Dnevni.ba - PRELOADER

Za dobro zdravlje, liniju i san jedite poput naših starih

15 Tra 2024


Za dobro zdravlje, liniju i san jedite poput naših starih
Savjet stručnjaka

Svi se, kad krenemo paziti na prehranu, jako fokusiramo na doručak. Uostalom, smatra se da je to najvažniji obrok u danu i temelj dugotrajnog osjećaja sitosti. Nakon toga, u fokusu nam je svakako ručak, jer se mnogi od nas ionako ne stignu ozbiljnije pozabaviti doručkom usred svakodnevne strke i nastojanja da na vrijeme stignemo na odredište, bilo to radno mjesto ili škola, odnosno fakultet.

A večera? Nju mnogi odluče preskočiti, dok nekima dođe kao trenutak za predaju: nakon što su cijelog dana pazili i možda se čak i previše suzdržavali, kad se konačno opuste u miru svog doma, kao da im popuste i kočnice.

A večera je itekako važna i odradite li je pogrešno, može vam patiti ne samo linija, nego i zdravlje pa čak i san.

Što, dakle, jesi za večeru?

Ako ćete poslušati poznatog stručnjaka za zdravu prehranu, Georgea Mateljana čije su knjige o najzdravijim namirnicama svijeta međunarodni bestseleri, večerat ćete manje-više kao što je jela vaša baba. Ili prababa, zavisi o tome kolje ste godište.

Prema Mateljanu, najbolji izbor za večeru su namirnice niskog glikemijskog indeksa i niske kalorijske vrijednosti, jer, za razliku od doručka i ručka koje jedemo kad su manje ili više naporne aktivnosti tek pred nama, večeru jedemo prije nego odemo na počinak, za koji nam veće zalihe energije nisu nužne.

Pojedete li večeru u skladu s njegovom preporukom, imat ćete ugodan san i ujutro ćete se probuditi svježi. Također, lakše ćete postići dobru liniju jer se nećete pretrpavati energijom koja ostaje neiskorištena pa se pretvara u masne zalihe.

Mateljan je konkretan po pitanju namirnica koje odgovaraju gornjem opisu.

Povrće poput blitve, špinata, kupusa i salate je, poručuje u knjizi Mršavljenje bez dijete, najbolji izbor među namirnicama niskog glikemijskog indeksa jer ujedno ima nisku kalorijsku vrijednost. Ako ćete mu dodati malo krumpira ili graška, koji imaju viši glikemijski indeks i višu kalorijsku vrijednost, budite oprezni i pazite na količine.

Večeri od blitve, špinata, kupusa, salate i sličnih namirnica trebalo bi dodati i nešto bjelančevina, jer, kako napominje stručnjak, neka istraživanja pokazuju kako kombinacija namirnica niskog glikemijskog indeksa s hranom bogatom bjelančevinama jamči bolji san.

Mateljan preporučuje ribu kao izvrstan izvor vitamina, no poručuje nam da se klonimo pržene i omrvičene, piše Slobodna Dalmacija.

Dakle, želite li zdravlje, vitalnost, dobru liniju i miran san, samo jedite poput naših starih: malo lešo blitvice ili špinata s kojim krumpirićem i malo ribe, a u nedostatku može i koje jaje. Najbolje u sorbulu, baš po bakinu guštu.

 

DOM


HRANA

Evo koja hrana povećava proizvodnju kolagena

Da biste održali kožu čvrstom i spriječili pojavu bora, ključno je voditi računa o životnim navik...

28 Svi 2024

SAVJET

Koje povrće je zdravije kad se skuha?

Mada se u današnje vrijeme sve više promoviše upotreba sirove hrane i minimalnog kuvanja namirnic...

27 Svi 2024

CRNI PASULJ

Ova namirnica čuva srce, odlična je za varenje i regulira šećer

Među namirnicama koje zaista čine dobro za naše tijelo izdvaja se jedna koja je odlična za srce, ...

25 Svi 2024