Dnevni.ba - PRELOADER

Uskoro identifikacija DNK metodom

31 Srp 2020


Uskoro identifikacija DNK metodom

U središnjoj Bosni ekshumirana su nedaleko Bugojna četiri tijela za koja se vjeruje da pripadaju nestalim bosanskim Hrvatima koje su u ratu zatočile snage bošnjačke Armije BiH, objavio je Institut za nestale osobe BiH.

“Završena je ekshumacija na Rostovu. Uz odobrenje Tužiteljstva BiH pretražili smo tri puta veću površinu od prvotno planirane. Pronađena su četiri kompletna tijela nestalih osoba za koje se vjeruje da pripadaju bugojanskoj skupini nestalih Hrvata", rekao je Marko Jurišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Prekopane sumnjive lokacije

Pojasnio je kako je po nalogu Tužiteljstva BiH prekopana svaka sumnjiva lokacija nakon što su slučajno građevinskim radovima otkriveni posmrtni ostaci jedne od nestalih osoba.
Ekshumirana tijela se po Jurišićevim riječima, nalaze u prosekturi katoličkog groblja na Prahuljama u Travniku. U ponedjeljak će se započeti s njihovom sudsko-medicinskom obradom.

“Vjerujem da će i ovaj posao biti završen u vrlo kratkom roku te da ćemo ubrzo pozvati obitelji radi identifikacije DNK metodom. Nakon toga ćemo predati tijela obiteljima da ih dostojno pokopaju", dodao je.
Po riječima člana Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH pronađena tijela sada postaju "ključni materijalni dokaz koji bi trebao pomoći da se klupko zločina nad Hrvatima Bugojna konačno počne odmotavati".

Iskaznica s imenom Zorana Galića


Prema Jurišiću, uz tijela četvorice vjerojatno nestalih bugojanskih Hrvata otkrivena je i iskaznica Međunarodnog crvenog križa s imenom Zorana Galića, jednog od nasilno odvedenih logoraša, što upućuje na to da je riječ o pripadnicima zatočene i nestale bugojanske skupine.

Po podacima hrvatske strane skupina od 21 Hrvata odvedena je u ljeto 1993. iz logora-stadiona Iskra u kamp mudžahedina, islamskih ratnika koji su se borili na strani Armije BiH, na platou Rostovu, nakon čega im se gubi svaki trag. Njihov nestanak zabilježio je Crveni križ.
Pripadnici Armije BiH prognali su gotovo 15 tisuća Hrvata iz Bugojna, a u logorima je bilo zatočeno 1643 Hrvata. Ubijeno je 90 vojnika i civila.

BIH


PS BIH

PSBiH: Razmatran Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas zahtjev d...

1 h 11 min

SKUPŠTINA HNŽ-A

Skupština usvojila Program rada Vlade HNŽ-a za 2024.godinu

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije na današnjem su, 12. red...

1 h 58 min

DRAGAN ČOVIĆ

Čović: Ne postoji način da se bilo tko odcijepi od BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u četvrtak da ne postoji nikakav način za odcjeplj...

2 h 21 min