Dnevni.ba - PRELOADER

U Mostaru sutra javna rasprava o Zakonu o unutarnjoj trgovini FBiH

05 Lip 2024


U Mostaru sutra javna rasprava o Zakonu o unutarnjoj trgovini FBiH
Javna rasprava o Zakonu o unutarnjoj trgovini FBiH

Federalno ministarstvo trgovine otvorilo je javnu raspravu o Zakonu o unutarnjoj trgovini, nakon što su oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojila Nacrt zakona. 

Kako su iz Federalnog ministarstva trgovine napomenuli, javna rasprava će trajati 60 dana, a parlamentarci su svojim zaključcima zadužili predlagača da prilikom izrade Prijedloga zakona uzme u obzir sugestije, primjedbe i prijedloge iznesene u javnoj raspravi.

Iz Ministarstva pozivaju sve zainteresirane da svoje sugestije, primjedbe i prijedloge na tekst Nacrta zakona dostave elektronski, putem propisanog obrasca na e-mail: kabinet@fmt.gov.ba ili pisanim putem na adresu: Federalno ministarstvo trgovine, 88000 Mostar, Dr Ante Starčevića bb.

Zainteresirani mogu sudjelovati i u javnim raspravama koje su organizirane u pet gradova Federacije BiH. Prva će se održati u četvrtak, 6. lipnja u Mostaru u prostorijama Gospodarske komore FBiH od 11 sati.

Podsjećamo, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je nakon razmatranja Nacrta zakona o unutarnjoj trgovini u Federaciji BiH i to u nastavku 10. redovne sjednice Zastupničkog doma od 22. travnja i 8. redovnoj sjednici Doma naroda od 16. svibnja 2024. godine, prihvatio Nacrt zakona uz ocjenu da isti može poslužiti kao osnova za izradu Prijedloga zakona.

Nacrtom zakona o unutarnjoj trgovini, između ostalog, uređuju se uvjeti i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, preciziraju prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, način formiranja i isticanja cijena, otvara se mogućnost za elektronsku trgovačku evidenciju, kao i praćenja trgovine i tržišta, propisuju se pravila za one koji se bave e-trgovinom, kao i mjere zabrane nepoštenog trgovanja, nadzor i upravne mjere, kao i upravni i inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona.

Inače, najviše pažnje u parlamentarnoj raspravi izazvao je član 17. Nacrta koji propisuje radno vrijeme prodajnih objekata tako da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdoblju od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati tjedno, a koje trgovac samostalno raspoređuje.

- Usvojeni Nacrt zakona praktično sublimira sva ranija rješenja u sferi obavljanja djelatnosti trgovine, ali i uvodi sasvim nove odredbe i mjere koje se nisu mogle provesti izmjenama i dopunama važećeg propisa. Predložena je neradna nedjelja kao pravilo u radu prodajnih objekata. Definirali smo i izuzetke - kazao je federalni ministar trgovine Amir Hasičević.

Predloženo je da se neradna nedjelja ne odnose na cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma, benzinskih crpki, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima.

Tijekom rasprave zastupnici su postavili pitanje hoće li uvođenje neradne nedjelje otvoriti prostor za malverzacije onih koji su izuzeti poput benzinskih crpki, no parlamentarci koji dolaze iz gradova i kantona gdje je neradna nedjelja uvedena ranije kazali su da se to nije desilo u praksi, te da su kupci već navikli da kupovinu obavljaju drugim danima, a radnicima u trgovini omogućeno je da nedjelju provodu sa svojim obiteljima, prenosi Fena.

Usvojeni tekst Nacrta zakona ponuđen je na uvid građanima na web stranici Ministarstva www.fmt.gov.ba

BIH


AFRIČKA SVINJSKA KUGA

Potvrđeni novi slučajevi afričke svinjske kuge u ŽZH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da je zaprimilo...

15 min

MORBILE

Još jedna žrtva morbila: Osamnaestogodišnjak iz Zenice prvi smrtni slučaj u ZDK

Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od morbila ...

26 min

VRELINE SE ODRAZILE NA USJEVE

Ugroženo povrće i silažni kukuruz, cijene visoke, mešetare uvozni lobiji i trgovci

Ekstremno visoke temperature i suša, koji su u proteklom razdoblju pogodili i BiH, odrazil...

2 h 30 min