovljive resurse. Za jedan megavat električne energije iz solarnih elektrana treba 30 duluma zemljišta. Zelena energija guta zelene površine koji nedostaju Hercegovini. Tisuće duluma poljoprivrednog zemljišta bit će trajno uništeno solarnim elektranama, zaključio je Kodro.

 

Kordić o milijardu maraka investicija

Za razliku od mještana koji su ispred vijećnice govorili o nezakonitostima, gradonačelnik Mario Kordić unutar zgrade tvrdio je da je sve urađeno po zakonu. 

Čelnici Grada Mostara istaknuli su kako je prilikom usvajanja izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara 2022. godine ispoštovana sva zakonska procedura.

- Nije problem razgovarati i raspravljati o ovoj temi. Nije nam u interesu imati loše odnose s lokalnom zajednicom. Međutim, postoje neke nevladine udruge koje stalno guraju narativ da radimo mimo zakona. Sličan problem imamo na deponiju Uborak gdje već tri i pol godine ne uspijevamo doći do finalnog dokumenta kako bismo počeli sa sanacijom tog odlagališta, kazao je Kordić u izjavi za novinare.

On je ustvrdio kako je aktualna gradska vlast, poučena prijašnjim lošim iskustvima, posebno pažljiva prilikom izdavanja dozvola, pa tako i u slučaju gradnje solarnih postrojenja u okolici Mostara.

Po njegovim riječima, Grad Mostar je u stalnoj komunikaciji s mještanima tih naselja i investitorima kako bi se pronašao zajednički jezik i otklonile eventualne nesuglasice.

Kordić je tijekom rasprave kazao je kako su izmjene i dopune Prostornog plana Mostara iz 2022. godine omogućile gospodarski razvoj Mostara i privukle milijardu maraka investicija u protekle dvije godine.

 

Borba za kapacitete elektroenergetske mreže

Tijekom rasprave predsjedavajući Gradskog vijeća Salem Marić ustvrdio je da netko huška građane kako bi se zaustavila brza gradnja elektroenergetskih postrojenja iz obnovljivih izvora energije u okolici Mostara.

Po njegovim riječima, radi se o borbi za kapacitete elektroenergetske mreže jer kada kapaciteti mreže budu popunjena, više neće postojati mogućnost izgradnje novih elektroenergetskih postrojenja.

Hercegovina


SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Mostar Parking neće više moći kažnjavati kao do sad?

Javno poduzeće Mostar Parking nije smjelo kažnjavati građane iznosom dnevne parking karte onima k...

5 h 35 min

PRIOPĆENJE NIP-A

MOSTAR Izbori ni blizu, a već se krade?

Član Izvršnog odbora Naroda i Pravde Mostar Sanel Ćorić, u Tužilaštvo HNK danas je ...

6 h 51 min

APEL

Divlje deponije veliki problem Mostara

Djelatnici Javnog poduzeća Komunalno u ponedjeljak su na svojim stranicama objavili kako su napra...

10 h 58 min