Dnevni.ba - PRELOADER

Ubojica Anđele Bešlić (16) nakon 22 godine izašao iz zatvora

10 Tra 2024


Ubojica Anđele Bešlić (16) nakon 22 godine izašao iz zatvora
'Nisam to učinio'

Nakon odsluženja 22 godine kazne za ubojstvo 16-godišnje Anđele Bešlić, jutros oko 9 sati na slobodu je izašao Ivan Bulj. Obavio je formalnosti, preuzeo svoje stvari i iza njega su se zatvorila vrata kaznionice u Turopolju gdje je izdržavao zadnji dio kazne.

Ivan Bulj (59), bivši direktor sinjskog radija, prije 22 godine sam je ušetao u Policijsku postaju u Sinju kako bi se prijavio da je ubio 16-godišnju Anđelu Bešlić, tada učenicu 2. C razreda Trgovačke škole u Sinju. Izdržao je kaznu do zadnjeg dana i od danas je slobodan čovjek.

-Nisam to učinio, na sudu nema niti jedan dokaz protiv mene, tražit ću obnovu postupka - kazao je Bulj i dodao da se vraća u Sinj, javlja RTL.

Iz kaznionice je na slobodne vikende odlazio u posjet kćeri, ali ne i kod supruge koja živi kod svojih roditelja u Požegi. Sinjani su mu sredinom veljače, kad smo uoči njegova puštanja iz zatvora boravili tamo, jasno poručili kako ga ondje, gdje ima sada već zapuštenu obiteljsku kuću i gdje mu živi brat, ne žele vidjeti.

Inače kaznionica u Turopolju u kojoj je Bulj služio posljednji dio kazne, a veći dio kazne služio je i u Lepoglavi i u Glini, ustrojena je 1959. godine i proteže se na 120 hektara površine i čine oranice, jezera, ribnjaci te 10-ak objekata različitih namjena. Prema stupnju sigurnosti i ograničenju slobode kretanja zatvorenika je poluotvorenog tipa, a kaznu zatvora u Kaznionici izvršavaju pravomoćno osuđene punoljetne osobe.

U toj se kaznionici među ostalim provode i tretmani počinitelja seksualnih delikata. Iako je bio tražio uvjetni otpust Ivan Bulj nije dobio ni dana skraćenja kazne, a na to su vjerojatno utjecale okolnosti zločina kojeg je počinio te se vjerojatno vodilo računa o tome kako bi njegovo prijevremeno puštanje na slobodu odjeknulo u javnosti.

Što sad za Ivana Bulja znači izlazak iz zatvora? Može li se zaposliti, hoće li ga nadzirati policija, hoće li obitelj Anđele Bešlić znati gdje boravi? Sve su to pitanja koja smo uputili Ministarstvu uprave i pravosuđa. Iako nam uopće nisu ni potvrdili da Bulj danas izlazi iz zatvora, jer su podaci o osuđenicima službena tajna.

Sustav izvršavanja kazne zatvora u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, počiva na rehabilitacijskom konceptu, koji podrazumijeva poduzimanje mjera i aktivnosti radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora.

Sukladno navedenom, za svakog se zatvorenika donosi program izvršavanja, čime se osigurava poštivanje načela individualizacije, a u postupku realizacije programa izvršavanja primjenjuju se opće i specijalizirane tretmanske intervencije i programi kao poticajno sredstvo u ostvarivanju resocijalizacije, rehabilitacije i socijalnog uključivanja. Navedeni koncept, kao i način njegove primjene, temelji se i usklađen je na međunarodnim preporukama u području izvršavanja kaznenih sankcija i mjera, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Kad je pak riječ o tome kako se Bulja pripremalo za otpust iz Ministarstva odgovaraju da se pripreme zatvorenika za otpust intenziviraju najkasnije tri mjeseca prije otpusta zatvorenika te se provode unutar kaznenog tijela i u suradnji sa socijalnom sredinom u koju se zatvorenik otpušta. Zatvorenike se tijekom izdržavanja kazne zatvora potiče na održavanje i razvijanje obiteljskih odnosa, održavanje ili razvijanje radnih navika, obrazovanje i/ili stručno osposobljavanje i usavršavanje, te uključivanje u posebne programe tretmana, a sve kako bi se pomoglo zatvoreniku da se što bolje prilagodi zahtjevima obiteljskog i socijalnog okruženja nakon izlaska na slobodu te osposobilo za odgovorno ponašanje u skladu s društvenim pravilima.

Poslijepenalni prihvat u suradnji sa socijalnom sredinom u koju se zatvorenik otpušta obuhvaća povezivanje s uredom za probaciju, povezivanje s mjesno nadležnim zavodima za socijalnu skrb/obiteljskim centrima, ostvarivanje kontakta sa zavodima za zapošljavanje u skladu s potrebom organiziranja prekvalifikacije i dokvalifikacije radi lakšeg zapošljavanja, zatim povezivanje s ustanovama i udrugama koje se u socijalnoj sredini bave tretmanom ovisnika, povezivanje s ustanovama iz socijalne sredine koje se bave različitim vrstama pomoći i podrške te drugim institucijama, sukladno potrebama zatvorenika, prenosi jutarnji.hr.

 
 
 
 
 

Vijesti iz svijeta


SPREMNI SU

Poljski šef diplomacije ne isključuje slanje vojnika u Ukrajinu

Poljska ne bi smjela isključiti slanje snaga u Ukrajinu, rekao je ministar vanjskih poslova Rados...

7 min

UŽAS U NJEMAČKOJ

Mohamed (17) se prije seksa skinuo ispred Blance (28), a ona se nasmijala. Nekoliko minuta kasnije bila je mrtva

Jedan je 17-godišnjak brutalno pretukao i na kraju zadavio ženu koja mu se tijekom seksa s...

1 h 9 min

VOLODIMIR ZELENSKI

Zelenski će danas u Belgiji potpisati sigurnosni sporazum

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas će posjetiti Belgiju i potpisati sigurnosni spora...

2 h 15 min