Dnevni.ba - PRELOADER

Trgovkinja vizama Ajša Ramić osuđena na zatvorsku kaznu zbog prevare

03 Srp 2024


Trgovkinja vizama Ajša Ramić osuđena na zatvorsku kaznu zbog prevare
Centar za istraživačko novinarstvo otkriva

Ajša Ramić iz Visokog osuđena je na 16 mjeseci zatvora jer se lažno predstavljala kao odvjetnica i izdavala lažne javne isprave, čime je klijenta prevarila za više tisuća maraka. CIN je ranije pisao kako je Ramić sa partnericom iz SAD-a uzimala bh. građanima novac za američke vize iako nisu surađivale sa Ambasadom, a klijentima su davale falsifikovane dokumente.
 

Kantonalni sud u Zenici je krajem veljaće 2024. godine pravosnažno osudio Ajšu Ramić iz Visokog na godinu dana i četiri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela prevare. Sud je utvrdio da se Ramić 2021. godine lažno predstavljala kao odvjetnica i izdavala lažne javne isprave klijentu, naplativši mu tu uslugu 4.100 KM.

U presudi je navedeno da se Ramić klijentu predstavila kao advokatica kada je došao u prostorije njenog Administrativnog biroa „Forrtuna“ koji se bavio administrativnim i uslužnim poslovima. On je od nje tražio usluge obustave postupka izvršenja plaćanja alimentacije, na što mu je Ramić odgovorila da će mu to završiti. Ona je potom sačinila lažnu javnu ispravu u kojoj je navela da se protiv njega obustavlja postupak, naplativši mu 4.100 KM. Sud je donio odluku da Ramić mora vratiti novac oštećenom klijentu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) provjerava navode i iz priče Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) „Američki san postao noćna mora“, objavljene u rujnu 2022. godine.

Naime, Ramić i Merjem Mirsada Veladžić sa Floride su desetinama bh. građana uzele oko 140 tisuća dolara za američke vize. Poslovne partnerice su tvrdile da surađuju sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini i da u ime građana apliciraju za ubrzani proces dobijanja viza. Zauzvrat su od klijenata tražile pasoše i uplate od oko pet tisuća dolara kako bi im ugovorile termine za intervjue u Ambasadi.

No, novinari CIN-a su otkrili da Veladžić i Ramić nisu ni surađivale ni komunicirale sa službenicima Ambasade. Klijentima su davale falsificirane dokumente, a vraćale im pasoše tek nakon mjesec dana na njihovo insistiranje. Članovi 14 obitelji sa kojima su novinari razgovarali kažu da im je suradnja sa ovim ženama donijela razočarenje i sramotu.

Nakon što je CIN razotkrio ulogu Ramić u prevarama sa američkim vizama, čitaoci su nam svjedočili kako ih je ona i ranije izigrala lažnim posredovanjem.

Također, Ramić i Naidu Mehanović iz Sarajeva je po nalogu Kantonalnog tužilaštva KS polovinom 2023. godine uhitila Državna agencija za istrage i zaštitu u policijskoj akciji „Tin“ zbog sumnje na trgovinu ljudima.

Ramić su klijenti i saradnici prijavili policiji i tužilaštvu još najmanje triput tokom prethodne dvije godine, uglavnom zbog prevara. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je dvaput odlučilo da neće pokretati istragu dok je Federalna uprava policije ugrozila istragu po trećoj prijavi, nezakonito uzevši dokaze.

Crna kronika


Ranjena žena u teškom stanju nakon incidenta kod Stoca

MOSTAR - Žena koja je ranjena u glavu u subotu 13. srpnja u mjestu Prenj kod Stoca nalazi se u te...

2 h 22 min

INTERVENCIJA

Vatrogasci spasili dijete iz zaključanog auta u Makarskoj

Makarski vatrogasci sinoć su spasili dijete iz zaključanog automobila. Dojavu o djetetu koje je z...

6 h 2 min

DETALJI: Sarajlija teško ranio ženu (31) iz Sarajeva kod Stoca

Sarajlija S.A. (42) je priznao istražiteljima Sektora kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko...

7 h 0 min