Dnevni.ba - PRELOADER

Učite svoju djecu ovome i velike ćete ih stvari naučiti

13 Lip 2024


Učite svoju djecu ovome i velike ćete ih stvari naučiti
Roditeljstvo

Savjeti američkog pisca duhovne književnosti Nealea Donalda Walscha  će pomoći svakom roditelju. 

Učite svoju djecu da je neuspjeh izmišljotina, da je svaki pokušaj uspjeh, i da svaki napor donosi pobjedu, da je prvi podjednako dostojan poštovanja kao i posljednji. Tome ih učite i velike ćete ih stvari naučiti.

Ima dovoljno za sve
Učite svoju djecu da su duboko povezana sa sveukupnim životom, da su jedno sa svim ljudima, i da nikada nisu odvojeni od Boga. Tome ih učite i velike ćete ih stvari naučiti.

Učite svoju djecu da žive u svijetu veličanstvenog obilja, da ima dovoljno za sve, i da se najviše prima u dijeljenju, a ne u gomilanju. Tome ih učite i velike ćete ih stvari naučiti.

Učite svoju djecu da ne postoji ništa što bi morala učiniti ili biti da bi bila dostojna uzvišenog i ispunjenog života, da se ni sa kim ni zbog čega ne trebaju nadmetati, i da Božji blagoslovi pripadaju svima. Tome ih učite i velike ćete ih stvari naučiti.

Učite svoju djecu da im se nikada neće suditi, da se ne moraju brinuti hoće li uvijek sve napraviti kako treba, i da ništa ne trebaju mijenjati, niti trebaju „postati bolji“ da bi u očima Božjima bila savršena i prekrasna. Tome ih učite i velike ćete ih stvari naučiti.

Učite svoju djecu da u ljubavi nema nikakvih uvjeta, da ne trebaju brinuti da će ikada izgubiti vašu ljubav, ili Božju, i da je njihova vlastita ljubav, bezuvjetno pružena, najveći dar kojeg mogu pokloniti svijetu. Tome ih učite i velike ćete ih stvari naučiti.

Učite svoju djecu da biti svoj ne znači biti bolji, da ako smatraju da su nekome nadmoćni, tada tu osobu ne sagledavaju onakvom kakva ona uistinu jest, i da se u priznanju „moj način nije bolji, nego je samo drukčiji“ krije duboka iscjeliteljska snaga. Tome ih učite i velike ćete ih stvari naučiti.

Učite svoju djecu da nema ničega što ona ne bi mogla naučiti, da se privid neznanja može izbrisati s lica zemlje, i da će sve što im je uistinu potrebno dobiti sami od sebe, kad ih se podsjeti ko oni uistinu jesu.

Ne riječima, nego postupcima
Tome ih učite i velike ćete ih stvari naučiti. Tome ih učite, ali ne riječima, nego postupcima; ne raspravama, nego pokazivanjem. Jer vaša će se djeca ugledati u ono što vi činite i postat će onakvi kakvi ste i vi.

U srži ljudskoga iskustva postoje samo dvije energije: ljubav i strah. Ljubav podaruje slobodu, strah je oduzima. Ljubav se otvara, strah se zatvara. Ljubav pozdravlja slobodno izražavanje, strah ga kažnjava. Tim mjerilom možete znati voli li vas neko, ili vas se plaši. Ne slušajte što govori. Posmatrajte šta radi, piše avaz.
 

MAME I BEBE


BEBA

Hodalica prisiljava dijete da hoda prije nego što je spremno: Evo i kako

Mnoge današnje majke sjetit će se svojih fotografija u hodalicama, pa često ne vide razlog zašto ...

12 Srp 2024

BEBA

Zašto se beba stalno budi

Mnogo je male djece koja imaju probleme sa spavanjem ili prečestim buđenjem. Dijete nekad ne može...

08 Srp 2024

BEBA

Pravilno reagirati ključno je za zdravlje djeteta: Ovo su razlozi zašto bebe plaču

Bebe plaču i to je jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje ...

06 Srp 2024