Dnevni.ba - PRELOADER

Tko je optužena profesorica Sveučilišta u Mostaru

12 Lip 2024


Tko je optužena profesorica Sveučilišta u Mostaru
SUMNJA NA KORUPCIJU

Uskok je podigao još jednu optužnicu protiv bivše državne tajnice i gradonačelnice Knina Josipe Pleslić (ex Rimac). Uz nju, optužene su još dvije osobe i jedno trgovačko društvo, a sve zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Uskok ne navodi imena optuženih, ali optužnica se poklapa s koruptivnim slučajem zbog kojeg su bili uhićeni nekadašnja rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican i šef tvrtke Graditelj svratišta d.o.o. Ante Stanišić, a u kojoj je bila optužena i Stanišićeva tvrtka, piše Telegram.

Uskok javlja kako su se tadašnja državna tajnica Rimac i Stanišić, prvo zaposlenik, a od 25. ožujka 2019. i prokurist Graditelja svratišta u razdoblju od 23. siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. u Zagrebu i Zadru, dogovorili da će Rimac - koristeći utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave - poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te trgovačka društva u vlasništvu Republike Hrvatske u poslovanju s tvrtkom postupaju u prilog tvrtki.

Rektorica oštetila Sveučilište
Dogovor je bio, stoji u optužnici, kako će joj Stanišić, zauzvrat, “omogućiti da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu četvrtookrivljenog društva te će joj bez naplate nabaviti i ugraditi opremu za obiteljsku kuću u Vodicama”.

Tako je, navodi Uskok, nakon što je Sveučilište u Zadru zatražilo isplatu garancije od 1.450.000,00 kuna koju je Stanišićeva tvrtka pribavila za potrebe otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti s namjerom zaključenja ugovora o javnoj nabavi za predmet nabave „Izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru“, Rimac na traženje Stanišića rektorice navedenog Sveučilišta, Dijane Vican, zatražila da protivno interesima Sveučilišta opozove zahtjev za naplatu.

U optužnici stoji da je Vican to i učinila, iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu garancije. Time je, tvrde istražitelji, Sveučilište oštetila za navedeni iznos od 1,450.000,00 kuna, u korist trgovačkog društva.

Direktor HŽ Infrastrukture odbio Rimac
Uskok navodi kako je, nakon što je u predmetu nabave „Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek“ trgovačkog društva HŽ Infrastruktura ponuda Stanišićeva tvrtka bila treća po redu, Stanišić od Rimac zatražio da se založi kod predsjednika uprave tog društva kako bi njegovo društvo bilo izabrano kao najpovoljniji ponuditelj. Ona je to prihvatila, navodi Uskok. Potom je od predsjednika uprave HŽ Infrastrukture tražila da se u drugim boljim ponudama u toj nabavi neovisno o stvarnom stanju pronađe greška, ali on nije postupio po njezinom traženju, uvjereni su istražitelji.

Na kraju priopćenja Uskok navodi da je Josipa Rimac, sukladno dogovoru sa Stanišiće, u zamjenu za svoje “usluge”, od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine u Zagrebu koristila stan u vlasništvu njegove tvrtke, bez plaćanja režija. Time joj je, stoji u optužnici, pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974,14 kuna. Osim toga, u optužnici stoji da joj je Stanišić na trošak svoje firme omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama, u vrijednosti od najmanje 20.037,60 kuna, piše Telegram.

Podsjećamo, početkom studenoga 2023. godine uhićena je bivša rektorica Sveučilišta u Zadru i gostujuća profesorica Sveučilišta u Mostaru, Dijana Vican, prenosi Hercegovina.info.

Hercegovina


ŠIROKI BRIJEG

Proglašeno stanje prirodne nesreće uzrokovano tučom na području Širokog Brijega

Na području Širokog Brijega proglašeno je stanje prirodne nesreće uzrokovano tučom, koja je u čet...

7 h 41 min

PRIRUČNIK ZA HRVATSKU POLITIKU

Predstavljanje nove knjige Matka Marušića u Širokom Brijegu

Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg poziva vas na predstavljanje knjige “Priručnik...

9 h 8 min

NEUM

Suradnja Neum underwater film festivala i Hrvatske pošte d.o.o. Mostar

Prekrasna poštanska marka spremna za slanje u zemlji i inozemstvu od 18. srpnja 2024. godi...

13 Lip 2024