Dnevni.ba - PRELOADER

Val bankrota zahvatio Njemačku

10 Srp 2024


Val bankrota zahvatio Njemačku
Stečaj

Povećanje cijena energenata i materijala i slabija potražnja izazvali su val bankrota srednjih i velikih poduzeća u Njemačkoj u prvoj polovini godine, objavio je poslovni list Handelsblat.

U periodu od siječnja do lipnja, 162 kompanije sa prometom većim od 10 milijuna eura podnijele su stečaj. Poslovni list Handelsblag se poziva na analizu konsultantske kuće za restrukturiranje poslovanja Falkensteg.

Ta cifra je za 41 posto veća nego u istom periodu prošle godine. Napominju da je skok znatno veći od onoga što je Falkensteg očekivao, prognozirajući rast od 30 posto početkom godine.

Val bankrota u sektoru nekretnina
Najviše zahtjeva podnijele su kompanije u sektoru nekretnina, dobavljači automobila i proizvođači mašina, navodi Handelsblat.

Razlozi za proglašenje bankrota uključuju krizu nakon pandemije, inflaciju, rastuće cijene energije i materijala i slabljenje potražnje.

Restrukturiranje i ulaganja u propale kompanije ometaju globalna kriza. Također, loši izgledi za njemačko gospodarstvo i visoke kamatne stope, utvrdio je Halkensteg, prema izvještaju Handelsblata.

Njemačka gospodarska komora DIHK je tijekom svibnja predvidjela nastavak uzlaznog trenda bankrota. Ističući da njemačko gospodarstvo koče strukturni problemi kao što je nedostatak kvalificirane radne snage.

U 2023. godini bankrot je proglasilo 17.814 poduzeća, 22,1 posto više nego 2022. godine, pokazuju podaci statističkog zavoda Destatis, prenose Nezavisne.

Vijesti iz svijeta


UKRAJINA

Napori mobilizacije jačaju u Ukrajini uprkos posrnulom entuzijazmu

Ugledavši vojnu patrolu kako dijeli pozive na periferiji Kijeva, jedan se čovjek ušuljao u obližn...

51 min

JOE BIDEN

Biden traži od Amerikanaca da 'ohlade' nakon pucnjave na Trumpa

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden obratio se naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće u nedjelj...

1 h 20 min

THOMAS MATTHEW CROOKS

Novi detalji o atentatoru: ‘Bio je štreber, ali nije bio jezivi čudak‘; Kolega: ‘Sjedio je sam, revno nosio masku...‘

Mladića koji je pucao na Donalda Trumpa na skupu u Butleru u Pennsylvaniji, njegovi bivši ...

1 h 50 min