Dnevni.ba - PRELOADER

Treći studijski album Billie Eilish izrađen od recikliranog i eko vinila

10 Tra 2024


Treći studijski album Billie Eilish izrađen od recikliranog i eko vinila
HVALEVRIJEDAN POTEZ

Billie Eilish objavit će svoj treći studijski album "Hit Me Hard And Soft" 17. svibnja, a obožavatelje je, osim najavom novog glazbenog materijala, oduševila i viješću o vlastitu doprinosu očuvanju okoliša.

Upravo zbog svijesti o očuvanju okoliša album će izaći u cijelosti, bez najavnih singlova i u ograničenoj količini s ciljem smanjenja utjecaja na okoliš, prenosi BBC. Plan održivosti sastoji se u tome da će se vinilne kopije prešati na recikliranom ili eko-vinilu, a sva ambalaža bit će izrađena od recikliranih materijala.

Pjevačica je objavila i da će koristiti sirovu tintu na biljnoj bazi, kao i disperzijski lak na bazi vode. Umjesto termoskupljajuće folije, omoti albuma bit će 100 posto reciklirani i ponovno korišteni.

Eilish kaže kako je svjesna činjenice o stalnom porastu prodaje vinila. Naime, po zadnjim podacima, samo u Ujedinjenom Kraljevstvu lani je prodano čak 5,9 milijuna vinilnih ploča.

Poznato je da je vinil napravljen od plastike koja ima iznimno negativan utjecaj na okoliš i često je upakiran u materijale koji se ne mogu reciklirati.

Istraživači sa Sveučilišta Keele procjenjuju da vinilne ploče obično sadrže oko 135 g PVC materijala s ugljičnim otiskom od 0,5 kg ugljičnog dioksida. Na temelju tog izračuna, Britanci su proizvodnjom ploča proizveli i 2700 tona CO2, uz izuzeće procesa prijevoza i pakiranja.

Glazbeničina najava uslijedila je nakon što je ranije kritizirala svoje kolege izvođače koji izdaju više formata vinila da bi povećali prodaju albuma te je takvu praksu ocijenila frustrirajućom.

"Živimo u vrijeme kad je, iz nekog razloga nekim umjetnicima vrlo važno napraviti razne vrste vinila i pakiranja", rekla je 22-godišnjakinja u jednom ranijem intervjuu za Billboard, dodavši kako "to povećava prodaju i donosi im više novca".

Eilish će objaviti osam vinilnih varijanti albuma "Hit Me Hard And Soft".

Standardna crna varijanta bit će izrađena od 100 posto recikliranog crnog vinila, a preostalih sedam izdanja u boji izradit će se od eco-mixa ili BioVinyla. Eco-mix nastaje recikliranjem ostataka drugih albuma, bez obzira na boju koja se koristi, što znači da će svaki disk biti jedinstven.

Eilish, najmlađa dvostruka dobitnica Oscara u povijesti, poznata je i kao dugogodišnja borkinja za očuvanje okoliša te kaže da su je o tome oduvijek dobro informirali roditelji koji su je naučili da "svaki naš izbor i svaki potez koji poduzmemo utječu na nekoga negdje u svijetu, dobro ili loše" te da joj je to oduvijek važno. Hina

MUZIKA


ENES BEGOVIĆ

Bliži se godina od smrti sina: Enes Begović vraća se na muzičku scenu

Travnik se priprema za muzički događaj na stadionu Pirota 3. avgusta - Treće Dane Dijaspore, kada...

11 h 22 min

KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Koncert klasične glazbe u subotu, nastupaju studenti

U subotu, 1. juna, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Galeriji kraljice Katarine Kosača s...

23 Svi 2024

HARIS DŽINOVIĆ

JA SAM KRIV ŠTO SAM DAVAO - Ne zanima me što me ismijavaju na društvenim mrežama

Izjave Harisa Džinovića nakon razvoda od supruge Meline poput: “Ja sam kriv samo što sam davao” i...

21 Svi 2024