Dnevni.ba - PRELOADER

Uvođenjem novih sorti trešnje potaknuti proizvodnju i izvoz tog voća

03 Ožu 2023


Uvođenjem novih sorti trešnje potaknuti proizvodnju i izvoz tog voća

Izvoz trešnje na svjetsko tržište predstavlja veliku priliku za bh. voćare, ali da bi se taj potencijal u potpunosti ostvario potrebno je napraviti veliki zaokret u uzgoju tog voća.

Istaknuto je to na radionici održanoj na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru (UNMO) u okviru projekta "Istraživanje karakteristika talijanskih sorti trešnje na prostoru submediteranske Hercegovine", koji se bavi komparativnim istraživanjima fenoloških, morfoloških i tehnoloških karakteristika devet perspektivnih talijanskih kultivara trešnje.

Profesor na Agromediteranskom fakultetu UNMO-a i sudionik projekta Ahmed Džubur istaknuo je kako ovaj projekt ima izuzetnu praktičnu vrijednost za submediteranski i kontinentalni dio Bosne i Hercegovine.

- Sortiment trešnje u BiH izuzetno je zastario, uzgojni oblici također su potpuno neprimjereni, a suočavamo se s velikim trendom odlijeva ljudi i nedostatkom radne snage, tako da je Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) BiH prepoznala potrebu da se uradi komparativna analiza morfoloških, fenoloških i bioloških karakteristika devet najperspektivnijih talijanskih kultivara trešnje u agroekološkim uvjetima Mostara, Stoca i Trebinja - kazao je Džubur.

Naglasio je da od ovog projekta ima velika očekivanja jer se uvođenjem novih sorti trešnje otvaraju vrata izvoza bh. uzgajivačima.

- Projekt će biti veliki stimulans Federalnom ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske (RS) da se krene i s procesom introdukcije, ne samo za ovu već i za druge voćne vrste, što nažalost nedostaje već priličan broj godina. Ovo je bitno zato što su trešnje koje su u standardnom sortimentu u većini slučajeva nekonkurentne na inozemnom tržištu na kojem postoji ogroman potencijal za izvoz trešanja. Cilj su izuzetno krupni plodovi odgovarajućeg kolorita, jako olakšana berba i rezidba, te da u Trebinju, Popovom polju, Dubravskoj visoravni, širem prostoru Mostara, koji su izuzetan trešnjarski kraj, ljudima koji se time bave omogućimo potpuno drugi pristup u svemu ovome što je od velike komparativne prednosti i šanse postalo veliki hendikep - kazao je Džubur.

Suradnja mostarskog i fakulteta iz Istočnog Sarajeva

Na istraživanju karakteristika talijanskih sorti trešnje na prostoru submediteranske Hercegovine rade profesori, sudionici i eksperti s Agromediteranskog fakulteta UNMO-a i Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva.

Mirjana Radović s Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu kazala je kako se benefit ovog projekta ogleda u tome da će dobiveni pozitivni rezultati imati utjecaj na proizvodni segment, ali i znanstvenu praksu.

- Mislimo da ćemo s ovim novim sortama trešnje koje smo izabrali, naravno i s novim podlogama koje su možda relativno i novije za naše agroekološke uvjete, i naravno, s izborom uzgojnog oblika ostvariti određeni benefit koji se ogleda u tome da će dobiveni pozitivni rezultati sigurno imati utjecaj na praktični i proizvodni segment, ali i na znanstvenu praksu. Kad dobijemo te pozitivne rezultate o sortama, podlogama i uzgojnim oblicima u ovom submediteranskom dijelu BiH cilj je to prezentirati u smislu određene monografije ili vodiča koji će biti izuzetno bitan za poljoprivredne proizvođače - kazala je Radović.

Također, jedan od ciljeva je uvrstiti odabrane sorte u sortnu listu Bosne i Hercegovine.

- Još jedna prednost projekta je u tome što ćemo raditi obuke proizvođača trešnje o tehnikama, načinima rezidbe, odnosno, generalno, o uvođenju tih novih tehnologija u proizvodnji trešnje u BiH - kazala je Radović.

Kvalitetniji i krupniji plod

Talijanske sorte izabrane su, među ostalim, zbog krupnoće ploda.

- Izabrane su iz jedne talijanske serije gdje je cilj bio stvoriti sorte nešto šireg perioda sazrijevanja (30-40 dana). Druga stvar zašto smo izabrali baš njih je zato što se ove sorte odlikuju izuzetno krupnim plodovima, a idući razlog su kvalitativni parametri ploda. U pitanju su sorte tamno obojene pokožice ploda koje sadrže veliku količinu korisnih kemikalija - navela je Radović.

Program koordinator za FAO u BiH Vlado Pijunović kazao je kako Organizacija za prehranu i poljoprivredu već dugi niz godina pomaže institucijama u Bosni i Hercegovini na usklađivanju politika, strategija i akcija koje će dovesti do bolje kvalitete života svih građana.

- FAO u BiH trenutno provodi više od 18 raznih projekata u raznim sektorima i oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, a u tom pogledu ćemo nastaviti i dalje. Vidjeli smo određeni pad kada je u pitanju proizvodnja trešnje, loš plod, slabije kapacitete i sve ostalo, pa smo odlučili zajedno s fakultetima pokušati pomoći regiji Hercegovine da se uvedu neke nove vrste koje će dati bolji prinos i koje će pomoći proizvodnji trešnje općenito - naglasio je Pijunović.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

3 h 36 min

U novom broju donosimo

Novi broj

24 Lis 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

23 Lis 2024