Dnevni.ba - PRELOADER

UŽAS Djevojčicu (11) silovali više od godinu dana

06 Ruj 2022


UŽAS Djevojčicu (11) silovali više od godinu dana

Uz povike "Smijenite patrijarhalne suce i tužitelje", "Ne više", "Naoružajte žene", "Ne možemo više", stotine građana okupilo se u ponedjeljak u Prištini, kako bi prosvjedovali protiv seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama. Prosvjedovalo se i u drugim gradovima.

Prosvjednici su tražili smjenu glavnog tužitelja Osnovnog tužiteljstva u Prištini, Kujtima Munishija. "Nastavit ćemo biti ovdje dok nam Tužiteljstvo konačno ne kaže da je na strani žrtava, a ne počinitelja", rekao je jedan od sudionika prosvjeda, piše Radio Slobodna Evropa.

Dan ranije ostavku Munishija zatražila je i ministrica pravosuđa Kosova Albulena Haxhiu, koja je također rekla da treba poduzeti mjere protiv "tužitelja i sudaca koji ne obavljaju svoju dužnost". Povod za posljednje prosvjede bilo je silovanje 11-godišnje djevojčice 27. kolovoza u jednom parku u Prištini.

U slučaju 11-godišnjakinje, pravosudne institucije vode postupak za dva različita kaznena djela.

Uz mjeru pritvora od 30 dana za petero osumnjičenih za silovanje maloljetnice, ista je mjera određena i za još šestero osumnjičenih koji su, kako tvrde pravosudne institucije, u lipnju silovali djevojčicu i iskorištavali je za seksualne usluge.

Dvojica uhićenih sumnjičeni su za silovanje i trgovinu maloljetnicama, dok su ostali osumnjičeni za silovanje i seksualne usluge.

Kosovski portal Kallxo dobio je uvid u spis tužiteljstva, a u kojem pišei da su šestorica osumnjičenih stupili sa žrtvom u kontakt te je namamili i protiv njezine volje silovali u nekoliko različitih motela. Djevojčica se trenutno nalazi na liječenju.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla objavio u ponedjeljak kako prve informacije pokazuju da je 11-godišnja djevojčica, prema prijašnjim informacijama, silovana tijekom lipnja i kolovoza ove godine, zapravo silovana mnogo duže - više od godinu dana.

Sveçla je rekao da je od šefa Kosovskog policijskog inspektorata zatražio da se kao svjedoci pozovu svi policajci uključeni u taj slučaj kako bi se razjasnilo što se dogodilo. Kazao je da nadležne institucije nisu zaštitile žrtvu, ali je izrazio uvjerenje da će svi propusti biti utvrđeni, te da će odgovorni biti kažnjeni, piše Nova.rs.

"Prve su informacije da je ta maloljetnica silovana više od godinu dana. Zahtjev sam uputio izravno načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u slučaj mogli biti pozvani kao svjedoci, kako bi institucije Kosova i javnost bile što prije obaviještene o tome što su institucije učinile i što će učiniti. U slučaj su uključeni tužiteljstvo, centri za socijalni rad, policija i Kosovska forenzička agencija. Sve dosadašnje informacije govore nam o uzastopnim propustima nadležnih institucija da najprije zaštite ovu maloljetnicu, a potom i identificiraju što se dogodilo, ali i identificiraju počinitelje koji, nažalost, još uvijek nisu uhićeni", kazao je Sveçle, piše Nova.rs.

Prosvjednici u Prištini imaju nekoliko zahtjeva za Vladu Kosova. Između ostalog, traže legalizaciju uporabe i distribucije suzavaca za samoobranu, smjenu službenika koji nisu radili svoj posao, stvaranje specijalizirane jedinice za seksualno nasilje u Kosovskoj policiji, uvođenje predmeta seksualnog obrazovanja u školama, kao i pravdu i rehabilitaciju za osobe koje su preživjele seksualno nasilje.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024