Dnevni.ba - PRELOADER

Za lažnu potvrdu o cijepljenju daju i 300 maraka

22 Velj 2022


Za lažnu potvrdu o cijepljenju daju i 300 maraka

Izgleda da lažiranje potvrda o cijeljenju protiv Covida postaje sve unosniji posao. Nakon više lažnih potvrda u Hrvatskoj i EU koje su stigle iz HBŽ-a, zatim više osoba u Srbiji koji su uhićeni zbog krivotvorenja, te jednog istraživanja da u EU najviše lažnih potvrda stiže iz Sjeverne Makedonije, novi slučaj pojavio se u Doboju. Policijska uprava Doboj privela je osobu D.B. iz Doboja zbog sumnje da je pribavio lažnu potvrdu o cijepljenju protiv Covida. Naime, privedena osoba je pribavila lažni dokument o cijepljnju sa dvije doze Pfizera za koju je, za sada, nepoznatoj osobi dao 300 maraka. D.B. je svjesno da je navedena potvrda lažna, istu putem mobilne aplikacije Viber poslalo odgovornoj osobi u gospodarskom društvu u kojem je zaposleno da se ista odloži u njegov dosje vozača, što je odgovorna osoba i učinila.

Podsjetimo kako je više krivotvorenih covid-potvrda, uz lažne potpise i pečate iz HBŽ-a otkriveno u Hrvatskoj i u drugim zemljama EU-a, što je priopćeno u prosincu prošle godine. Prevare su otkrivene kada je Zavodu za javno zdravstvo HBŽ-a stigao zahtjev za provjerom iskaznice cijepljenja koju je poslala Služba za izdavanje EU covid potvrda iz Zagreba. Prema informaciji kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, nakon toga su dobili još nekoliko covid iskaznica iz Hrvatske i zemalja EU-a za koje je provjerama utvrđeno da osobe nisu cijepljenje, te da su potvrde krivotvorene. Na krivotvorenim iskaznicama o cijepljenju lažirani su potpisi i pečati ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr. Diane Mamić i liječnice Doma zdravlja u Tomislavgradu dr. Bernardine Šarac.

Policija u Srbiji uhitila je devet osoba zbog sumnje da su umiješane u izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju na korona virus, priopćeno je 3. veljače MUP-a Srbije. Tada su tri osobe osumnjičene za trgovinu utjecajem, jedna za zloupotrebu službenog položaja i pet za krovotvorenje isprave. MUP je priopćio da su uhićeni odgovorna osoba Doma zdravlja Kovačica, dvoje radnika te ustanove, kao i još šest osoba. U priopćenju se navodi da policija sumnja da su oni za novčani iznos od po 300 eura omogućavali dobivanje potvrda o izvršenom cijeljenju iako osoba nije bila cijepljena.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

23 Svi 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

22 Svi 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

21 Svi 2024