Dnevni.ba - PRELOADER

Uhićeni Zornić i Zeljko se terete za zloupotrebe pri zapošljavanju i javnim nabavkama

09 Srp 2024


Uhićeni Zornić i Zeljko se terete za zloupotrebe pri zapošljavanju i javnim nabavkama
Akcija Federalne uprave policije

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

 

Velika akcija Federalne uprave policije vršila se u utorak u jutarnjim satima kada su inspektori radili pretresi poslovne zgrade Operator-Terminal Federacije u Vlakovu kod Sarajeva. 

Naime, predmet istrage Tužiteljstva Sarajevske županije su ravnatelj ovog javnog poduzeća Hermedin Zornić i član Uprave Slaven Zeljko. Prema prvim saznanjima oni se terete da za nezakonito zapošljavanje najmanje 15 osoba u Operator-Terminali Federacije. Konkretnije, Zornić i Zeljko terete se da su u javno poduzeće bez raspisivanja javnog natječaja, mimo svih procedura, a k tome većina uposlenih nisu ispunjavali uvjete za radna mjesta na koja su raspoređeni. Uz to, pojavile su se i sumnje da su se mimo procedura potrošili milijuni maraka za javne nabavke, a što se također istražuje. 

Vahidin Munjić, v.d. ravnatelja FUP-a potvrdio je za Raport kako se sumnja na zloupotrebe pri zapošljavanju, javnim nabavkama i povredu ravnopravnosti pri zapošljavanju odnose na članove Zornića i Zeljku.

Dodajmo kako su po nalogu Tužiteljstva SŽ, a po okončanju pretresa u navedenoj kompaniji, pripadnici FUP-a su uhitili Zornića i Zeljku.

Isto tako i Munjić, i oni navode kako su obojica uhićeni zbog kaznenih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju. Nakon kriminalističke obrade u FUP-u, osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužiteljstva SŽ. 

Zeljko je ranije bio i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, a Zornić je član SDA.

 

Nalazi revizora

Fokus u svom tekstu podsjeća na nalaze federalnih revizora koji su ustanovili da je vrijednost stalnih sredstava kojima raspolaže ovo javno poduzeće značajno umanjena od knjigovodstvene vrijednosti. Revizori nisu mogli potvrditi da je knjigovodstvena vrijednost stalnih sredstava koja je navedena u iznosu od 33.458.451 maraka uopće realna. 

Dodatno, utvrđeno je i kršenje Zakona o javnim nabavkama kod pojedinih natječaja za neke od terminala. OTF je, konstatirali su revizori, u 2022. proveo proceduru zapošljavanja za 15 novih uposlenika. I to bez provođenja javnog oglašavanja, što je suprotno Zakonom o radu i Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH. Ustanovljeno je i da su prihodi od izdavanja objekata u zakup ostvareni po osnovu Ugovora o zakupu poslovnog prostora u Sarajevu, u Ulici Kralja Tvrtka br. 1. Ugovor je zaključen sa Borovo d.o.o. Sarajevo 28. prosinca 2011. Ugovorom je definirana cijena 30 KM/m2 , odnosno 4.890 maraka mjesečno i da vrijedi do 30. lipnja 2015. Kao i da se automatski produžava ukoliko zakupac izmiruje svoje obaveze uredno.

- Društvo je poslovni prostor dobilo na korištenje Odlukom Vlade FBiH, ali nema suglasnost, odnosno zaključen sporazum sa Vladom FBiH u vezi izdavanja poslovnog prostora u podzakup kako je definirano Odlukom, naveli su revizori.

Kako su ustanovili revizori, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, OTF nije ušao u posjed cjelokupne imovine koja mu je odlukom Vlade FBiH data na upravljanje i raspolaganje. Samo je u 2020. u funkciju stavljen terminal u Živinicama. Nabavki goriva u 2022. nije bilo. OTF od 2014., tj. od stupanja na snagu Zakona o naftnim derivatima u FBiH, nije uspostavilo rezerve naftnih derivata, zbog čega je i osnovano.

Posebna priča je poslovanje NTF-a na čelu sa Josipom Tomićem koji je ranije odbio suradnju sa revizorima, odnosno dostavljanje dokumentacije o čemu je ranije pisao Fokus. Podsjećaju kako je Tomić zabranio djelovanje revizorima, a pozvao je hrvatske policajce na lice mjesta kada su došli federalni. NTF Ploče je u sastavnu OTF-a, koji je u 100-postotnom vlasništvu Vlade FBiH.

 

Što su OTF? 

Gospodarsko društvo Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, je osnovano Odlukom Vlade FBiH 2003. godine sa osnovnom namjenom skladištenja nafte i naftnih derivata. U stopostotnom su vlasništvu Vlade FBiH.

Naknadnim odlukama Vlade FBiH, Društvu je na korištenje i raspolaganje dodijeljena imovina Energopetrola d.d., koja je izuzeta iz procesa dokapitalizacije od strane INA/MOL d.d.

To je terminal u Luci Ploče, kontinentalni terminali u Živinicama kod Tuzle, Blažuju kod Sarajeva, Mostar i Bihać, a dodijeljena je na korištenje i imovina tzv. vojnih terminala Misoča-Ilijaš, Pajtov han-Vareš, Pokoj-Bihać, Dretelj-Čapljina i Raštani - Mostar.

 

Čavalić: Uhićenja u Operator-Terminali Federacije ne iznenađuju

Zastupnik SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić oglasio se povodom akcije FUP-a. 

'Uhićenja u Operator-Terminali Federacije ne iznenađuju. Napominjem da već godinama federalni revizori imaju problem sa mogućnosti obavljanja redovne revizije u NFT Ploče koji je sastavni dio OTF (sve u 100 posto vlasništvu FBiH). Iako je i OTF ovo tražio od svog terminala u Pločama, ništa se nije dogodilo po tom pitanju. Vezano za aktuelni slučaj uhićenja, sve se to moglo iščitati iz revizorskih izvješća ovog poduzeća, a koja su očekivano negativna. Ured za reviziju institucija FBiH je ranije pisao o spornom prijemu 15 zaposlenika bez provođenja javnog oglašavanja. Prekršeni su brojni zakoni i mora se utvrditi odgovornost. Tu je i dosta drugih otvorenih pitanja u vezi poslovanja ovog poduzeća koje, posebno po pitanju NFT Ploče, kao da djeluje odmetnički. Sve navedeno planiram problematizirati kroz parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju, a čiji sam član (25. lipnja smo održali konstituirajući sjednicu i pred nama je par stotina revizorskih izvješća). Federalne institucije treba da pripadaju žiteljima, poreznim obveznicima, a ne kojekakvim igračima domaće politike', napisao je Čavalić. 

Politika


BOŠNJAČKE POLITIČKE I INTELEKTUALNE ELITE SE NE MOGU BEZ HRVATA SUPROTSTAVITI VUČIĆU I DODIKU

Odnosi između Bošnjaka i Srba u fazi 'patološke' mržnje

Od održavanja 'svesrpskog sabora' i usvojene Deklaracije o zaštiti svih Srba u regiji, glavne srp...

2 h 28 min

UOČI IZBORA

Sumorne prognoze: Središnja Bosna okreće leđa Čovićevom HDZ-u BiH?

Hrvati u Bosni žele promjene, ne mogu i ne žele više trpjeti teror i jaram potrošenog HDZ-a BiH i...

14 Srp 2024

NAKON FIJASKA O „MIRNOM RAZDRUŠIVANJU“

Dodik nepovratno izgubio dignitet

Piše: V.S.Herceg mostar@dnevni-list.ba Nakon što je ovaj tjedan s dnevnog reda sjednice Narodne...

14 Srp 2024