Dnevni.ba - PRELOADER

BRNABIĆ POZVALA NA PREKID PROSVJEDA: U Srbiji 18 preminulih, najgori dan od početka epidemije

10 Srp 2020


BRNABIĆ POZVALA NA PREKID PROSVJEDA: U Srbiji 18 preminulih, najgori dan od početka epidemije

U Srbiji je danas jedan od najgorih dana od početka epidemije koronavirusa s 18 preminulih, 386 novozaraženih i 130 oboljelih na respiratorima, objavila je u petak srbijanska premijerka Ana Brnabić i pozvala na prekid protuvladinih prosvjeda.

"Ja molim  i preklinjem sve da se strogo pridržavano svih preporučenih mjera...od nošenja maski do fizičke udaljenosti i socijalne distance, uz osobnu higijenu, često pranje ruku i maksimalnu discipliniranost", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

"Moramo se svi zajedno ponovno uključiti u ovu borbu, svim snagama kao što smo činili u ožujku i travnju", istaknula je premijerka koja nije nosila masku nego ju je držala u ruci. 

Najteže je u Beogradu, Šapcu, Kragujevcu i Novom Pazaru, a bolnice diljem zemlje ponovno se prebacuju u covid-19 režim.

Brnabić je ocijenila da je sadašnje stanje "rezultat nedsicipline" i upozorila da će se oboljeli s protuvladinih prosvjeda "vidjeti za tri ili četiri dana".

Apelirala je da se odustane od demonstracija koji u zemlji traju posljednja tri dana, navodeći da "za prosvjede i politiku ima vremena", ali da se sada svi moraju disciplinarati i uključiti u borbu protiv širenja zaraze.

"Mi nećemo prezati ni od kakavih mjera, ni najrestriktivnijih", najavila je Brnabić za koju prosvjedi nisu "ništa dugo osim okupljanje većeg broja ljudi na istom mjestu".

"To je neodgovorno ponašanje. Na stranu politička opredjeljenja, ima vremena za prosvjede, ali za borbu protiv koronavirusa nema vremena", naglasila je predsjednica tehničke vlade Srbije, poručivši: "Ovo nije politička borba, ovo je borba svih nas pojedinačno", prenosi Hina.

U Crnoj Gori 58

Institut za javno zdravlje Crne Gore od posljednjeg presjeka analizirao je 468 uzoraka od kojih je 58 pozitivno na koronavirus.

Od početka srpnja ukupan broj registriranih slučajeva je 753 s 10 potvrđenih smrtnih ishoda i trenutno 10 oporavljenih. Broj trenutno aktivnih slučajeva je 733.

"U Crnoj Gori imamo ozbiljnu situaciju, s ozbiljnim brojem oboljelih", izjavio je ravnatelj Instituta Boban Mugoša, dodavi kako je takvo stanje očekivano nakon epidemiološkog "zatišja", prenose crnogorski mediji.

U Sj. Makedoniji 205 zaraženih

U Sjevernoj Makedoniji u posljednja 24 sata zabilježeno  je rekordnih 205 novozaraženih virusom covid-19 i šestero preminulih.

Kako je priopćilo makedonsko Ministarstvo zdravlja, u proteklom danu obavljeno je 1 728 testiranja.

Najviše zaraženih je iz Skoplja 60.

Od početka epidemije zabilježeno je 7 405 oboljelih, od kojih su aktivna 3 492 slučaja.

Ozdravilo je 3 554, dok je 359 preminulo.

REGIJA


UBOJSTVO U SRBIJI

Užas u Srbiji: Muškarac ubio susjede, u tijeku je potraga

Poslije požara, kako prenose mediji, došlo je do svađe, a osumnjičeni je zatim ubio bračni...

15 Srp 2024

TOPLINSKI VAL

Očekuje se vrhunac toplinskog vala u Srbiji, temperature će ići i do 42 stupnja

CIJELA Srbija danas je pod crvenim upozorenjem na snažan toplinski val, a meteorolozi i zdravstve...

15 Srp 2024

DUNAV

Tragičan slučaj u blizini Vukovara: Muškarac se utopio u Dunavu

U Dunavu kod Vukovara u subotu se utopio 65-godišnji muškarac za kojim je prethodno...

15 Srp 2024