Dnevni.ba - PRELOADER

Utrnulost u prstima može biti znak bolesti modernog doba

19 Lip 2024


Utrnulost u prstima može biti znak bolesti modernog doba
Ruke

U današnje digitalno doba, pametni telefoni postali su neizostavan dio naših života.

Međutim, nedavne studije sugerišu da korišćenje pametnog telefona može biti povezano s utrnulošću ili trncima u prstima, što ukazuje na potencijalne zdravstvene probleme.

Itan Benet iz frime specijalizovane za razvoj mobilnih aplikacija kaže da dugotrajno korišćenje telefona, osim fizičke nelagode, može pridoneti povredama i kompresiji nerava.

"Korišćenje telefona može da pogorša postojeće mišićno-koštane probleme, kao što su bolovi u vratu i leđima, dok takođe utiče na mentalno blagostanje kroz povećani stres i poremećene obrasce spavanja", izjavio je.

Prema Benetu, prepoznavanje znakova upozorenja oštećenja živaca izazvanih pametnim telefonom ključno je za ranu intervenciju i prevenciju dugoročnih komplikacija.

"Simptomi kao što su utrnulost ili trnci u prstima, slabost u šaci i poteškoće u hvatanju predmeta mogu ukazivati na pozadinska stanja poput sindroma kubitalnog tunela ili sindroma karpalnog tunela", dodao je.

Osim toga, možete osjetiti bol ili grčeve u prstima i mišićima ruku, bol u vratu, ukočenost i smanjen osjećaj u prstima i rukama.

"Trajni simptomi zahtijevaju hitnu procjenu od strane zdravstvenog radnika jer mogu ukazivati na sindrom karpalnog tunela. Ako se ne liječi, sindrom karpalnog tunela može dovesti do nepovratnog oštećenja živaca", napomenuo je Benet.

Da biste smanjili rizik od oštećenja nerava izazvanih pametnim telefonom i unapredili opšte zdravlje ruku, korisno je da pravite pauze od telefona, obratite pažnju na svoje držanje, istegnete se i vježbate, piše B92.

ZDRAVLJE


STRES

Što napraviti kada stres utječe na vaš apetit?

Utjecaj stresa na apetit vrlo je složen i razlikuje se od pojedinca od pojedinca. Ali što kada st...

14 h 21 min

SUNČANICA

Kako prepoznati sunčanicu i toplotni udar i što uraditi

Iako je za ljetnje dane karakterističan odlazak na more i veće izlaganje suncu, moramo biti svjes...

18 Srp 2024

DORUČAK

Doručak koji će vam trošiti kalorije tokom cijelog dana

Nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji obrok tokom dana, ali je svakao važan i izbor nam...

16 Srp 2024