Dnevni.ba - PRELOADER

Zaboravite na hladna pića, ove namirnice će vas rashladiti iznutra

01 Kol 2024


Zaboravite na hladna pića, ove namirnice će vas rashladiti iznutra
Čaj

Kada temperature porastu, možete jednostavno da uključite klima-uređaj, ako ga imate.

Ali ovaj energetski intenzivan način održavanja niske temperature u prostoriji, ljudskom organizmu remeti prirodnu sposobnost da se prilagodi spoljašnjim temperaturama. Ova nagla promjena može poništiti sve pozitivne efekte vremena provedenog u klimatizovanim uslovima.

Dakle, šta možete da uradite ako želite da se ohladite na zdrav način? Za početak, vrijeme je da preispitate svoj meni i navike u ishrani i uvedete neke nove namirnice – one koje će rashladiti vaše tijelo iznutra.

Kada je samo tijelo već zagrijano, posljednja stvar koja mu je potrebna je topla, kisela i slana, masna i teška hrana. Zato izbjegavajte đumbir, kajensku papriku, beli luk, luk, čili, kari, sir, kajmak, alkohol, kafu i crni čaj jer oni izuzetno zagrijavaju tijelo.

Takođe, recite ne i ledenim pićima jer remete probavni sistem. Na primjer, kada uz ručak popijete ledeni čaj, gasite digestivne "vatre" neophodne za uravnoteženo funkcionisanje varenja. Radije pijte napitke na sobnoj temperaturi, bolje će se apsorbovati u tijelu i brže će utoliti žeđ.

Hrana koja hladi organizam
Ljeti se u ishrani preporučuju slatki, gorki i trpki ukusi jer rashlađuju. Dobri primeri su ghee maslac i kokosovo ulje jer hidriraju i hlade tijelo iznutra.

Sezonsko voće (breskve, lubenice, trešnje) je savršen izbor, kao i sezonsko povrće (krastavci, slatki krompir, brokoli, zeleno lisnato povrće, tikvice, boranija). Ovo vrijeme je idealno i za zelene sokove i sirovu hranu uopšte jer je energetski veoma hladno.

Čajevi za rashlađivanje:

Nana

Osim što blagotvorno djeluje na mučninu, loše varenje i nadimanje, idealan je za "hlađenje" organizma iznutra. Pored šoljice toplog ili mlakog čaja (koji izaziva manje znojenje), slane i slatke ljetnje salate obogatite listićima nane.

Matičnjak

Od šake svježih listova i jednog litra vode napraviti čaj, a kada se ohladi dodati sok od jednog limuna i zaslađivač po želji. Svježi listovi matičnjaka mogu se koristiti i u kuvanju, za aromatiziranje pudinga, sladoleda, voća i zelenih salata.

Hibiskus

Ovaj cvijet je veoma osvježavajući, a pun je antioksidanata i vitamina C, koji nam je posebno potreban ljeti. Čaj od hibiskusa, koji se često miješa sa šipkom, rashlađuje telo, pa se koristi ne samo tokom ljetnjih vrućina, već i kod tegoba sa povišenom temperaturom, piše B92.

ZDRAVLJE


KISELI KUPUS

Pet razloga zbog kojih treba da jedemo kiseli kupus

Kiseli kupus ima mnogo prednosti kada je zdravlje u pitanju, a mi izdvajamo 5 najznačajnijih, zbo...

19 Stu 2024

SAVJETI

“Prirodni ibuprofen”: Stručnjak otkrio koji začin može pomoći kod bolova

Jedan trgovac povrćem obratio se društvenim mrežama kako bi podijelio informaciju o povrću koje m...

18 Stu 2024

BOLESTI

Znanstvenici otkrili: Ovih pet bolesti nasljeđujemo od roditelja!

Svaka osoba ima dva seta gena, jedan od majke i jedan od oca. Geni se sastoje od DNK, nasljednog ...

16 Stu 2024