Dnevni.ba - PRELOADER

U Hercegovini najsuvremeniji stroj za berbu rajčice na svijetu

16 Ruj 2022


U Hercegovini najsuvremeniji stroj za berbu rajčice na svijetu

Marinada d.o.o. revolucionarizira proizvodnju, za Podravku ide više od 2000 tona rajčice i paprike

U jeku europske i svjetske sigurnosne ugroze izazvane ratom u Ukrajini, kao i financijsko-gospodarske i energentske krize koja je iz toga proizišla, u Hercegovini tvrtka Marinada d.o.o. revolucionarizira proizvodnju, okuplja nove kooperante i vraća život zapuštenim hercegovačkim oranicama s područja Ljubuškoga, Čitluka, Mostara, Stoca, Širokoga Brijega i Livna.

Uvezli su najsuvremeniji stroj za berbu rajčice na svijetu, ''Tomatoharvester TH 500'', proizveden u prosincu prošle godine. Svestrani je to kombajn sa širokim rasponom priključaka koji omogućuje konfiguriranje toga moćnog poljoprivrednog vozila za prilagođavanje nevjerojatnom rasponu potreba terena koji obrađuje.

Prema riječima direktora proizvodnje Marinade Antonija Ćorića, investicija od gotovo pola milijuna KM pokazala se itekako rentabilnom, a sam stroj ima kapacitet branja od maksimalnih 60 tona ubrane rajčice po satu.

Hercegovina idealna za proizvodnju povrća

Organizirana poljoprivredna proizvodnja u Hercegovini za otkup i potrebe proizvodnje hrvatskog diva prehrambene industrije ''Podravka'' otpočela je prije tri godine. Toliko dugo i infrastrukturno raste hercegovačka Marinada koja je nikla na obali Mostarskoga blata i ovih je dana u etapi građevinskog ''zatvaranja'' odnosno postavljanja panela i otvora na samom objektu. Doprema se i oprema, a početkom iduće godine u veljači planiraju krenuti s montažom opreme te, u srpnju, pustiti u pogon cjelokupne tvorničke kapacitete.

Cijelo to vrijeme širi se mreža kooperanata, potiče proizvodnja hercegovačkih rajčica i paprika, a rezultati su posebno došli do izražaja ove godine koja je posvjedočila kako su osunčana Hercegovina i njezino plodno tlo, u kombinaciji s radišnim i sposobnim ljudima, idealno podneblje za proizvodnju povrća.

Berba rajčice i paprike u punom je jeku. U Nahijskom polju, okolici Stoca, Mostara i Širokog Brijega te na ljubuškim i livanjskim prostranstvima ove je godine zasađeno više od 2,5 milijuna presadnica. Stručni tim Marinade koja, uz brojne kooperante, ima i samostalne zasađene površine, očekuje kako će, unatoč rekordnim sušama i očitim klimatskim poremećajima koji su rezultirali ekstremnim temperaturnim skokovima, ubrati i za Podravkine prepoznatljive brendove plasirati impresivnih više od 2000 tona rajčice i paprike roge, sazrjelih pod hercegovačkim suncem.

Kvaliteta proizvoda vrhunska i kataloška

Berba je otpočela početkom kolovoza i trajat će do kraja listopada, kada će biti obznanjeni i precizni ovogodišnji pokazatelji i ishodi uloženog truda, a raspon i vrijeme berbe prilagođavaju se svakom podneblju pojedinačno, u skladu s prirodnim procesom vremena rasta i dozrijevanja.

- Ono što je neupitno i što dosad ubrani plodovi pokazuju, kvaliteta proizvoda je vrhunska i kataloška, na što smo posebno ponosni, posebno s obzirom na činjenicu da je godina bila izrazito najnepovoljnija za poljoprivredu, čak i u povijesnim razmjerima, komentira Ćorić, inače mag. agronomije.

 Trenutačno se bere paprika roga na Ljubuškom polju, kod Milijana Borasa i Vinka Čolaka, jednih od najvećih proizvođača-kooperanata u lancu Marinadine proizvodnje koji potvrđuju da je urod premašio i najoptimističnija očekivanja.

- Unatoč teškoj godini, ni rajčica ni paprika nisu polegle niti su se osušile, tako da su se sorte koje su nam preporučili stručnjaci iz Marinade iskazale vrhunskom otpornošću i izvrsnim prinosom, a i naša neprestana borba i bdijenje nad nasadima u konačnici su nagrađeni. Zadovoljan sam što nam je osoblje Marinade na raspolaganju za pomoć i savjet, a cijenom i rokom plaćanja pokazuju da poštuju kooperante. To je način izgradnje dobre suradnje pa i naše budućnosti na ovom prostoru, kazali su nam Boras i Čolak, preporučujući kolegama poljoprivrednicima ulazak u ovaj poslovni odnos.

Očekuju ekspanziju s nizom kultura

Marinada je prva tvornica prehrambenih proizvoda u Hercegovini. Nakon početne prilagodbe i premošćivanja niza tehničkih i drugih poteškoća koji prate svaki početak, posljednjih godinu dana intenzivirali su rad, povećali promet i osnažili odnose s kooperantima pa ističu kako očekujubrzo širenje i rast.

Ćorić ističe kako, premda na poljima dominira rajčica, očekuju napredak i s drugim kulturama, kao što se dogodilo s paprikom koja je, dodaje, apsolutni hit tijekom posljednje dvije godine.

- Organski BIO planinski krumpir također je porastu, a kroz pokusna polja i sav naš rad na terenu očekujemo ekspanziju u poprilično kratkom roku. Našim kooperantima ne osiguravamo samo sadnice već punu uslugu i pomoć, od početka do kraja proizvodne sezone, od samoga unosa gnojiva u tlo do sustava za navodnjavanje, zaštite, edukacije i savjeta, na koncu i otkupa kultura. Ukratko, nudimo im sav spektar koji jedan poljoprivrednik može tražiti, poručio je Ćorić koji najavljuje kako bi za Marinadu uskoro moglo biti vezano i do 40.000 ljudi, što je važno i s aspekta održivoga ruralnog razvitka Hercegovine odnosno oživljavanja naših sela.

Pohvalno je što kooperanti koji surađuju s Marinadom dolaze sa svih strana, od samostalnih poljoprivrednika, mladih ljudi organiziranih kroz udruge, zadruge i OPG-ove, braniteljske populacije organizirane kroz obiteljske OPG-ove ili braniteljske zadruge.

U skladu s ugovorom koji imaju s Podravkom, otkup uroda je zajamčen, a poslovni odnosi između Marinade i Podravke vode uspostavi dugoročnih kooperantskih odnosa i poslovne suradnje koja će rezultirati razvojem sirovinske baze za proizvodnju sirovina i poluproizvoda za prerađivačke kapacitete Podravke, kao i  gotovih proizvoda za koje Podravka ima poslovni interes na raznim tržištima.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

3 h 1 min

U novom broju donosimo

Novi broj

21 Stu 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

20 Stu 2024