Dnevni.ba - PRELOADER

'Turist' ipak mnogo jači od 'velikog baje'

13 Svi 2024


'Turist' ipak mnogo jači od 'velikog baje'
Dodik je kapitulirao, ponovno

Velika Schmidtova pobjeda nad Dodikom. Slijede li sada i druge pobjede? 

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

Ono što smo već najavljivali u nedjelju je dobilo potvrdu iz ustav predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika – on i njegovi koalicijski partneri izlaze na lokalne izbore u listopadu po pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt. 

Dodik je kapitulirao, ponovno, a od velikih najava o vlastitom entitetskom izbornom zakonu, ignoriranju Schmidta, izlizanim pričama o odcjepljenu – ništa. Tako je sebe, svoje koalicijske partnere i cijeli RS doveo u tragikomičnu situaciju da na izbore izlaze i poštuju pravila čovjeka za kojeg tvrde da je u BiH nelegalan, da je nelegitiman i kao takav nije ništa drugo nego turist. Ali, 'turist' izgleda ima snagu da jednom 'velikom baji' Dodiku nametne pravila igre koje će ovaj više, manje šutke prihvatiti. 

Dodikovi potezi

Indikativno je kako se Dodik u bh. medijima nije oglašavao po pitanju izlaska na lokalne izbore, ali je to učinio za medije u Republici Srbiji. Tako za beogradsku Politiku kaže da zbog procedura izborni zakon RS neće stupiti na snagu u narednih mjesec dana i da će se morati prijaviti na ove lokalne izbore, ali da postoji i način da se izbori održe na proljeće.

- Nismo uspjeli u rokovima, morat ćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerojatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacit ćemo se na primjenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju da važe prava da Središnje izborno povjerenstvo BiH u RS provodi izbore, rekao je Dodik. Napominje kako su za dvije godine i opšti izbori, koje će RS provesti po svom zakonu.

- Postoji, doduše, i drugi način – da napravimo opstrukciju i sačekamo usvajanje našeg zakona pa izbore održimo na proljeće. Ne bi bio prvi put da se izbori odgode, istaknuo je Dodik. 

Dodirnuo se i još jednog gorućeg problema koji se tiče njega i Schmidta, a to je proces koji se pred Sudom BiH vodi protiv njega zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH. Na pitanje zna li kako će se završiti taj sudski proces, odgovorio je da se samo Srbima presuđuje masovno, a drugima na nivou karikature.

- To je nelegalni inkvizicijski sud, na koji odlazim kako bih pokazao njegov besmisao. Moje i financije moje obitelji provjeravali su u 48 zemalja svijeta, gledali su svaki račun, čak i one za hotel. I sve se svelo na to da mi sude zato što ne poštujem Schmidta, rekao je Dodik.

Suđenje Dodiku

Dakle, Schmidt je na ovaj način izvojevao veliku pobjedu nad Dodikom koji ga samom činjenicom da na izbore izlazi po njegovim pravilima priznaje za visokog predstavnika. Nakon ove pobjede nameće se pitanje hoće li uslijediti i one druge? I to one koje su mnogo važnije, a tu se prvenstveno misli na proces pred Sudom BiH pred kojim Dodiku prijeti zatvorska kazna, ali i ona zabrane bavljenja politikom. 

Naravno, na sve ovo treba dodati i veliku politički krizu koja trese BiH, brojne blokade, ucjene, prepucavanja… Nažalost, trenutno je izglednije kako će kriza dodatno eskalirati, a ne ići ka smirivanju situacije. 

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024