Dnevni.ba - PRELOADER

Za opremu maturanta potrebno tisuću maraka

09 Svi 2024


Za opremu maturanta potrebno tisuću maraka
Luksuz

Maturska večer, kao jedan od najvažnijih događaja u životu mladog čovjeka, ove godine dolazi s financijskim teretom za maturante ili za njihove roditelje. 

Dok se maturanti raduju zabavi, roditelji se suočavaju s troškovima koji sežu od nekoliko stotina do više tisuća maraka, ovisno o mogućnostima i željama.

Odjeća je jedan od najvećih troškova. Cijene maturskih haljina variraju od pristupačnih 80 do visokih 2.200 KM, ovisno o dizajnu i brendu. Prosječni roditelji izdvajaju oko 400 KM samo za haljinu, dok su cipele često još dodatnih 70 KM. 

Uz odjeću, maturantice često žele profesionalnu frizuru i šminku, a cijene tih usluga kreću se od 50 do 100 maraka, ovisno o salonu i željama.

Ponude frizeraja

Odijela za maturante se kreću od 400 do 2.000 KM, dok su cipele oko 110 do 350 KM. Troškovi frizure za mladiće iznose oko 25 KM. Ukupno, troškovi fotografiranja, prostora za zabavu, hranu, glazbu i ostale usluge dodatno opterećuju obiteljske proračune, s ukupnim izdacima koji se kreću od nekoliko stotina do nekoliko tisuća maraka.

- Odavno imamo dosta rezervacija za maturalne večeri. Spremili smo ponudu za maturantice, kako bi svatko sebi mogao priuštiti nešto iz ponude, kaže djelatnica frizerskog salona Emili Gaković.

- Nitko od roditelja neće dopustiti da mu dijete ostane uskraćeno za takav doživljaj. Iz godine u godinu kako rastu troškovi života, rastu i troškovi matura što nikoga ne raduje, navodi Mirajana Laganin iz Udruge “Naša djeca 2014”.

Banja Luka je među rijetkim gradovima u Bosni i Hercegovini u kojima lokalna vlast sudjeluje na neki način u financiranju maturalnih zabava. Na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića od prošle godine Grad je preuzeo na sebe trošak maturskih proslava, a ove godine riječ je o više od 2.300 maturanata, koji dobijaju vaučere u iznosu od 80 KM. Nedavno je započela isplata novčane podrške učenicima završnih razreda srednjih škola. Isplaćena je podrška za 445 maturanata u ukupnom iznosu od 35.600 KM.

Donacije

Pozitivan primjer je i Brčko Distrikt.

- Donacije maturantima odnosno učenicima završnih razreda u pojedinačno iznose od 300 KM, a ukupan iznos je 210.000 KM. Novac se uplaćuje prije mature. Htjeli smo da ispoštujemo zakonske procedure, navodi Srđan Kisić, šef pododjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta.

Poskupljenja nisu zaobišla ni maturske ekskurzije. One se zbog toga u mnogo škola organiziraju dosta prije maturalne zabave, kako roditelji ne bi bili primorani odjednom platiti i jedno i drugo.

- U odnosu na prošlu godinu, cijene su za nekih 10 posto otišle na više. Konkretno srednje škole putuju u inozemstvo… Hotel s četiri zvjezdice košta 750 maraka, ističe menadžer prodaje u turističkoj agenciji Sofija Stevanović.

I dok se maturanti raduju, roditeljima se sa osjećanjima ponosa miješa osjećaj brige – kako osigurati novac za sve izdatke. 

Iako mladi i maturanti su svjesni cjelokupne situacije, pa s roditeljima pažljivo budžetiraju, a sa vršnjacima se solidariziraju, pa se posuđuju haljine i odijela. 

N. K.

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024