Dnevni.ba - PRELOADER

Večer vrhunskog jazza u MC Pavarotti Mostar: Modular Srđana Ivanovića

14 Lip 2024


Večer vrhunskog jazza u MC Pavarotti Mostar: Modular Srđana Ivanovića
Mostar

Na scenu MC Pavarotti u Mostaru, u četvrtak, 20. lipnja u 21.00 sat stiže jedinstvena vizija modernog jazza inspirisana Balkanom, u izvedbi bubnjara Srđana Ivanovića, muzičara iz Pariza. Tom prilikom, energičnim nastupom predstavit će svoj deveti album „Modular“, nastao kao spoj senzibiliteta Istoka i Zapada, čiji ritmovi i melodije reflektuju posvećenost istraživačkom i inovativnom jazz-u. 

Inspiraciju crpi iz vlastitog porijekla. Odrastanje u Ateni, glazbenom raskrižju, snažno je uticalo na njegov pristup muzici i dalo joj atipičnu mješavinu zvukova i instrumenata karakterističnih za to podneblje. Rodna Bosna i Hercegovina doprinijela je tradicionalno balkanskim zvukom. Pečat je dao i studij u Nizozemskoj, gdje je upoznao članove sastava Blazin' Quartet, s kojima je snimio četiri albuma, nastupao na pet kontinenata i osvojio brojne nagrade među kojima Holland Casino Jazz&Pop i stipendiju Fondacije Prins Bernhard za studij u New Yorku. Život u Parizu obilježila je ideja kulturnog otpora i rođenje djeteta. U Francuskoj od 2014. surađuje s raznim muzičarima Bojanom Z, Christopheom Panzanijem, Magic Malikom, Federico Casagrandeom, Marc Buronfosseom. S Vladimirom Nikolovom vodi veliki ansambl Nikolov-Ivanović Undectet s kojim je snimio jedan album, a oformio je i etno sastav Xénos s kojim aktivno djeluje.     

U Mostaru će nastupiti u sastavu koji čine Ludivine Isambourg (Ludivin Isambour), vrsna flautistkinja koja dolazi iz elektro-jazz scene i donosi veliku energiju bendu, Manu Codjia (Manu Kodža), legendarni gitarista s kojim surađuje od ranih 2000-tih kada je snimao albume za Blue Note sa trubačem Eric Truffaz/om (Erik Trufaz) i Matis Regnault (Matis Renjo), mladi basista s kojim često nastupa u Parizu. 

Koncert se održava se u okviru balkanske turneje Srđana Ivanovića inicirane od strane Jazzart asocijacije iz Podgorice i Francuskog Instituta povodom dana muzike - 21.06. koji se obilježava širom Francuske od ranih 80-tih godina kada ju je započeo ministar kulture, i kada svaka ulica i ćošak odzvanja muzikom. Ovoj proslavi pridružile su se mnoge druge svjetske zemlje, a sada će i Blakan osjetiti njen dašak. Pored Mostara, turneja čiji cilj je predstaviti novu muziku novoj publici obuhvatit će i koncerte u Šibeniku (19.06., Tvrđava Barone-Barone jazz festival) i Podgorici (21.06. Njegošev Park). 

„Svi moji albumi su drugačiji. Naziv albuma Modular koji je ćemo predstaviti dopao mi se zbog brojnih značenja. Postoji modularnost u smislu da spontano oblikujemo formu kompozicije; ali postoji i modulacija kada prirodno fluktuiramo sa svojom intuicijom. Moduliramo kroz naše uši, naš instrument, sadašnji trenutak. Konačna interakcija je sa slušaocem, koji također percipira i modulira zvuk na svoj način. U muzici mi se sviđa sloboda da promijenim zvuk. Ne plašim se različitih pristupa i oni koji prate moj rad vole iznenađenja i otkrivanje nečega potpuno novog“, naglašava Srđan Ivanović.   

MUZIKA


WILLIAM SAMI ÉTIENNE GRIGAHCINE

Slavni DJ tijekom nastupa na Ultri čestitao Španjolcima i dobio ovacije publike

William Sami Étienne Grigahcine, poznatiji kao DJ Snake, je tijekom nastupa na trećoj večeri Ultr...

8 h 44 min

KYLIE MINOGUE

Kylie Minogue ide u mirovinu?

Šuška se kako pop pjevačica Kajli Minog (56) planira se povući iz muzičke industrije i otići u pe...

13 Srp 2024

Baščaršijske noći - 'Sefardska noć', koncert benda Vladimir

SARAJEVO - "Sefardska noć" je tradicionalni program koji se dugi niz godina dešava u okviru Festi...

12 Srp 2024