Dnevni.ba - PRELOADER

Važnost hidratacije u djetinjstvu: Nedovoljan unos izaziva kognitivne probleme

25 Lip 2024


Važnost hidratacije u djetinjstvu: Nedovoljan unos izaziva kognitivne probleme
Dijete

Sprovedena su brojna istraživanja koja se tiču dovoljnog unosa tečnosti, a većina je pokazala da ukoliko se dijete ne hidrira dovoljno u djetinjstvu, može doći do nepovoljnih rezultata kasnije u školi, slabiji kognitivni performans i probleme sa zdravljem, piše Avaz.

Zdraviji životni stil
Postotak vode u organizmu sedmogodišnjaka iznosi oko 75 posto, stoga je unošenje tekućine izuzetno važno.

Iako smo tokom ljetnih mjeseci već navikli na učestala upozorenja o važnosti hidratacije, ova je tema jednako važna tokom cijele godine. Naime, s vremena na vrijeme važno je zapitati se unosimo li dovoljno tekućine u organizam, pogotovo vode, koja je neizostavan dio zdravijeg životnog stila.

Jeste li znali da je djetetu uzrasta do osam godina potrebno 4 do 5 čaša vode dnevno, a onim malo starijima preporučuje se čak 6 do 8 čaša?

Unošenje vode važno je za sretno i zdravo odrastanje, ali postoji i nekoliko dodatnih razloga zbog kojih je voda za one najmlađe jednako važna, kao i za odrasle, ako ne i važnija.

Djeca brže dehidriraju
Ako ste roditelj, nana, djed ili ste barem jednom u svom životu čuvali nekog mališana, znate koliko su aktivni i živahni.

One najmlađe sve zanima, oni otkrivaju svijet na način da stalno trčkaraju, jure, skaču i igraju se.

Uz sve te aktivnosti, oni, naravno, puno brže gube vodu iz organizma u poređenju s prosječnom odraslom osobom, pa je važno voditi računa o tome da vodu unose u optimalnim količinama.

Imajte na umu da je oko 60 posto organizma prosječne odrasle osobe voda, a kod mališana je taj postotak još veći te iznosi oko 80 posto pri rođenju, a oko 75 posto do trenutka kada, uglavnom, kreću u prvi razred.

Zaborave žeđ
Od mnoštva zabavnih avantura, možemo razumjeti zašto djeci ne ostaje previše vremena za jednu tako “dosadnu” aktivnost poput čaše vode.

Stoga, obratite pažnju i svog mališana naučite da vam kaže kada je žedan, isto kao što govori kada je gladan, avanture neće nigdje pobjeći, a uz pravilnu hidrataciju za njih će imati samo još više elana.

Rješenje leži u tome da i vi u početku budete „dosadni” te ih stalno pitate jesu li žedni i nudite im vodu, dok oni sami ne steknu naviku redovne hidratacije.

Izbjegavati gazirano
Nedovoljna hidratacija može imati negativan utjecaj na dječje zdravlje. Neka istraživanja pokazala su kako neadekvatno i nedovoljno unošenje vode može imati nepovoljan utjecaj na zdravlje mališana, uključujući njihov kognitivni performans i rezultate u školi.

Primjerice, neke studije pokazale su kako mališani čiji je organizam dobro hidratiziran, to jest oni koji redovno unose dovoljno vode, pokazuju značajno bolje rezultate u kognitivnim testovima.

Dodatno, kada govorimo o unošenju tekućine, nutricionisti uvijek preporučuju da djeca piju vodu i svježe cijeđene sokove (sokove od svježeg voća i povrća), a izbjegavaju gazirane napitke i slatke sokove.

Ne zaboravite, zdrava djeca odrastaju u zdrave odrasle osobe, a izbori koje im ponudite dok su mali itekako utječu na njihove samostalne izbore u zreloj dobi.

MAME I BEBE


BEBA

Hodalica prisiljava dijete da hoda prije nego što je spremno: Evo i kako

Mnoge današnje majke sjetit će se svojih fotografija u hodalicama, pa često ne vide razlog zašto ...

12 Srp 2024

BEBA

Zašto se beba stalno budi

Mnogo je male djece koja imaju probleme sa spavanjem ili prečestim buđenjem. Dijete nekad ne može...

08 Srp 2024

BEBA

Pravilno reagirati ključno je za zdravlje djeteta: Ovo su razlozi zašto bebe plaču

Bebe plaču i to je jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje ...

06 Srp 2024