Dnevni.ba - PRELOADER

Velika reportaža iz Sarajeva: ‘Za koga navijamo na Euru? Tu nemamo dileme...‘

17 Lip 2024


Velika reportaža iz Sarajeva: ‘Za koga navijamo na Euru? Tu nemamo dileme...‘
Tko će u BiH za koga navijati

Praćenje nogometnih utakmica u kafićima i na otvorenim površinama postalo je nezaobilazni dio sportske kulture mnogih gradova. Tako je i u Sarajevu. Gledanje utakmica na gradskim trgovima, parkovima ili u posebno organiziranim zonama – poput one kod sarajevskog Kazališta mladih – vrlo je popularno, a takvi prostori često privlače stotine, pa i tisuće ljudi, piše Deutsche Welle.

Na sarajevskom Trgu kulture Jurislav Korenić posljednje pripreme za EURO 2024 obavljene su u ne baš najpovoljnijim vremenskim prilikama – kiša koja već danima pada donekle je utišala navijačko raspoloženje. No, razloge takvom raspoloženju možda treba tražiti i u činjenici da se Bosna i Hercegovina (BiH) ni ovoga putanije plasirala na EURO.

Veliki ekrani u „Zmajevom gnijezdu"
Usprkos tome, u „Zmajevom gnijezdu Sarajevo" i tijekom ovog Europskog prvenstva očekuju „festivalsku atmosferu“, fer navijanje uz dobru zabavu. Prve goste dočekali su u petak, 14. lipnja, kada je na programu bio dvoboj između domaćina Eura 2024 – Njemačke i reprezentacije Škotske.

Na ulicama Sarajeva manje je ljudi u ovim kišnim danima. „Navijat ćemo za susjede, Hrvatsku, ali Italija i Njemačka su favoriti. Dobra je i Engleska“, odgovaraju dvojica mladića na pitanje DW-a.


Činjenica da Bosna i Hercegovina nije osigurala nastup na ovom natjecanju, sigurno je jedan od razloga što u većem dijelu ove zemlje nema vidljive navijačke groznice, kaže za DW urednik sportske redakcije BH radija 1 (Javni RTV servis BiH) Adnan Ljubović.

Hoće li nogomet i u BiH narednih dana biti „najvažnija sporedna stvar“?
„Utakmice iz Njemačke će se, svakako, s pažnjom pratiti ali, zbog izostanka reprezentacije BiH, ali i brojnih egzistencijalnih i političkih turbulencija, nogomet neće biti baš najvažnija sporedna stvar na svijetu predstojećih mjesec dana u BiH“, kaže Ljubović. On napominje da će BHRT, kao dio Javnog medijskog servisa, i pored ogromnih financijskih teškoća, ipak prenositi sve utakmice iz Njemačke.

Uoči prvenstva, posebno na društvenim mrežama, sve su češća i politička prepucavanja između raznih navijačkih grupa, piše Deutsche Welle. Odgovarajući na pitanje DW-a je li u BiH uopće moguće nogometno prvenstvo promatrati kao sportski spektakl, ili se i u ovom slučaju sve politizira, Adnan Ljubović kaže da je i nogomet u BiH „protkan političkim interesima", a EURO prilika za ubiranje političkih bodova.

Ništa bez politike
„Sasvim je izvjesno da ćemo, ako Hrvatska i(ili) Srbija postignu neki zapaženiji rezultat, na tribinama njemačkih stadiona vidjeti Dragana Čovića u kockastom ili Milorada Dodika u trobojnom dresu rame uz rame sa Plenkovićem i(ili) Vučićem kako dodatno ‘bildaju‘ nacionalnu homogenizaciju, dok će bošnjački političari i forumaši stidljivo protestirati ponavljajući mantre o političkoj i moralnoj nekorektnosti takvog ponašanja“, kaže Ljubović.

Tko će u BiH za koga navijati – nije teško pogoditi, jer je navijačka baza u ovoj zemlji tradicionalno podijeljena, uglavnom po nacionalnom ključu. „Hrvati u BiH će, naravno, navijati za Dalićeve ‘Vatrene‘, a u Zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni porasla je prodaja dresova s kockastim uzorkom. Velika većina stanovnika entiteta Republika Srpska će zdušno biti uz Piksijeve ‘Orlove‘, dok je tzv. bošnjačka komponenta tradicionalno neodlučna, neki će lijevo, neki desno a neki će ‘neutralno‘ bodriti Njemačku, Francusku, Španjolsku ili Italiju“, kaže Ljubović za DW, dodajući kako će među „neutralnim" Bošnjacima sigurno biti i navijača Turske.

Trgovi i kafići
Urednik sportske redakcije BH radija 1 očekuje pojačan angažman policije, s obzirom na iskustva iz prošlosti „Nažalost, navijačke strasti često su se znale preliti s nogometnih stadiona u nacionalističke obračune, pogotovo u Mostaru“, upozorava Adnan Ljubović.


I kafići, opremljeni velikim ekranima i dobrim ozvučenjem, često su centri okupljanja kada su u pitanju nogometne utakmice, posebno tijekom velikih događaja poput Svjetskog ili Europskog prvenstva, Lige prvaka ili nacionalnih derbija. „Atmosfera je dobra, jer kafići pružaju intimnije okruženje gdje navijači uz piće i hranu prate utakmicu i komentiraju igru dijeleći uzbuđenje s prijateljima i drugim gostima", kaže jedan Sarajlija za DW, dodajući kako je „nogometna groznica" već počela – pobjedom Njemačke protiv Škotske u petak (14.6.).

Što kažu kladioničari?
Živo je i u kladionicama, gdje će se također moći pratiti utakmice Europskog prvenstva. Favoriti, na koje „profesionalni kladioničari“ ulažu velike svote novca, su već spomenute ekipe – višestruki osvajači europskih i svjetskih prvenstava – Njemačka, Italija, Engleska... Ali bi „dobitak“ mogle donijeti i sporedne reprezentacije, poput Mađarske, kaže za DW jedan od kladioničara.

„Mađari su moguće iznenađenje, jer su od Svjetskog prvenstva zadržali okosnicu tima, a visoke su kvote na njih. Oni sigurno igraju u drugom kolu s Njemačkom i Njemačkoj, iako je domaćin, neće biti lako, jer Mađari igraju dobar nogomet. I Hrvati igraju ekstra nogomet i mislim da ih Španjolska ne može dobiti. Također, mislim da Engleska ne može dobiti Srbiju", kaže E.T. za DW dan prije nego što su i Mađarska i Hrvatska „potopljene" u prvom kolu.

On smatra da Srbija može ugroziti višestrukog svjetskog prvaka jer izbornik Dragan Stojković Piksi već „godinama gradi jak tim". „Dosta je kombinacija na klađenju. Evo, na primjer, ja sam igrao da Njemačka neće Mađarsku pobijediti s dva gola razlike, dok za Hrvatsku mislim da će doći do polufinala. I Slovenija ima finu reprezentaciju tako da oni već odavno nisu autsajderi", kaže sugovornik DW-a.

Vijesti


PREKRŠEN POSLOVNIK

Skupština HNŽ-a krije nepravilnosti?

Trećina zastupnika u Skupštini HNŽ-a prije određenog vremena potpisala je i predala inicij...

24 min

U Neumu predstavljanje projekta projekt 'Obuka za zapošljavanje u turističko-ugostiteljskom sektoru u Hercegovini'

U Neumu, u Galeriji Grand Hotela, u utorak s početkom u 12.30 sati, predstaviti će se projekt 'Ob...

33 min

MINISTRICA POZDER POTPISALA UGOVORE S NAČELNIKOM JURKOVIĆEM

Sredstva za šetnicu u Neumu i projekt za unapređenje zaštite okoliša

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder u Neumu je s načelnikom općine Dragan...

58 min